• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KASUMIPALNÉ ZBRANĚ a život s nimi. Sport, sebeobrana, svobodná nátura? Gentlemans' club
    I beg you, Gentlemen, act with Conduct and Discretion. A Pistol is your last Resort.
    The Beggar's Opera, John Gay
    Na homepage jsou odkazy na střelnice.
    rozbalit záhlaví
    PAN_MYVAL
    PAN_MYVAL --- ---
    HARIUS: no tak on šíp z výkonného luku, natož kuše, také po ploché balistické křivce doletí podstatně dále, než by novopečený majitel čekal, že. Když mine legitimní terč.
    HARIUS
    HARIUS --- ---
    "Perlička" k lukům/kuším. dnes dopoledne nás navštívila PČR s tím, že na parkovišti v minulých dnech někdo prostřelil kusí (pravděpodobně) nebo kladkovým lukem sklo zaparkovaného vozidla a šíp skončil zabodnutý v palubní desce a jestli něco nevíme.. Moc by mě zajímalo, kterej kokot a jak a proč.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    KENJIRO: Viděl jsem je, nechtěl bych takovým dostat - teď ještě aby je ten zákon/nařízení vyžadoval…
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    Záležitosti kolem zvěře jsou ještě celkem řešitelné, větší problémy bych čekal jinde. Převážně mediální a lobistické důsledky. Například.

    k čemu hlučné flinty, když máme tiché luky
    Pryč s olovem sem s šípy.
    luky jsou zákeřné. Tlumiče taky.
    Zbrojní průkaz na luky.
    Neříkejte, že tím lukem nechcete pytlačit!
    Záběr zvířete pádícího s terčovým šípem v zádech.
    Kuše jsou levnější než kanony. Kupte vojákům kuše a ne BVP.

    Další nechám vaší představě a zkušenosti. Jen se prostě obávám, že se to může stát další cestou jak chtít sebrat šípy i olovo.
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    REDSNAKE: No zase z vetsiny budkovych posedu lukem neudelas vubec nic :D

    Ale jasne, kdyz bude borec sedet na strome na lavici a pod nim budou divocaci a jelenti zrat navnadu, tak to bude celkem ok.
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    XMEDA: můžu se plést, ale myslím si, že kdyby se to povolilo, tak se bude většinou lovit z posedu, na čekané. To už by musel být jiný skill, aby někdo lovil na šoulačku lukem, přiblížit se k zvěři na nějakých třicet metrů bude těžké.
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    Nesikovne na tom je, ze zatimco hon palnyma zbranema je slyset stovky metru daleko a nahodni tulaci vypadnou z oblasti, tak komando lovcu s luky snadno prekvapi spiciho trampa... a pak to bude dost o discipline nestrilet na to, co nemam identifikovany. A vime jak to obcas dopada u myslivcu...
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    REDSNAKE: Ja bych byl pro kompromisni navrh, kdy pro ucely lovu s lukem by se slozila obdoba technicke zkousky u strelnych zbrani - tedy s tim vlastnim lukem/kusi predvest bezpecne zachazeni a na tech 10 metru to nastrilet do terce. Cimz se pujde dat tvrdit, ze lukolovci prochazeji stejne prisnyma zkouskama jako puskolovci a hotovo.
    Dalsi omezeni lovu je nejaka energie u sparkate zvere, coz maji uz myslivci, tam by se dalo nejak prepocist "zvyseny ucinek sipu" a povolit lov na vzdalenost, na kterou je dotycny schopen dosahnout ekvivalentni ucinnosti. Coz by mohlo otevrit cestu k prepoctu na snizenou ucinnost u kratkych zbrani a dovoleni dostrelu z kratke. (nebo to omezeni odbourat zcela)
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    VOMAJDA: to je určitě validní argument, ale "lovecké přesnosti" s novodobou kulovnicí s dostatečně kvalitní optikou dosáhne i běžný trouba. U luku si myslím, že to bude o dost náročnější. Při nejmenším by to mohlo zavřít pusu kritikům.
    JMEDIK
    JMEDIK --- ---
    tak ono je něco jiného střílet na terč v ideálních podmínkách a něco jiného střílet na zvěř v lese. Ale OK, řekněme že tím by se odfiltrovali úplný leváci.

    Pak je tady ale pořád to, že ikdyž ty šípy jsou dneska dělaný pro maximální ranivý účinek, tak pořád je to někde jinde oproti projektilu. Z toho důvodu mi přijde lov lukem víc trýznivý pro zvěř pokud nebude rána z jakéhokoliv důvodu hned smrtelná.
    VOMAJDA
    VOMAJDA --- ---
    REDSNAKE: na lov puškou taky nikde nemusíš prokazovat nějaký "soustřely" nad rámec toho, co musíš nastřílet při zkouškách na ZP malorážkou a brokovnicí, přičemž ani jedno se pak při lovu spárkaté zvěře nepoužívá (brokovnice v určitých případech ano, ale s jednotnou střelou, která se ale zase nezkouší u ZOZ na ZP). Proč bys chtěl najednou něco takového po lovcích s lukem?
    KENJIRO
    KENJIRO --- ---
    Já bych poukázal na to, že lovecké šípy vypadají úplně jinak než terčové. Hlavice loveckého šípu má břity, které způsobí široké zranění s hladkými okraji. Pokud takový šíp proženete skrz trup, pak bych řekl, že to způsobí masivní krvácení i bez zásahu tepny.
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    JMEDIK: Ani kulovnici se neprestreluji tepny ale strili se prevazne na komoru, coz jsou plice/srdce.

    Pokud by se to povoleni vydavalo lidem ktery prokazou ze jsou schopni opakovane dosahovat pozadovanych soustrelu nevidim v tom problem. Mrkni na youtube, na spouste videi je videt ze ranivost sipu s loveckym hrotem je naprosto ok.

    Osobne jsem teda popravde pro, jelikoz by to do budoucna mohlo otevirat i moznost lovu predovkama, tam mi to prijde zajimave.
    JMEDIK
    JMEDIK --- ---
    REDSNAKE: já to vidím taky negativně. Ranivost rány šípem mi přijde úplně někde jinde než s dnešními loveckými náboji. V tom článku se píše, že s lukem/kuší je to v celkem pohodě, pokud se přestřelí nějaká důležitá tepna a to je podle mě největší problém.
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    negativně to dle mých zkušeností viděj leda lidi, kteří o tom ví kvrdlajz ale musí mít na všechno názor.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    ERGOSUM: ano, proto je v článku uvedeno, že se počítá s pravidelným přezkušováním z toho.
    Jinak myslivosti ani lukostřelbě nerozumím, jsem v tomhle neutrální :)
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    CERMI_FOX: Možnost lovit zvěř lukem / kuší, pokud to dokážeš stejně čistě jako kulovou zbraní je hezká věc. Bohužel vidím důsledky takového návrhu převážně negativně.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    Na srnce s lukem. Poslanci plánují pustit do lesů vedle myslivců i lukostřelce | Hospodářské noviny (iHNed.cz)
    https://domaci.ihned.cz/c7-66918460-ofg5u-bdf1bcc16955a06
    PAN_MYVAL
    PAN_MYVAL --- ---
    TOMASINO: no jo, jenže tohle je zase ta samá historie, jako když si prokazatelně Phillips u EU prolobboval REACH ve jménu "ekologie" aby tím odstranil obtížnou konkurenci. Mám známého který léta nakupoval olovnaté sklo pro radiologické účely, a to sice ze Slovenska (Trenčín IIRC). Když přišly unijní zákazy, slovenské olovnaté sklo okamžitě skončilo - ale překvapení! Nadále se dalo sehnat ve Francii od francouzské (polo)státní firmy, ovšem za 10x cenu.

    Vždycky ta samá historka: ta korporace, která má usoudí že její výroba splňuje přísnější eko-byrokracii než konkurence, začne lobbovat zdánlivě altruisticky pro zpřísnění eko-regulací pro všechny, protože pokud se to povede prosadit, její konkurenci to totálně zabije, zatímco ona s tím nebude mít žádné extra náklady.
    MAWERICK
    MAWERICK --- ---
    TOMASINO: to je logický. Zakázat nebo kvůli sklu je mnohem těžší než kvůli hnusnejm vrazdomatickejm zbraním
    TOMASINO
    TOMASINO --- ---
    Muj zamestnavatel je sklarna. A nejvetsi potize jsou z hlediska olova prave ve skle. Dokonce se to musi sledovat kvuli exportu do US.
    A mluvit budou o munici, se kterou se vetsina lidi za svuj zivot vubec nepotka...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam