• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KASUMIPALNÉ ZBRANĚ a život s nimi. Sport, sebeobrana, svobodná nátura? Gentlemans' club
    I beg you, Gentlemen, act with Conduct and Discretion. A Pistol is your last Resort.
    The Beggar's Opera, John Gay
    Na homepage jsou odkazy na střelnice.
    rozbalit záhlaví
    COUDAK
    COUDAK --- ---
    netvrdím že ne ... jen jsem vám chtěl udělat nadhled zevnitř. Sice už tam 8 let nejsem, ale pochybuji, že by se něco změnilo.

    PAN_MYVAL: Oni jej zastřelili v autě? Já to pořádně nečetl, přiznám se. Ale počítám, že městská tam nebyla. Mobily jsem nesnášel už z toho důvodu, že mi jej cpali 1 cm před obličej a mysleli si, že je to v pořádku. Pak jsem si musel udělat řádný odstup pro jednání.


    CERMI_FOX: neznám moc policistů co by cvičilo nad rámec toho co by museli. Je to smutné. Ale všechny ty povolání a profese co jsi vypsal/a ... jsou profese na které nějak studuješ, učíš se atd. Tam dostaneš slušný základ jak vykonávat svou profesi. PČR několika měsíční výcvik a čau. A to nechci ani vyprávět jak to učí, bez empatie, jen příkazy, neposlechneš příkazů policisty, na zem, spoutat, na služebnu. Ten kdo začal sloužit z přesvědčení, že by chtěl pomoci lidem, toho hodně rychle nechal.


    PAN_MYVAL: Ano a v ČR je jedno z nejnebezpečnějších povolání zemědělci ... Problém v tom tvém žebříčku je, že nejvíce zranění je tam z nedodržení bezpečnosti práce. Jak chceš ochránit bezpečnost práce u policie v Americe, když s někým jedná a najednou mu rupne v bedně a zaútočí na ně.
    PAN_MYVAL
    PAN_MYVAL --- ---
    COUDAK: ještě k těm USA - v seznamu nejnebezpečnějších povolání jsou policisté až číslo 25:
    Top 25 Most Dangerous Jobs in the United States – AdvisorSmith
    https://advisorsmith.com/data/most-dangerous-jobs/
    Ve výrazně větším nebezpečí jsou i stavaři na dálnici a slévaři.

    Jenže americký policejní sbor si naprosto systémově a cíleně už asi 2 dekády vytváří pracovní fikci, že "jsou ve válce" proti úplně všem, kdo nemají uniformu a odznak. Používají válečnou rétoriku, tváří se že kdykoli opustí služebnu tak je to jako jít na patrolu do Falúdži, udělali si mýtus válečníka - "The Warrior Cop" který učí na školeních.

    Celé je to fake jak vzhledem k riziku, tak hlavně k systémovým nastavením - policista nemá a nesmí být "válečník", jehož mentalitou je pozabíjet všechny nepřátele co nejefektivněji, nýbrž právě a pouze jen vynucovač zákonů a služebník komunity. S čímž je ovšem postoj, že komunita = nepřítel zcela zásadně neslučitelný. Výsledkem je začarovaný kruh rostoucího nepřátelství komunity, která má pocit že ji fízlové chtějí povraždit, s ještě větším strachem, válečnictvím a násilností policistů.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    COUDAK: to, co píšeš, je strašný. Sorryjako, ale nejde omlouvat selhání policajta, privilegované úřední osoby, že si nedoplňuje vzdělání a výcvik. Všechny ostatní profese, lékaři, právnici, programátoři, stavebníci, elektrikáři, ..., ..., ..., se normálně vzdělávají a trénují. Když ti vyhoří barák, protože elektrikář blbě zapojil elektriku, nebo jsi měl trvalé následky, protože lékař zvolil špatnou léčbu, tak to bude taky v pohodě?
    A ano, je zcela normální, že se lidi vzdělávají/trénují při studiu, při rekvalifikaci, o víkendech, po večerech, protože přes den na to není čas, resp. bere se to jako samozřejmost, že odborník ve svém oboru se udržuje znalostma a tréninkem up-to-date.
    Stejně tak nejde říct v tomhle případě, že policajt je přece jen člověk, tak je třeba být schovívavý ... je to osoba, která se doslova živí vynucováním poslušnosti pomocí násilí, proto musí se k tomu vzdělat/trénovat a tedy být schopen situaci řešit adekvátnějc, než hned střílet. Stejně jako lékař by taky měl umět víc než nalepit náplast nebo doporučit paralen na chřipku.

    That being said, myslím, že protože šlo o problémového recidivistu, tak chápu trest téměř na dolní hranici sazby.
    PAN_MYVAL
    PAN_MYVAL --- ---
    COUDAK: víme to tak, že seděl v autě-kabrioletu, obě ruce byly vidět a mobil držel nikoli s úchopem na zbraň, ale na natáčení protiprávního jednání dotyčného strážníka. Tohle je jen standardní SNBácká výmluva, jak zamezit důkazům o protiprávním jednání policisty poté, co snahy překroutit zákon narazily.

    Jakým způsobem PČR "vykládá" zákony vím, pořídil jsem si totiž kdysi do své právní poličky "zákon o PČR s komentářem" a nestačil se divit. Celý "komentář" nebyl ani vzdáleně pokus analyzovat záměr zákonodárce z důvodovek apod., což normálně v advokacii znamená "komentář". Namísto toho tam byl podrobný návod, jak každý § zákona o PČR překroutit těmi nej...kreativnějšími metodami tak, aby policistům vždy dovolil úplně všechno. I to, co šlo výslovně proti liteře zákona.
    COUDAK
    COUDAK --- ---
    PAN_MYVAL: Nehctěl jsme se vměšovat, ale na policejních školách učí i zákony a jejich výklad. Jestli správný, to musí posoudit jiní.

    Zbraň je dle zákona cokoliv, co může učinit útok proti tělu důraznějším. Nevím jestli to mám úplně přesně.

    Ne vždy je policista vybaven prostředky (svaly, výcvik), aby mohl zarazit i útok blbým mobilem. 90% policistů jsem osobně přepral a to jsem měl 116kg bez fyzičky jen proto, že jsem měl za sebou 16 let ju jitsu (japonského), ale oni dostali jen základní výcvik tři kopy, tři údery a tři chvaty. Všechno. Pokud policista sám ve svém osobním volnu nevyhledá nějakou jinou výuku, končí většinou u obušku v ruce a nebo s pistolí v ruce.

    Teď věc druhá. Policisty učili, že když jde na tebe s nožem, nebudeš se s ním přeci šermovat pendrekem. Vždy musíš použít důraznější prostředek pro zneškodnění pachatele. Chápu ... Mobil --> Pistol není zrovna adekvátní, ale jak víme, že neměl pachatel ruku částečně schovanou za zády, za rukou a nešel proti policistovi jak debil, tak jak většina těch blbců chodí. Policisté nemají žádný speciální výcvik. Musí se spolehnout prostě jen na svůj zdravý rozum.

    Já osobně postřelil pachatele co po mě střílel a ten bordel co nastal a rok jsem musel snášet nikomu nepřeji. Výslechy, vyhrožování od vedení, GIBS atd atd atd. Samozřejmě žaloba od pachatele za těžké ublížení na zdraví. Jen díky tomu, že jsem mu poskytl první pomoc (střelil jsem jej do stehna, nic vážného naštěstí) a pak jsem si sedl na prdel a čekal pouze na právníka, jsem ze všeho vylezl dobře.

    Teď k americe. Tam se důstojník opravdu bojí, protože je tam neuvěřitelné množství zbraní mezi lidmi a nejsou zrovna dobře korigovány a sledovány jak u nás. A jak říkal náš střelmistr ... Oni si tam ještě nedávno hráli na indiány a kovboje, co od nich čekáte.
    PAN_MYVAL
    PAN_MYVAL --- ---
    ELWERINE: to je jeden pohled. Druhý pohled je osobní zkušenost mého známého, kterému měšťák vyhrožoval, že jestli ho okamžitě nepřestane natáčet telefonem, na místě ho zastřelí protože ten telefon považuje za zbraň. A empirie z USA, kde policisté za rok zastřelí desítky nevinných lidí v jejich vlastních domech "protože měli pocit, že má v ruce NĚCO".

    Pokud není schopen dost rychle rozlišit, zda má zadržovaná osoba v ruce "NĚCO", "zbraň" nebo "nic" - potom není kvalifikován rozhodovat o tom, zda na dotyčného povede střelbu, a tedy není ani kvalifikován pracovat u Policie.

    Opět viz ty USA - běžně se tam bere jako polehčující okolnost, že "důstojník se bál". Vážně nechci, aby mě mohl legálně odstřelit nějaký ňouma v uniformě jen proto, že se bál. Kdo se bojí, opět nemá co dělat u policie.
    SIRIUS
    SIRIUS --- ---
    v tech prvnich clancich opakovane zaznelo ze prvni a druha rana meli vyrazne jinej uhel, takze to nemel byt double tap ale mel ho trefit uz kdyz padal (a snad v jednom clanku i bylo kdyz lezel na zemi)
    PIVECEK
    PIVECEK --- ---
    ELWERINE: To je ještě střízlivý odhad, za dvě vteřiny je to spíš na deset ran:) Bylo by fajn, kdyby ty znalce někdo vzal na střelnici, aby vůbec věděli o co jde:)

    Nicméně je to prekerka a to že je policista mu asi půjde k tíži, pac tam je ještě předpoklad, že má nástroje jak takovou situaci řešit bez použití střelby.
    NJAL
    NJAL --- ---
    ELWERINE: Ja z naseho soudnictvi NO caus nejsem nadsen, kdyz i causa Jungmann dopadla jak dopadla. Nicmene tohle je o neco diskutabilnejsi scenar, nez Jungmannuv, takze ho tim spis nebudou soudit ve prospech strelce.
    STENNY
    STENNY --- ---
    Ví se, na jakou vzdálenost obránce střílel? Z popisu mi není jasné, jestli probíhal nějaký útok, nebo jestli byla situace spíš "týpek šel k obránci, nereagoval na výzvu, ale ještě neútočil/nebylo jasné, zda nebo jak bude útočit."
    ELWERINE
    ELWERINE --- ---
    NJAL: ne, problem podle clanku je v tom, ze pouzil zbran na polonaheho cloveka, ktery na nej proste sel, ackoliv soud nebyl presvedcen, ze mel v ruce nejaky predmet (zbran) jak tvrdil policista, prvni vystrel, ktery by soud chtel radeji videt jako varovny do zeme nebo co, tak sel do srdce a podle znalcu druhy a treti byly uz nad ramec potreby - proste co tam do nej nasypal jeste dve navic, vrahoun jeden...

    Je mi z toho nemile, protoze jak jsme si dlouhodobe naivne opakovali, ze doubletap by mohl jeste projit, tak ne. Podle soudu byl druhy a treti vystrel uplne zbytecny.

    Coz musis samozrejme poznat v tech jedne a pul az dvou vterinach, neasi... A cela tahle akce teda nesplnuje NO a nazdar.

    Samozrejme je to dle clanku - novinarska mrdka tomu prd rozumi a rozhodnuti neni jeste napsano, tak se nemam zatim kam podivat na skutkovy stav zjisten soudem.
    NJAL
    NJAL --- ---
    ELWERINE: Povinnost to neni, ofc, ale tohle tvrzeni zrejme mela byt urcita obhajoba.
    ELWERINE
    ELWERINE --- ---
    NJAL: afaik varovny vystrel neni povinnost.

    Problem bylo pouziti zbrane vubec a jeste si tvl dovolil trikrat. Protoze v tech maximalne dvou vterinach asi, co strilel, mel poznat, ze prvni stacil...
    NJAL
    NJAL --- ---
    ELWERINE: Asi byl trosku problem ten varovny vystrel do srdce. Ale prodavam, jak jsem koupil v clanku.
    ELWERINE
    ELWERINE --- ---
    KENJIRO: mame k tomu nejaky insider? https://www.novinky.cz/krimi/clanek/policista-dostal-za-zastreleni-opileho-muze-35-roku-vezeni-40396011

    Tohle vypada na osklivou, zly, nepekna vec pro NO obecne...
    WOJTYLA
    WOJTYLA --- ---
    Davam pryc nestrilenou obcas nosenou G43x MOS. Levne. Rychle. Piste
    TOMASINO
    TOMASINO --- ---
    KASUMI: uvidime
    TOMASINO
    TOMASINO --- ---
    NAVARA: ok. I ciste tovarni verze za to furt stoji a vytunit si ji muzu casem taky. Leda bych nekde sehnal M-92FS, ale ta CZ je myslim porad lepsi volba.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    TOMASINO: Jo, svojí původní jak se mi dostane do rukou ta vytuněná :)
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    TOMASINO: Nikdy!:)
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    PISTA1: a nebo osvědčenou past na medvěda pod oknem
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam