• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KASUMIPALNÉ ZBRANĚ a život s nimi. Sport, sebeobrana, svobodná nátura? Gentlemans' club
    PAN_MYVAL
    PAN_MYVAL --- ---
    CERMI_FOX: a střelnice nebudou existovat vůbec žádné, protože i na Kapslovnu si stěžují z nedaleké kanceláře, že si tam postavili podzemní garáže a vono to přes tu hlínu je slyšet a obtěžuje to a stres a vůbec. Tak se zpřísní hygienické limity, developeři postaví baráčky a kancly i za rohem od střelnic, a máme po žížalkách.
    PAN_MYVAL
    PAN_MYVAL --- ---
    CERMI_FOX: ale jistě. Což má ovšem jediné řešení: striktní a brutální zákaz výskytu lidských bytostí, natož jejich bytů a domů, kdekoli v hygienickém ochranném pásmu pro jakoukoli budoucí vytíženost jakékoli dálnice, silnice a trati.

    Protože v opačném případě fanatický důraz na ochranu proti hluku způsobí, že všechny střelnice, dálnice a železnice buď rovnou zavřeme, nebo jejich provoz omezíme Po-Pá 9-17 na 50% kapacity, hlavně aby někdo neměl sluchové bebí.

    Co potom budou dělat šťastní majitelé hlukově ochráněných nemovitostí u zavřených/k nepoužitelnosti omezených fabrik, železnic a dálnic ovšem nevím. Asi si budou navzájem prodávat kadeřnické a finanční služby, protože nic jiného v takové zemi dělat nepůjde. #NIMBY
    TOMASINO
    TOMASINO --- ---
    Tohle téma není vůbec prdel. Zažil jsem to ve sklárně, kde bylo třeba utišit tavicí agregát na hladinu, která mi přišla neznatelná. Měli jsme asi deset měřicích míst jak v zástavbě, tak mimo, hledělo se i na možné odrazy hluku od staveb nebo terénu. Jiné limity platily přes den a úplně jiné v noci a žádné měřicí místo nesmělo vyjít nad limit. Hodně nám pomohla firma, co měření zajišťovala, abychom to vůbec byli schopni pochopit, natož potom dodržet.

    Pár let na to se nám to extrémně hodilo proti vychytrálkovi, který myslel, že hrozbou podáním žaloby si na podniku namastí kapsu a bude ho moci všemožně vydírat. Poslali jsme ho do prdele a po nás i následný soud.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    PAN_MYVAL: nejsou. Ochrana zdraví není pro srandu králíkům. Jsou na to seriozní výzkumy, že dlouhodobě zvýšený hladiny hluku znečištění apod mají negativní dopad na zdraví. U pušky taky chceš 100% bezpečnost a nebyl bys rád, kdyby v rámci snižování cen třeba 5% výstřelů
    pušku zničilo a trefilo střelce jako dělal Stribog.
    Nebo val na střelnicí taky stavíš tak, aby zachytil 100% střel a ne že 20% prolítne skrz ;)
    PAN_MYVAL
    PAN_MYVAL --- ---
    ELWERINE: a nasměruješ mě prosím na dotyčný § v NOZ?
    PAN_MYVAL
    PAN_MYVAL --- ---
    ELWERINE: nešlo by potom, aby vlastník žalované hlukové zátěže (ŘSD, střelnice...) zažaloval prodejce zatížené nemovitosti za podvod (nezapsali hlukovou zátěž do KN ačkoli měl), s tím, že výsledek by byl zápis zátěže do KN a kupec ať si to s prodejcem vyřídí v občanskoprávním?
    ELWERINE
    ELWERINE --- ---
    PAN_MYVAL: neco podobne uz od noveho obcana mame, tj. dalo by se zapsat do KN, ze to ma tuhletu "zatez", ale to by musel ten, co ty okolni pozemky prodava, chtit zapsat (a to neudela, pac mu to shodi cenu)...
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    PAN_MYVAL: To je normalni postup, kdyz Ceske Drahy rozprodavaly cely kopce draznich domku kolem kolejist, lidi to nakoupili za par susnu a nasledne se zacli soudit, ze je tam prilis hlucno od projizdejicich souprav. Misty to doslo na stavby ruznych zdi a vymeny koleji..
    PAN_MYVAL
    PAN_MYVAL --- ---
    CERMI_FOX: což pouze vyvolává otázku, zda hygienické limity, které dálnice/letiště/střelnice/fabrika prakticky nemůže nepřekročit (nebo jen za cenu extrémních nákladů v duchu nikoli Paretova 20:80, nýbrž "honíme poslední 1% za 1000x cenu), nejsou přesně jedna z vyšinutých degenerací naší civilizace, kvůli kterým to tu nakonec můžeme zavřít.
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    NECROMAN: Kobercema vylozeny stavy ktery pochytaj nespalenej strelnej prach a nasledne staci nestastne jiskricka a uz to jede. Oficialni verze to neni ale na zaklade my zkusenosti - svyho casu jsem to mohl podpalit ja perkusakem, tez chytl koberec na stavu ale nebylo to nijak zvlast dramaticky a povedlo se to uplacat a uhasit. Tentokrat tolik stesti ocividne nemeli.
    (Perkus se tam bezne strilel, dokonce mel vyhrazeny stav, takze jsem nedelal nic shady).
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    BAAL: už se ví, proč to vlastně hořelo?
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    resila jsem podobnou vec v praci
    stavba 1 povolena, hlukove limity prekroceny, vsichni o tom vedeli, povoleno
    stavba 2 povolena s vedomim stavby 1
    v prubehu vystavby stavby 2 zmenen charakter stavby
    a voila, po x letech se stavba 2 rozhodla, ze ji hluk vadi (protoze zmenou charakteru ma vyssi ochranu) a resi to hygiena a jde po stavbe 1... jako tvl.. jeste to bude zajimavy
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    PAN_MYVAL: jenže takhle to nefunguje - dálnice začne vesele překračovat hlukové limity a neřeší se to, případně se rovnou vydávají cinklá měření.
    Případně obec/stát/provozovatel slíbí, že vybuduje nějaké řešení nadměrného hluku a pak se na to vykašle, protože slibem nezarmoutíš a stát není svým občanům zodpovědný.

    Zároveň platí, že i člověk bydlící vedle zdroje hluku platí daně (v mém případě jako kráva) a stát by měl budovat infrastrukturu a zlepšovat životní prostředí pro své ovčany.
    PAN_MYVAL
    PAN_MYVAL --- ---
    PAN_MYVAL: resp. určitou schválenou hlukovou zátěž
    PAN_MYVAL
    PAN_MYVAL --- ---
    CERMI_FOX: tak to spíše před 40-50 lety - po revoluci a po Schengenu to velmi rychle vyskočilo.

    Ale i tak je to stavba, od které je nutné počítat se hlukem. "Já jsem si koupil dům u dálnice protože jsem si myslel, že tam nebude jezdit moc aut" je dost chucpe, ne?

    A odtamtud hlavně vede už jen krůček k "já jsem si koupil dům u střelnice protože se tam zrovna nestřílelo a já si myslel, že tam bude ticho".

    Takže bych to pojal jinak: stavby s hlukovou zátěží mají určitý hygienický limit, se kterým byly schváleny - a každý, kdo si chce koupit pozemek kde by tento schválený limit přesahoval jakékoli nižší limity, buď přijme věcné břemeno zapsané do KN, nebo má smůlu.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    PAN_MYVAL: ano i ne. Protože třeba u dálnice se hluk časem zvyšuje a pokud to koupili např před 20 lety, tak hluk byl nepoměrně menší, protože byla menší hustota provozu. Dává v tom případě smysl to řešit.
    PAN_MYVAL
    PAN_MYVAL --- ---
    BAAL: tahle země urgentně potřebuje zákon "hygienického statusu quo", že pokud někde dlouhodobě existuje hluková zátěž, nikdo si nemůže koupit pozemek a pak si stěžovat, že předchozí hluková zátěž mu teď přesahuje hygienické normy.

    Developeři, kteří levně skoupí nadlimitně hlučné pozemky vedle letiště/dráhy/dálnice/střelnice/fabriky/JZD a pak požadují zavření "hygienicky nadlimitního" provozu, kvůli kterému to kurnik tak levně koupili, patří... Do basy. Když budu civilizovaný. Řekněme za podvod a vydírání.
    BAAL
    BAAL --- ---
    Googlil jsem co je se Suchdolem, protože mi trochu chybí střílení ale ne dost abych někam jel hodinu si dát 100 ran, mno a nevím zda z toho být veselej nebo ne...

    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    Sněmovna by měla dnes začít projednávat velkou novelu zbraňové legislativy. Samotné pdf s vyznačenými změnami a důvodovou zprávou má 183 stran, uff:
    https://www.psp.cz/sqw/text/orig2.sqw?idd=223091
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam