• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KASUMIPALNÉ ZBRANĚ a život s nimi. Sport, sebeobrana, svobodná nátura? Gentlemans' club
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    CERMI_FOX: No, nepovažoval jsem za důležité směrem k nenalému okolí komunikovat takové technikálie, jak přesně se to má prokazovat, například vlastnictvím zbrojáku (který to vše obsahuje, až třeba popsané jinými slovy) a že policie ty zbraně už stejně povoluje a že v zákoně je i to, kdy "policie povolení vydá".

    Potvrzení o těch zkouškách máš - je to ten zbroják. Stejně tak o zdravotní způsobilosti, která je podmínkou jeho vydání a pokud tvůj lékař dospěje závěru, že jsi způsobilost ztratil, tak o zbroják zas přijdeš - čili dokud ho máš, tak opět splňuješ. Ditto bezúhonnost.

    Jak je vidět, tak by to prosté a neznalé hoplofoby mohlo docela potěšit a přitom je to jen část toho, co platí už teď, takže v zákoně by se nemuselo změnit ani písmenko, ani čárka a nikoho by to neomezilo víc než dosud. Jen je to nutné dobře podat a lid bude spokojen, tak se "něco dělá" a jak "přísnost muší bejt"
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    XMEDA: ok. Ve mě teda slovo "schválit" evokuje rozhodnutí "ano" či "ne". žádné potvrzení o školení nemám. Stejně tak potvrzení o zdravotní způsobilosti mi sebrali při žádosti o ZP a obecně takové potvrzení samo o sobě platí tak max rok a obecně vlastnictví ZP neprokazuje, že jsem zdravotně způsobilý, ale že jsem byl (když mi ZP vydávali). Nebo vlastnictvím ZP jde nahradit nějaká jiná (méně náročná) lékařská prohlídka?

    Budu to teda brát jako vtip :-)
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    CERMI_FOX: vzdyt jen popsal to, co uz mame.. ale tak, aby to pitomi lidi bez sebemensi znalosti ZP brali jako neco zasadne novyho.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    GILHAD: jsem trochu natvrdlý, ale tos myslel jako vtip, ne? neustále jen běhat po doktorech, školitelech a pak se modlit, jestli se pan úředník správně vyspal?
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    Přezkušování řidičů co pět let a psychotesty pro každého s body za rychlost nebo jinou nebezpečnou jízdu :)
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    STENNY: V takovém případě by možná nebylo zase tak marné jim vyjít vstříc a slíbit, že do zákona prosadíme, že mladý zájemce o zbraně (do 30 let) se bude muset při nákupu každé jedné zbraně prokázat potvrzením o absolvování patřičného školení zakončeného ostře sledovanou zkouškou, potvrzením o zdravotní způsobilosti, potvrzením o bezúhonnosti a ten nákup konkrétní zbraně mu bude muset schválit přímo Policie?

    To by mohlo jako takový první krok docela stačit, kdyby se to prosadilo, ne?
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    NJAL: V tom pripade periodicke prezkusovani poslancu, senatoru, clenu vlady. IQ test, psychotest, test na drogy, test na alkohol, zakladni znalosti ceskych a evropskych dejin 200 let zpatky, zaklady ekonomiky. Kazdy dva roky, jeden opravny termin.
    Odpadu by bylo hodne.
    NJAL
    NJAL --- ---
    Navic by se zacal v periodickem prezkusovani nekdo vrtat, proc projdou vsichni nebo skoro vsichni, nekdo by pozadoval vetsi odpad, aby to prezkouseni preci nebylo jen formalita, zase by se pritahly srouby... Diky, radsej knihu.
    STENNY
    STENNY --- ---
    TOMASINO: Nechci mluvit za Mývala, ale třeba v mém okolí (nestřeleckém) nemám dojem, že by lidi s hoplofobním názorem měli jasný názor, co chtějí. Chtějí "zpřísnit." Chtějí zamezit, aby se znova mohlo stát XY. Nemyslím si, že by existoval bod, kdy řeknou "už je to přísné dost," protože vždycky se budou dít nějaké trestné činy s palnou zbraní (byť třeba nelegální - dost jsem slýchal volání po přísnějších podmínkách ZP těsně po střelbě v FN Ostrava, která byla nelegálkou). Tím pádem si ani nemyslím, že přestane tlak na zpřísňování (resp. volání po zpřísňování - a tím pádem tvoření zakázky, které se libovolný politik může ujmout). Z tohohle důvodu třeba protitlak vůči zpřísňování podporuju já - nevěřím, že krok držitelů zbraní směrem k větší přísnosti ten tlak na další zpřísňování sníží.
    Pokud někdo ukáže data, že krok XY pravděpodobně přispěje k větší bezpečnosti (a vysvětlí nakolik a proč), samozřejmě se dá bavit o tom, jestli to proporcionálně dává smysl. Ale na nekonkrétní vstřícné kroky proto, aby nepřišla omezení, v téhle oblasti moc nevěřím - hlavně proto, že pravděpodobně nepomůžou, resp. reálnou kriminalitu se zbraněmi nijak výrazně nesníží.
    Jestli vnímáš proces, který při zachování současného stavu povede k nárůstu vražd legálními zbraněmi z banálních příčin (místo ve frontě), budu rád, když mi ho popíšeš. Lidi, kteří mají sklon k takovému zkratkovitému jednání, v současné době IMHO v drtivé většině případů nesplní bezúhonnost/spolehlivost.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    TOMASINO: Já nechci řešit další a další povinnosti a papíry a glejty jen proto, aby se aparát nažral. To je myšlenka úplně špatně. Regulace musí mít nějaký velmi dobrý důvod. Už takhle mě tenhle stát stojí většinu vydělaných penez a k tomu spoustu času, neboť mi jen neustále hází klacky pod nohy.
    A hlavně čemu to přeskušování přesně pomůže? Jestli se nepletu, tak průšvihy posledních let byly a) aktivní střelec-magor, b) policajt, co střílí na školce nebo ve služebně, protože s tim neumí.
    Kategorii (a) přezkušováním neodhalíš, prostě se na ten test a manipulaci naučí; kategorie (b) se civilní držení zbraní netýká.
    TOMASINO
    TOMASINO --- ---
    PAN_MYVAL: Vyhl. 50 nikdy nebyla doživotní, každé 3 roky se obnovovala přezkoušením. Do nabytí účinnosti vyhl. 194/2022 je to tak nadále, akorát se ročně školí, aby Tě v termínu přezkoušení komise nevyhodila.
    Jenže se v tichosti napsalo, že poučený laik může dělat pod dozorem klidně i na vysokým napětí, čímž se de facto hodilo 6 let vzdělání na stejnou úroveň, jakou má bezdomovec, kterýmu dáš do ruky šroubovák a nějaký elektrikář na hale podepíše dozor. Oproti starému §4 vyhl. 50 obrovský rozdíl. Dokonce kvůli tomu podal výpověď ředitel TIČRu, protože stát při změně legislativy VTZ nevzal v potaz ani připomínky svého vlastního dozorového orgánu. Já jsem třeba v bývalé práce osobám poučeným zakázal práci pod napětím bez ohledu na to, že to zákon umožňuje a přesto mi jeden "inženýr" málem zabil člověka, protože si myslel, že z něj vysokoškolský diplom dělá nedotknutelného...
    TOMASINO
    TOMASINO --- ---
    PAN_MYVAL: Ne, já svou argumentační linií říkám, že iluze bělochů o tom, že něco vlastní a to zakládá na nedotknutelná práva funguje v této zemi pro 3 lidi ze 100. Mezi držiteli zbraní je to číslo o něco příznivější, protože chápou konečnou odpovědnost za své jednání i za společnost. Když ale necháš těch principiálních 97 růst jako trávu v lese, strhnou Tě s sebou, protože to časem žádnej stát nenechá jenom tak.
    Proto mám za to, že jednou za pět let přinést canc od praktika, vystřílet krabičku nábojů a ukázat, že se při manipulaci nepostřelim, nikoho fakt nezabije a velké Bhů kvůli tomu nepohltí náš svět. Aparát si odškrtne, že je systém po kterém aktivisti řvou a dá pokoj. Funguje to tak léta v různých profesích a za poslední dobu v tom stát celkem uklidil.
    Že se budou předpisy zpřísňovat a budou bobtnat snahy nás všechny odzbrojit je dneska už víc než jasný a já chci aby k tomu došlo co nejpozději. Naprostá neústupnost v tom může udělat víc škody než to vypadá. Takovej je můj dojem z doby.
    Léta jsem si myslel, že by se do stávajícího systému nemělo nikdy zasahovat a stát by měl pouze sloužit a ne se opájet mocí. Navíc jsem se věnoval šermu ve škole, kde Tě neustále někdo posuzuje a hodnotí a nikdy Tě nenechá nabýt dojmu, že něco umíš. Tisíc let tam platilo, že když přijde na scénu "už to umim" nebo "já vlastním technický stupeň", byla otázka času než ten člověk zemřel. A přesně tohle postrádám u těch 97 zmíněných kvůli kterým se tahle diskuze vede. Jestli máš lepší nápad, rád ho přijmu. Neudělat nic ale z ČR časem udělá Rusko, kde Tě střelí nějakej egouš jenom za to, že mu zabíráš místo ve frontě na lístky a on ho má přece většího když má bouchačku v kapse.
    ELECTRICKOTA
    ELECTRICKOTA --- ---
    PAN_MYVAL: zase bych tolik nezobecnoval, jsou obory kde periodické prezkusovani je nutné z bezpečnostních důvodů, například v letectví je to základ.
    PAN_MYVAL
    PAN_MYVAL --- ---
    PAN_MYVAL: ještě doplnění pro srozumitelnost: úplně všechno, co se musí periodicky přezkušovat a re-certifikovat, je systémově nastavené k minimalizaci a zmenšování počtu. Viz kolik lidí si udělalo svářečský průklaz VS. obnovuje dodnes, kolik lidí si udělalo vyhlášku 50. VS. má dodnes, kolik lidí se naučilo skákat s padákem VS. má dodnes platnou zkoušku, atd.

    Všude tam plat, že zcela bez ohledu na to, co člověk umí a jak dobře, je vyřazen, pokud periodicky znovu a znovu a znovu neinvestuje další a další peníze jen do obnovy licence/certiikace/papíru, nenajde si moře času a peněz na neustálé praktikování, a popř. nenašprtá se na zkoušky. Proto se na to větina lidí nakonec vykašle a zůstane jen hrstka aktuálně motivovaných (ale už ne pozítří) a hrstka těch, kteří musí.

    Náš cíl je ale zvětšovat počet slušných držitelů ZP, protože základní pravidlo kulturních střetů je maximalizovat svůj počet a vnímanou normálnost tak, až nás prostě nepůjde demokraticky zakázat!

    Proto jsou jakékoli úvahy o periodickém přezkušování, periodických povinných tréninzích, periodických povinných soutěžích apod. jako podmínce pro udržení ZP absolutní zlo a měly by být tabu.

    A to tím spíše, že zatímco svářeči jeho invertor ani elektrikáři jeho zkoušečku neseberou a soukromě si může bastlit dál... Nám by naše vlastní zbraně sebrali.
    PAN_MYVAL
    PAN_MYVAL --- ---
    TOMASINO: opakuji, že tohle je cesta do pekel. Proti nám hraje gradualismus resp. fabianismus, což je politická/aktivistická strategie založená na tom, že svůj celkový cíl dosáhneš tisícem malých "kompromisů", z nichž každý posune balanc více ke tvému cíli a pryč od statusu quo resp. opozice.

    Ve skutečnosti se ale o žádný kompromis nejedná, jen o iluzi kompromisu. Kompromis znamená, že dvě strany něco chtějí, každá dostane kus toho co chtěla a kus nedostane. Ve fabianismu ale jedna strana (majitelé zbraní) pouze a jedině ztrácí, nic nedostává, kdežto druhá strana (antigun) postupně a iterativně dostává všechno, co chtěla.

    Iluze kompromisu je vytvořena tím, že útočníci zahajují smlouvání s extrémním cílem ("zakázat všechny zbraně!"), takže když řeknou "no tak uděláme kompromis a zakážeme jen AR-15!", protistrana se nechá opít rohlíkem.

    Ty tu svou argumentační linií fakticky říkáš, že majitelé zbraní mají sami aktivně jít naproti antigun lobby a sami se střílet do nohy, více se omezovat, anti-normalizovat se jako něco apriori podezřelého a nedůvěryhodného, co se musí nejpřísněji hlídat, periodicky prověřovat a při první příležitosti odebírat. To je konečná.

    A bohužel se to ano, přesně toto projevovalo už u NZoZ, kde někteří partneři chtěli preventivně zakazovat, resp. přeřazovat z D do A, zbraně s argumentem "no aby až to Slováci zase předělají na ostré, tak aby nám nic nemohli vytknout".

    Jediná funkční strategie je přesně opačná: střelci jsou normální, mít zbraně je normální, odebírat zbraně je nenormální, škodlivé a podezřelé, a zákony musí být nastavené tak, aby odfiltrovaly nejhorší excesy ale přitom zachovaly práva majitelů zbraní. V LEXu jsem působil léta a vždycky se šlo s B&B domluvit tak, aby se vlk nažral, koza zůstala celá a určité klíčové neprolomitelné principy zůstaly neprolomenty.

    "řízená a plánovaná expirace a zrušení oprávnění", což je inherentní a klíčová vlastnost periodického přezkušování! je přesně takovým neprolomitelným principem.
    TOMASINO
    TOMASINO --- ---
    PAN_MYVAL: Já ale vůbec nic z toho nerozporuju. U zkoušek budu tvrdit 30 vteřin, v reálu přetáhnu nebo použiju druhou zbraň a pak se budu zabývat tou první. To je jako u zkoušek plynu, kdy budu tvrdit, že norma připouští únik 30 ppm, ale plynovod je fakticky netěsný až od 10l/h. No a nemůžu zkoušejícímu říct vyber si, ani to záměrně nebudu rozvádět, protože pak by u 30ppm v republice nic netěsnilo a nejsou lidi na tak masivní opravy. Jenže zkoušky dělá TIČR a ten zkoušející to moc dobře ví.
    Narážim na to, že zbraně jsou a budou mediálně snadno zdiskreditovatelná záležitost, třeba ty Blovický myslivci jsou ideální spoušť. Až zasáhne PČR, odebere zbraně a ZP, demonstruje se tím, jak má stát dostatek nástrojů, ale ve skutečnosti je to už retroaktivní přístup.
    Když se budeme budeme profilovat jako lidi, který budou jenom zuřivě odmítat vývoj doby a nebude s nima o ničem žádná řeč, tak to podle toho taky dopadne. Proto byl Lex při zavádění ES právě dopředu připravený na ten Terezín a nepůsobil nepřístupně, jinak by ho úředníci poslali akorát tak do zádele. O nic jinýho mi nejde.

    Mimo jiný, s celoživotním vzděláváním to zkoušeli taky u statiků. Jenže to pojali stylem MVČR, kdy by musel člověk znát úplně všechno. Tak jim vysvětlili, že takový rozsah si statik pamatuje jenom čerstvě po škole a pak se všichni rozutečou do různých oborů, ten dělá sportovní haly, tamten bytovky atd. A na závěr jim vzkázali, že OK, ale pak ty zkoušky nikdo neudělá a protože už teď statika jako běžný smrtelník v podstatě neseženeš, zastaví tím naprostou většinu staveb v republice. Úředník se lek, došlo mu s čím si hraje a zatím dává pokoj i přes mediální hrůzy ohledně zřícení střech dvou sportovních hal.
    NAVON_DU_SANDAU
    NAVON_DU_SANDAU --- ---
    ANARCHY: ale vem si, jakej by to byl kšeft.
    PAN_MYVAL
    PAN_MYVAL --- ---
    TOMASINO: má to smysl. Proto jsem se ptal, jak reaguješ na Failure to Fire. Protože ze zkoušky vyletí každý, kdo nepočká 30 vteřin... Ale kdo driluje podle policajtů, armády nebo sebeobranné střelby, reflexivně přetáhne aby dostal do komory funkční náboj.
    Když tyhle lidi pošleš na periodické přezkušování, všichni vyletí. Ne protože by byli nekompetentní - ale protože ta zkouška je školometská. Dává smysl pro úplné nováčky, úplné ignoranty a určitou selektivní množinu situací (třeba u bench restu to problém není). Ale neodpovídá reálnému životu.

    Škola prostě není život, a každá zkouška která předepisuje fixní výsledky namísto "it depends and this is why" je omezená a škodlivá tupost, vhodná jen a pouze jako jednorázové prvotní síto.

    A jít naproti takovému škodlivému periodickému přezkušování s argumentem, že úředníci (kteří? Rozhodně ne B&B co na Vnitru dělají ZoZ) a jiní milovníci buzerace to chtějí a tak je musíme předejít - to je cesta do horoucích pekel. Abych tak invokoval Goodwinův zákon, "náckové nás chtějí poslat do terezína, ale když je předběhneme a přestěhujeme se tam sami, alespoň si postavíme hezčí ubikace!"

    Nehledě na to, že systém periodického přezkušování je čistokrevné zlo z hlediska svobody a osobních práv. Protože zavádí, že nikdy nic není skutečně tvoje, nikdy nebudeš mít svobodu vykonávat to, co ses jednou naučil, prokázal to a třeba to používáš a umíš daleko lépe, než zkoušející. Prostě půjdeš dělat zkoušku a pokud neuspokojíš učitele, všechno ti seberou.
    TOMASINO
    TOMASINO --- ---
    KASUMI: Za to v prevenci rizik, požární ochraně nebo revizí VTZ by tenhle systém byl potřeba až až. Pomalu do toho vniká obnovování osvědčení každých 5 let, ale v PO to zatím stále chybí a podle toho to taky často vypadá. Zatím si z vlastních kapes platíme pravidelné semináře a rychle bys poznala, kdybychom přestali. To, že se u advokátní komory projevil klientelismus, je jenom v souladu s původním příspěvkem. Děkuju.

    CERMI_FOX: U místních dědků v mysliveckým srdružení by to ale nebylo od věci. Bezpečná manipulace se zbraní se svého času na Blovicku projevovala tak, že jeden rok trefil jeden dědek druhého, rok na to si jeden zastřelil syna, třetí rok tam řádil alkohol, čtvrtý rok si někdo zastřelil psa a podobně to pokračovalo ještě asi dva roky. Kdyby si něco pamatovali ze zkoušek, rozhodně by to tak nevypadalo.

    ANARCHY: Což je odpověď na to, proč ten systém není. Nikdo to nevidí jako prioritu, tzn. nejsou v tom peníze, ani odborníci. Kvůli tomu samému taky padly ty iniciativy na dopravněpsychologické vyšetření řidičů, tak jsou alespoň snahy je udělat povinné při návratu papírů z čistírny. Kdyby se to náhodou jednou prosadilo, na nic dalšího rozhodně nezbyde kapacita.

    PAN_MYVAL: Jestli to půjde takhle dál, můžeme se toho dočkat. Když mi jeden maník z Irska před deseti lety vykládal, jak nikde nesmí ani pípnout o svém vyznání, aby ho hned nevyhodili z práce a novou by kvůli tomu nemohl sehnat, myslel jsem si, že to nemůže myslet vážně. No a zkus dneska už i tady říct něco proti názorovému establishmentu např. na téma rovnost, migrace atd. aby nenastalo pálení čarodějnic.

    Hele, já jsem prostej někomu tlačit do hlavy co si má myslet, ale prostě mi dochází, že i my si budeme muset umět připustit, že jednou za život absolvovat jedno povinné školení už dneska nestačí na žádnou odbornost na světě. Už kvůli všemožným militantům na úřadech, chránících lidi před sebou samými urputnou regulací všeho, všech a všude. Lidi, kterým stačí jedna zkouška v životě jsou teď prostě zastíněný těma, kterým by nepomohlo ani deset za rok. Jistou analogii vidim v používání bezpilotních létajících prostředků kde ústřední myšlenka smysl rozhodně má, protože se lidi už chovali jak úplný bezmozci. Od roku 2020 máme regulační rámec, co se teprv vyvíjí a jaký jsou přínosy? Nikdo kdo si koupí u větnamce dron nemá o ničem dál potuchy a lidi, co se tím profesionálně živili, shání licence a musí na školení. Neustálým odmítáním přípravy kvalitního systému (protože tam a tamhle to nefungovalo) akorát docílíme toho, že nám jednou někdo nějaký vnutí, bude stát za hovno, nadělá spoustu korupce a ve finále budou na koni ti, co se stejně pohybujou mimo něj. Má smysl se tu přít a chytat jeden druhýho za slovo?
    DOG
    DOG --- ---
    NECROMAN: Asi nejlépe tam, kde budou dělat zkoušky. Ale kupodivu (fakt mě neplatí) zrovna v PA byl kurz ok- před cca 5 lety jsem tam byl a bylo to v pohodě i pro dámy. Školitel neměl debilní kecy a za ty 3h jsme to všichni měli v ruce X krát. A hlavně to dělali dost často, takže se dalo dostat rychle před zkouškou.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam