• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KASUMIPALNÉ ZBRANĚ a život s nimi. Sport, sebeobrana, svobodná nátura? Gentlemans' club
    I beg you, Gentlemen, act with Conduct and Discretion. A Pistol is your last Resort.
    The Beggar's Opera, John Gay
    Na homepage jsou odkazy na střelnice.
    rozbalit záhlaví
    MAZDA
    MAZDA --- ---
    PAN_MYVAL: Přes mířidla kulometu tu stopovku vpodstatě nevidíš. Ale všichni kolem jí vidí a ví případně kam mají střílet. V NATO pásu máš dneska poměr 4:1 - 4x FMJ - 1x tracer.
    NJAL: Dost zachovalé UK... Jako jo, tento jev existuje :) V ČSLA byl nejspíš rozšířenější, než je dneska v AČR, protože tam se pro UK vžilo moderní označení "univerzální křáp", aneb ze 4 kulometů postavíš na BOSkách jeden funkční :) Ta konstrukce je bohužel dost složitá.
    NJAL: BREN/vz. 26 a vz. 59 mají úplně jinou spoušť. Obecně je spoušť z rodiny vz. 26 pohodlná záležitost, se kterou se dá si vyhrát. Jinak teda, vzhledem k tomu, že UK59 je těžké dost, je případné "ostrostřelectví" spíš o tom, jestli to nakrmíš dobrou patronou, nebo fasovaným střelivem vz. 59, které má předepsaný rozptyl...
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    NJAL: Tak po 20 pasech bys se tomu treba zacal vic vic libit. Ale kazdej neni Kraken a kdyz nejsi primo kulometnik, tak to mas jen k seznameni, ne?
    NJAL
    NJAL --- ---
    XMEDA: Cywe, ty analyticky schopnosti - jestli nebyl rozhrkanej, tak nebyl zabehanej! :-D Ja spis myslim, ze v lehke verzi, jaxem to mel ja, to proste je "postrikovac". Jo jako slysel jsem, ze Bren gunneri pry dokazali strilet davkama na totez misto, ale je otazka, jak moc to bylo realne a jak moc velkou roli v tom hral vycvik. Dost pochybuji, ze nekdo se stal ostrostrelcem z Brenu v ramci dvou plnych zasobniku.
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    NJAL: Tak to je pak jasny, nebyl zabehanej :))
    NJAL
    NJAL --- ---
    XMEDA: A jakou to ma souvislost s tim, co rikam? Nejak mi nepripadne vtipne zkouset do me rejt mimo kontext parafrazi z Tankoveho praporu. Naopak ty nase kousky byly docela zachovale, prave proto, ze se moc nepouzivaly. Ja mel dokonce peknou "drevenou" Kosu. Nijak zvlast se uvnitr opotrebovanim nelisila od meho Tacticalu z nedotknutelnych zasob. :-)
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    NJAL: taky ten vas UK zazil nejspis 150 cvicnych ofenziv v rukach ruznych Njalu :))
    NJAL
    NJAL --- ---
    PAN_MYVAL: Ale jako jo, nakonec v tom pasu taky byly stopovky. :-) Nicmene empiricky poznatek byl, ze opravovat mireni pres miridla behem davky fakt neslo. Take s nama nikdo tohle neprobiral. Nebyli jsme bojovy utvar :-)
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    Tak hlavní síla kulometu je v přehradné palbě. Prostě nikdo neleze, kudy to létá. Dva kulomety na okrajích úseku a útočník má problém.
    PAN_MYVAL
    PAN_MYVAL --- ---
    NJAL: myslel jsem, že z UK se odjakživa "mířilo" podle stopovek - vystřelit, kouknout kam to letí podle stopovek, korekce, vystřelit znova?
    NJAL
    NJAL --- ---
    VOMAJDA: Muj dojem z fullauto UK-59 kdysi na statni utraty nebyl moc valny, prislo mi, ze mirit s tim fakt nejde. Prinejmensim bez delsi zkusenosti. A dalsich pasu. Ale tehda pred 20 lety dali jen jeden padesatiranovy :-)
    VOMAJDA
    VOMAJDA --- ---
    MAZDA: Nezbývá, než doufat, že to tak skutečně bude, pokud na to dojde :D
    Bohužel toho z kulometu nastříleno úplně moc nemám, takže mě to zatím baví...
    MAZDA
    MAZDA --- ---
    VOMAJDA: Po prvních dvou třech pásech po 100 ranách to člověka přestane bavit.
    DATEL
    DATEL --- ---
    KENJIRO: už to koukám změnili na nevládní organizaci
    KENJIRO
    KENJIRO --- ---
    Jen si tu odložím stanovisko ministerstva vnitra k nejnovější aktivitě Ligy Libe.

    CESKI
    CESKI --- ---
    JOINTER: Nekoukal jsem na nic jiného než loctite. :)
    JOINTER
    JOINTER --- ---
    SPM: Tak o zivotnosti jsem nevedel, mam jedno baleni roky.
    SPM
    SPM --- ---
    JOINTER: jo, dobrý podotknout, já to bral pořád ve vztahu jenom k loctitu :-)

    Jinak věc je to drahá a ještě to má krátkou životnost, u loctitu myslim píšou 1 rok, pak už to nemusí (tak dobře) fungovat :-)
    JOINTER
    JOINTER --- ---
    SPM: Jen na ty barvy trochu pozor - pokud vyrobce neni Loctite, tak barva muze mit jiny vyznam.
    Mam tu zeleny Loxeal a mel by snad byt jako modry Loctite... a jestli existuje ruzovy to nevim, ale cerveny je tusim nejvyssi...
    Ono jich je minimalne 15 verzi podle viskozity a urceni a nejspis spousta dalsich co neznam.

    Jen rada - nemazat toho moc, on to ten zavit vytesni drzet to bude. Jo a je to docela draha vec.
    SPM
    SPM --- ---
    CESKI: jak píše TIGER, ono to vlastně není lepidlo, ale utěsňovač. Vyplní to ty mezery mezi závity, což má dva efekty - jednak to nejde povolit tak úplně jednoduše, což právě zabraňuje těm věcem, co se rády povolují sami, aby to dělaly. A druhak u věcí nějak více exponovaných bordelu/korozi to zabraňuje, aby to přirezlo k sobě (takže pak lze povolit i to, co by normálně skončilo utrženým šroubem). Ohledně té snadnosti povolení pak ještě záleží na typu toho utěsňovače (u loctitu ten modrý je střední, růžový s menší pevností a pak mají ještě něco s větší) a průměru toho šroubu. Kamarád, co s tím má víc zkušeností, třeba říká, že na šrouby typu M3/M4 je ten modrý utěsňovač už spíše moc (tedy že to zatuhne tolik, že se to pak blbě povoluje). Naopak zase na M40 šrouby do železničních pražců asi klidně narvat ten nejpevnější :-)
    CESKI
    CESKI --- ---
    TIGER: Paráda. Dekuji.
    TIGER
    TIGER --- ---
    CESKI: Ano. Šroub jde po použití lepidla "normálně" povolit. Chce to akorát trochu víc zabrat než u nenalepeného šroubu. Lepidlo se používá tam, kde by vibrace mohly zbůsobit samovolné uvolňování šroubu. Vyplní mezery mezi závitama a zabrání tak nechtěnému pohybu. Aplikace je jednoduchá. Rovnoměrně naneseš lepidlo na závity šroubu, který pak dotáhneš a necháš dvě hodinky zaschnot.
    CESKI
    CESKI --- ---
    TIGER: Takže to chápu správně, ze do chvíle, než chci šroub povolit, tak to drží??? A pak to jde v klidu odsroubovat??
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam