PAN_MYVAL:
Bod 1: požadavek na přesazení nebo vyosení nábojových komor, plus požadavek na P.A. Knall.
Požadavek na přesazení je hlavně ve vyhlášce o dovoleném výrobním provedení. Ta je právně závazná. O P.A.Knall tam nic není. V normě taky ne. A i kdyby bylo, tak na to sere pes, protože norma není právně závazná.
BTW, už přes půl roku jsem členem normalizační komise pro zbraně a střelivo. Což nemyslím jako "já jsem v té komisi, takže mám pravdu", jen že mám trochu lepší přístup k informacím.
Bod 2: jak se u zbraní konvertovaných z ostrých na expanzní realizuje požadavek vyosené nebo přesazené nábojové komory.
Jednoduše. Vyrobí se nová hlaveň. To není teoretická odpověď, tak se to opravdu dělá. Výrobce těchhle konverzí (Novohradský) mi tvrdil, že hlaveň u kulometů vždycky dělá novou, a ukazoval mi jak - vysoustruží nábojovou komoru v ose hlavně, a při vrtání plynového kanálu upne polotovar excentricky, takže plynový kanál jde paralelně s osou hlavně, ale mimo ni, čímž vznikne to přesazení.
Kromě toho, i kdyby to neudělal a nechal plynový kanál v ose hlavně, tak tím by vzniklo právě to, o čem se tu bavíme - expanzní zbraň, která nesplňuje požadavky dovoleného výrobního provedení.
Bod 3: proč byl do zákona o zbraních, definice expanzních zbraní doplněn odstavec o salutních zbraních.
Do definice expanzních zbraní byl doplněn nejen odstavec o salutních a akustických zbraních, ale také odstavec o poplašných a signalizačních zbraních, a obojí tam bylo doplněno jako
příklad („
Expanzní zbraní je ZEJMÉNA...“). Definice expanzní zbraně přitom zůstala stejná. Nejde tedy o přidání nového okruhu zbraní k tomu původnímu, ale o rozdělení původního okruhu za účelem upřesnění. Upřesnění tam bylo přidáno proto, že pro tyhle dva okruhy zbraní teď platí různá pravidla, zatímco předtím platila pro zbraně z novovýroby a zbraně z konverze stejná pravidla, protože definice expanzní zbraně způsob výroby vůbec neřešila (což znamená, že do expanzních zbraní spadaly všechny zbraně, které splňovaly definici, bez ohledu na způsob výroby).
Opět, tohle není jen teoretická úvaha – většina těch samopalů a kulometů na slepáky, které mají reenactoři, jsou samozřejmě konverze z ostrých; a pokud nesplňovaly dovolené výrobní provedení, tak byly registrované jako kat. A, ale ne jako „samočinná zbraň“, ale právě jako „expanzní zbraň nesplňující dovolené výrobní provedení“.