• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KASUMIPALNÉ ZBRANĚ a život s nimi. Sport, sebeobrana, svobodná nátura? Gentlemans' club
    PAN_MYVAL
    PAN_MYVAL --- ---
    TOMASINO: opakuji, že tohle je cesta do pekel. Proti nám hraje gradualismus resp. fabianismus, což je politická/aktivistická strategie založená na tom, že svůj celkový cíl dosáhneš tisícem malých "kompromisů", z nichž každý posune balanc více ke tvému cíli a pryč od statusu quo resp. opozice.

    Ve skutečnosti se ale o žádný kompromis nejedná, jen o iluzi kompromisu. Kompromis znamená, že dvě strany něco chtějí, každá dostane kus toho co chtěla a kus nedostane. Ve fabianismu ale jedna strana (majitelé zbraní) pouze a jedině ztrácí, nic nedostává, kdežto druhá strana (antigun) postupně a iterativně dostává všechno, co chtěla.

    Iluze kompromisu je vytvořena tím, že útočníci zahajují smlouvání s extrémním cílem ("zakázat všechny zbraně!"), takže když řeknou "no tak uděláme kompromis a zakážeme jen AR-15!", protistrana se nechá opít rohlíkem.

    Ty tu svou argumentační linií fakticky říkáš, že majitelé zbraní mají sami aktivně jít naproti antigun lobby a sami se střílet do nohy, více se omezovat, anti-normalizovat se jako něco apriori podezřelého a nedůvěryhodného, co se musí nejpřísněji hlídat, periodicky prověřovat a při první příležitosti odebírat. To je konečná.

    A bohužel se to ano, přesně toto projevovalo už u NZoZ, kde někteří partneři chtěli preventivně zakazovat, resp. přeřazovat z D do A, zbraně s argumentem "no aby až to Slováci zase předělají na ostré, tak aby nám nic nemohli vytknout".

    Jediná funkční strategie je přesně opačná: střelci jsou normální, mít zbraně je normální, odebírat zbraně je nenormální, škodlivé a podezřelé, a zákony musí být nastavené tak, aby odfiltrovaly nejhorší excesy ale přitom zachovaly práva majitelů zbraní. V LEXu jsem působil léta a vždycky se šlo s B&B domluvit tak, aby se vlk nažral, koza zůstala celá a určité klíčové neprolomitelné principy zůstaly neprolomenty.

    "řízená a plánovaná expirace a zrušení oprávnění", což je inherentní a klíčová vlastnost periodického přezkušování! je přesně takovým neprolomitelným principem.
    TOMASINO
    TOMASINO --- ---
    PAN_MYVAL: Já ale vůbec nic z toho nerozporuju. U zkoušek budu tvrdit 30 vteřin, v reálu přetáhnu nebo použiju druhou zbraň a pak se budu zabývat tou první. To je jako u zkoušek plynu, kdy budu tvrdit, že norma připouští únik 30 ppm, ale plynovod je fakticky netěsný až od 10l/h. No a nemůžu zkoušejícímu říct vyber si, ani to záměrně nebudu rozvádět, protože pak by u 30ppm v republice nic netěsnilo a nejsou lidi na tak masivní opravy. Jenže zkoušky dělá TIČR a ten zkoušející to moc dobře ví.
    Narážim na to, že zbraně jsou a budou mediálně snadno zdiskreditovatelná záležitost, třeba ty Blovický myslivci jsou ideální spoušť. Až zasáhne PČR, odebere zbraně a ZP, demonstruje se tím, jak má stát dostatek nástrojů, ale ve skutečnosti je to už retroaktivní přístup.
    Když se budeme budeme profilovat jako lidi, který budou jenom zuřivě odmítat vývoj doby a nebude s nima o ničem žádná řeč, tak to podle toho taky dopadne. Proto byl Lex při zavádění ES právě dopředu připravený na ten Terezín a nepůsobil nepřístupně, jinak by ho úředníci poslali akorát tak do zádele. O nic jinýho mi nejde.

    Mimo jiný, s celoživotním vzděláváním to zkoušeli taky u statiků. Jenže to pojali stylem MVČR, kdy by musel člověk znát úplně všechno. Tak jim vysvětlili, že takový rozsah si statik pamatuje jenom čerstvě po škole a pak se všichni rozutečou do různých oborů, ten dělá sportovní haly, tamten bytovky atd. A na závěr jim vzkázali, že OK, ale pak ty zkoušky nikdo neudělá a protože už teď statika jako běžný smrtelník v podstatě neseženeš, zastaví tím naprostou většinu staveb v republice. Úředník se lek, došlo mu s čím si hraje a zatím dává pokoj i přes mediální hrůzy ohledně zřícení střech dvou sportovních hal.
    NAVON_DU_SANDAU
    NAVON_DU_SANDAU --- ---
    ANARCHY: ale vem si, jakej by to byl kšeft.
    PAN_MYVAL
    PAN_MYVAL --- ---
    TOMASINO: má to smysl. Proto jsem se ptal, jak reaguješ na Failure to Fire. Protože ze zkoušky vyletí každý, kdo nepočká 30 vteřin... Ale kdo driluje podle policajtů, armády nebo sebeobranné střelby, reflexivně přetáhne aby dostal do komory funkční náboj.
    Když tyhle lidi pošleš na periodické přezkušování, všichni vyletí. Ne protože by byli nekompetentní - ale protože ta zkouška je školometská. Dává smysl pro úplné nováčky, úplné ignoranty a určitou selektivní množinu situací (třeba u bench restu to problém není). Ale neodpovídá reálnému životu.

    Škola prostě není život, a každá zkouška která předepisuje fixní výsledky namísto "it depends and this is why" je omezená a škodlivá tupost, vhodná jen a pouze jako jednorázové prvotní síto.

    A jít naproti takovému škodlivému periodickému přezkušování s argumentem, že úředníci (kteří? Rozhodně ne B&B co na Vnitru dělají ZoZ) a jiní milovníci buzerace to chtějí a tak je musíme předejít - to je cesta do horoucích pekel. Abych tak invokoval Goodwinův zákon, "náckové nás chtějí poslat do terezína, ale když je předběhneme a přestěhujeme se tam sami, alespoň si postavíme hezčí ubikace!"

    Nehledě na to, že systém periodického přezkušování je čistokrevné zlo z hlediska svobody a osobních práv. Protože zavádí, že nikdy nic není skutečně tvoje, nikdy nebudeš mít svobodu vykonávat to, co ses jednou naučil, prokázal to a třeba to používáš a umíš daleko lépe, než zkoušející. Prostě půjdeš dělat zkoušku a pokud neuspokojíš učitele, všechno ti seberou.
    TOMASINO
    TOMASINO --- ---
    KASUMI: Za to v prevenci rizik, požární ochraně nebo revizí VTZ by tenhle systém byl potřeba až až. Pomalu do toho vniká obnovování osvědčení každých 5 let, ale v PO to zatím stále chybí a podle toho to taky často vypadá. Zatím si z vlastních kapes platíme pravidelné semináře a rychle bys poznala, kdybychom přestali. To, že se u advokátní komory projevil klientelismus, je jenom v souladu s původním příspěvkem. Děkuju.

    CERMI_FOX: U místních dědků v mysliveckým srdružení by to ale nebylo od věci. Bezpečná manipulace se zbraní se svého času na Blovicku projevovala tak, že jeden rok trefil jeden dědek druhého, rok na to si jeden zastřelil syna, třetí rok tam řádil alkohol, čtvrtý rok si někdo zastřelil psa a podobně to pokračovalo ještě asi dva roky. Kdyby si něco pamatovali ze zkoušek, rozhodně by to tak nevypadalo.

    ANARCHY: Což je odpověď na to, proč ten systém není. Nikdo to nevidí jako prioritu, tzn. nejsou v tom peníze, ani odborníci. Kvůli tomu samému taky padly ty iniciativy na dopravněpsychologické vyšetření řidičů, tak jsou alespoň snahy je udělat povinné při návratu papírů z čistírny. Kdyby se to náhodou jednou prosadilo, na nic dalšího rozhodně nezbyde kapacita.

    PAN_MYVAL: Jestli to půjde takhle dál, můžeme se toho dočkat. Když mi jeden maník z Irska před deseti lety vykládal, jak nikde nesmí ani pípnout o svém vyznání, aby ho hned nevyhodili z práce a novou by kvůli tomu nemohl sehnat, myslel jsem si, že to nemůže myslet vážně. No a zkus dneska už i tady říct něco proti názorovému establishmentu např. na téma rovnost, migrace atd. aby nenastalo pálení čarodějnic.

    Hele, já jsem prostej někomu tlačit do hlavy co si má myslet, ale prostě mi dochází, že i my si budeme muset umět připustit, že jednou za život absolvovat jedno povinné školení už dneska nestačí na žádnou odbornost na světě. Už kvůli všemožným militantům na úřadech, chránících lidi před sebou samými urputnou regulací všeho, všech a všude. Lidi, kterým stačí jedna zkouška v životě jsou teď prostě zastíněný těma, kterým by nepomohlo ani deset za rok. Jistou analogii vidim v používání bezpilotních létajících prostředků kde ústřední myšlenka smysl rozhodně má, protože se lidi už chovali jak úplný bezmozci. Od roku 2020 máme regulační rámec, co se teprv vyvíjí a jaký jsou přínosy? Nikdo kdo si koupí u větnamce dron nemá o ničem dál potuchy a lidi, co se tím profesionálně živili, shání licence a musí na školení. Neustálým odmítáním přípravy kvalitního systému (protože tam a tamhle to nefungovalo) akorát docílíme toho, že nám jednou někdo nějaký vnutí, bude stát za hovno, nadělá spoustu korupce a ve finále budou na koni ti, co se stejně pohybujou mimo něj. Má smysl se tu přít a chytat jeden druhýho za slovo?
    DOG
    DOG --- ---
    NECROMAN: Asi nejlépe tam, kde budou dělat zkoušky. Ale kupodivu (fakt mě neplatí) zrovna v PA byl kurz ok- před cca 5 lety jsem tam byl a bylo to v pohodě i pro dámy. Školitel neměl debilní kecy a za ty 3h jsme to všichni měli v ruce X krát. A hlavně to dělali dost často, takže se dalo dostat rychle před zkouškou.
    ARNIWUP
    ARNIWUP --- ---
    NECROMAN: Delal jsem pred nekolika mesici kratky refresher na manipulaci v Camp Zero a zkousky taky v Camp Zero. Oboji bylo super. Strili se ze Shadowa.
    Kurz jsem tam nedelal, tak nemuzu hodnotit.
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    Kde je teď v Praze dobré místo kde dělat zbroják, nějaké celodenní školení, kde člověku vše vysvětlí, když teď Magnum nefunguje? Žena naznačila, že by o tom uvažovala :)
    SPM
    SPM --- ---
    BAAL: Mam ji porad doma :-) ikdyz ta moje stala asi ctyrku :-D
    BAAL
    BAAL --- ---
    XMEDA: To bylo asi pred 10lety, tenkrat tam mistni mestaci odprodavali tyhle stare vrany.
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    BAAL: podobne CZ75 compact treba za 5k tam nemas? :D premyslim obcas o necem takovym jako spotrebku, kde mi nebude lito, ze je neco odrenyho nebo tak, abych si nesoupal nerezku ;)
    BAAL
    BAAL --- ---
    DRIZDIK: Severní Čechy jsou kraj rázovitý:))) Koneckonců pamatuju si, že jsme tam před dávnými času kupovali nějaké olítané CZ75 asi za 3 tisíce pak skončila v rukou jednoho místního kněze:)
    DRIZDIK
    DRIZDIK --- ---
    BAAL: A to jsem v Mostě na policii nedávno byl a zrovna tam vezli dva nákupní košíky plný zbraní, že je někomu zabavili.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    Zase je co zakázat.

    Při pohlavním styku zemře každý třístý člověk. Mnohem častěji muži než ženy, ukázal rozsáhlý výzkum — ČT24 — Česká televize
    https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/veda/pri-pohlavnim-styku-zemre-kazdy-tristy-clovek-mnohem-casteji-muzi-nez-zeny-ukazal-rozsahly-vyzkum-344563

    Kdyby to mělo zachránit jedi ý život.

    A kde se berou zločinci všech pohlaví.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    isc2 a různé projektácké certifkace zcela běžně upkeep body mají :)
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    TOMASINO: Tady ty “body” za trvale vzdelavani zkousela zavest advokatni komora. Fakticky je to imho jen mala domu ruznym skolicim firmam. Takze ne, diky.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    STENNY: mam tlusty palec, zkusil jsem. Ale uznavam, ze jsem byl omamen vypary z nohy a boty, mozna jsem se jen netrefil
    LONESTAR
    LONESTAR --- ---
    STENNY: byli borci, co takhle dokázali diagnostikovat i Mosina!
    STENNY
    STENNY --- ---
    CERMI_FOX: Normálně zuješ botu a zmáčkneš ji palcem.
    Kulhánek pozdravuje :)
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    BAAL: s brokovnici je issue, ze se blbe diagnostikuje, protoze koukajic do hlavne nedosahnu na spoust, abych promackl spoust, abych zjistil, kde je problem
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam