PAN_MYVAL: Nějaký povinný a zároveň dobře udělaný systém celoživotního vzdělávání schází v řadě profesí, třeba v požární ochraně nebo v průmyslové bezpečnosti. Problém je, jak píšeš, že masová aplikace současného systému by přinesla jen byrokratickou zátěž bez dalšího užitku.
Psychotesty, kam mě poslala má tehdy nová doktorka v souvislostí se žádostí o ZP, vycházely z dopravněpsychologického vyšetření řidičů. Byly dobře pojatý, ale poměrně okatě sledovaly různé poruchy a bylo vidět, co asi tak chce hodnotitel vidět. Zato psychotesty v mé první práci neprozradily nic a popsaly mě jako kdyby mě léta znaly. Šlo o to, že plynárna nechtěla pustit žádný magory k plynárenským zařízením ani za volant auta s modrými majáky. Je na tom vidět, že dnešní úroveň poznání má na to vytvořit funční nástroje.
Osobně by mi nebylo proti srsti absolvovat nějaká periodická školení včetně přezkumu zdravotní způsobilosti a získávat povinné body, jako je to třeba ve zdravotnictví. Problém vidím v tom, jak zabránit ujetostem různých názorových skupin, které by se ihned do tvorby takových programů začaly montovat a prosazovat tam svý individuální pohledy na věc. Dokud se budou jedni aktivisti snažit vyhrát nad druhými místo pořádný spolupráce, tak je asi lepší, když to zůstane jak to je.