CHROSTISTKO: No, ty hlavně nechceš ARko v 7,62x39, pokud to není PSA KS47 (v ČR nesehnatelné) nebo CMMG Mk. 47 (v ČR snad občas). AR15 konstrukce a 7,62x39 si spolu moc nerozumí.
PAN_MYVAL: Brownells AR-180 se mezi AR15 počítat nedá, protože jeho základem je AR-18. Jinak všechny 3 ostatní alternativy zcela jistě jsou pušky vycházející více či méně ze základu AR15.
Naopak vz. 58 ani AKM se "jako AR-15" počítat z titulu své konstrukce nemůžou, žejo.
NJAL: Myslím, že její "pravostranost" - tj. aby se to dostalo k dnešním standardům ergonomie, potřeboval by jsi selektor i napínací páku na levé straně.
Modernizace Sa 58 v podmínkách CZ civilního trhu může mít 4 podoby.
1) Rare - scout montáž místo hledí na kolimátor + kolimátor
2) Light - kompenzátor + boční montáž na rail/kryt vratného ústrojí s railem + sklo
3) Medium - to samé co Light, navíc ale taktický záchyt závěru a zásobníku a oboustranný selektor
4) Well-done - tady je potřeba se ptát, na co to potřebuju/k čemu to mám. Já jsem klikař, mám malou packu a délka sklopky mi nevadí, takže za mě to je už "overkill", ale pro spoustu lidí to je (nechápu moc proč) základ. Well-done modernizace zahrnuje railové předpažbí, pažbičku i jinou pažbu. A samozřejmě celou Medium verzi.
Já se přiznám, že za roky střílení z kosy jsem nikdy neměl, v civilu, potřebu railového předpažbí. PVS-7/14 nemám, takže DBAL je nesmysl. Baterka - jako dobrý, ale na střelnici to nepotřebuju.
Pokud někdo chcete lehké předpažbí, ale nelíbí se vám dřevotříska, tak CSA má moc hezké plastové podpažbí i nadpažbí.