• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KASUMIPALNÉ ZBRANĚ a život s nimi. Sport, sebeobrana, svobodná nátura? Gentlemans' club
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    ŽIVĚ: Prodejci zbraní a střeliva budou muset hlásit podezřelé nákupy, schválil Senát
    ▶ ŽIVĚ: Koordinaci státní služby převezme úřad vlády, souhlasí Senát — ČT24 — Česká televize
    https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/domaci/zive-senat-ma-na-programu-novelu-stavebniho-zakona-356142
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    Ahoj, dovolím si malou reklamní vsuvku.

Troufnu si říct, že jsem posunul projekt RT zas o kousek dál a v mobilní aplikaci je nově i možnost evidence terčů. Ty se přiřazují k použitému náboji a zbrani, takže vše je imho docela pěkně přehledné a použitelné. A vzhledem k tomu, že se jako střelci často pohybujeme i mimo signál, ať už jde o tunelové podzemní střelnice nebo jiné prostory bez signálu, tak aplikace má i offline režim, kdy se fotografie terčů ukládají do mobilu a po přechodu do online režimu se automaticky synchronizují s webem.

Pokud třeba uvažujete, že byste aplikaci chtěli někdy vyzkoušet, tak jako malý Vánoční dárek a příspěvek místní komunitě bych rád všem kteří mi do konce roku napíšou SZ se svým zaregistrovaným e-mailem navýšil diskový prostor na 500mb.

Díky za pozornost, A.

PAN_MYVAL
    PAN_MYVAL --- ---
    Skvely protiargument na zakazovace: jak to, ze neni vice nasili se zbranemi?
    OSD 303: Why isn’t there more violence?
    https://opensourcedefense.substack.com/p/osd-303-why-isnt-there-more-violence

Laws-on-the-books probably aren’t a major factor for determining actual, on-the-ground levels of violence. Here’s a neighborhood-level map of murders in Baltimore:

Everybody in that map lives under the same laws. But the murder rate in some neighborhoods is 20x higher than others. The people in the gray neighborhoods with zero shooting murders could kill someone just as easily as people in the dark green neighborhoods. More easily, actually, since they’re wealthier and better educated and so could probably do a better job planning their crimes. But they just … don’t choose to kill people.

This is an unsatisfying observation. People want a big, clearly labeled button they can push to get a desired result. “ doesn’t happen because I .” It’s not very satisfying to realize that the actual reason the bad thing doesn’t happen is because millions of people simply choose not to do it.

The reasons they choose not to are understandable and pretty stable: they have better things to do with their life, they’re not aggrieved enough, and mostly they are too moral to go out of their way to do something truly evil. Occasionally, someone breaks from that norm and chooses to do the bad thing. That’s jarring, but it shouldn’t distract too much from the miracle that the only thing preventing violence from being 100x the current rates isn’t law — it’s a culture and norms that make people freely choose a better path. That should be encouraging. People do the right thing because they want to, not because the law forces them to.
    PAN_MYVAL
    PAN_MYVAL --- ---
    JOINTER: jj, presne ze sudu jsem smel presne 5 ran z CZ858. A pak se se mnou hadal, ze nesmim sverit zbran cloveku bez ZP, a ja mu to musel ukazovat v zakone jako pripravu na sportovni blabla :)

NECROMAN: plati jeste, ze za celkem nizky poplatek je tam neomezeny cas?
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    JOINTER: měli tam nějaký sud asi právě na podobné účely, nezkoušel jsem. Ale pravda, že ta střelnice je taková hodně lidová.
    JOINTER
    JOINTER --- ---
    NECROMAN: Sud vpravo?
    Kdyz jsem pred lety koncil po 11 letech v praci, vzal jsem tam asi 12 kolegu, vedle jsme meli zrovna teambuilding, vylet do Brd.
    Spravce jim pujcil nejaky malorazky a snad UZI v .22, z AR-15 co jsem privezl se mohlo vystrelit jen parkrat ze sudu.
    No proste jsem si to predstavoval trochu jinak, lip (nebylo zadny pouceni nebo vysvetleni o tom jak s tim zachazet) a spravce asi taky, ale lepsi nez nic.
    Vysolil jsem skoro 5k a sbohem...
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    PAN_MYVAL: je to ona, nikdo si nestěžoval :)
    PAN_MYVAL
    PAN_MYVAL --- ---
    NECROMAN: Hej, tohle je ta strelnicka v Pribrami u fabriky na olovo? Prudi spravce jeste porad s hlukem?
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    Dnes otestovaná nová hračka Sig Sauer P365X. Myslím, že si budeme rozumět :)

HARIUS
    HARIUS --- ---
    PAN_MYVAL: Nechci se hádat, ale sháněl jsem podobnou optiku před šesti lety dceři na malorážku pro jakýsi základní výcvik a Vortex Crossfire neměly Mil-Dot už ani tehdy.
    PAN_MYVAL
    PAN_MYVAL --- ---
    ANARCHY: jenze 5 let zpet tohle vsechno bylo Mil-Dot. A sorry, na presnou strelbu tohle je - stejne jako cokoli jineho, co udrzi box-test, temp-shock test, waterproof test a zpetny raz dane zbrane. Na presnou strelbu jsou i cinske Discovery, akorat ze ty zvladnou jen PCP. Neni to samozrejme uplne vhodne na Long-range, a samozrejme zcela nepouzitelne na ELR.
    ANARCHY
    ANARCHY --- ---
    PAN_MYVAL: Řekl bych, že tam je to dáno tím, že to jsou prostě nejlevnější optiky svého druhu ze základních řad, jak u nich i píšou - a že to prostě pořád není nic, co by bylo určeno k nějaké extra přesné střelbě, protože to by tam v ceně byla nula navíc. Pokud platí "rule of thumb" že na pušku pro přesnou střelbu dáváš optiku v ceně té pušky, tak tohle pořád bude jen něco pro přibližné zábavné plinkání
    PAN_MYVAL
    PAN_MYVAL --- ---
    ANARCHY: Jenze ja mluvim nikoli o Prismech a LPVO, ale o tomhle:

ANARCHY
    ANARCHY --- ---
    PAN_MYVAL: Tak ty LPVO mají víceméně stejnou cílovku jako ten 3x prism anebo ACOG - většina lidí je dává na AR15, a ty osnovy jsou dělané pro nějakou konkrétní délku hlavně - u těch AR15 bych tipl nejspíš 16".
    A jestli to dáš místo 16" na 14.5", tak tam ten rozdíl nebude tak velký, a pořád bych to bral že to jsou spíš zbraně pro dynamickou střelbu (nebo pro lov) než pro PRS, takže tam zase rozdíl centimetr-dva nebude hrát tak velkou roli
    PAN_MYVAL
    PAN_MYVAL --- ---
    ANARCHY: no prave, 3x Prism nebo 4x ACOG to dava smysl, ale puskohledy 3-12x? 4-16x? Vzdyt to je uplne na palici. Pokud miris s presnosti +-50cm, na to si neberes puskohled, a naopak pokud si beres puskohled, jde ti o ty centimety.

Presto Vortex prestal delat MRAD osnovy na vsem, co stoji mene nez 8,000, a jede bud BDC, nebo V-Plex alias R1 holy nitkovy kriz - kdo si kurnik dnes chce koupit holy nitkovy kriz bez niceho?!
    ANARCHY
    ANARCHY --- ---
    PAN_MYVAL: Asi dost záleží u jakých - třeba na mém PA 3x prismu pro 300AAC to celkem dává smysl, protože s tím zvětšením žádnou zázračnou milimetrovou přesnost stejně nedosáhneš, ale pro subsoniky už nějakou BDC osnovu potřebuju, protože padají fakt rychle, a je to dost drastický rozdíl jestli střílím na 50 anebo na 100m. Jde mi tam o to, abych se trefoval do cíle velikosti postavy, ideálně do alfy - takže jestli mi to uletí o 5cm není zase tak podstatné - podstatné je, aby mi neuletělo o 50cm.
    PAN_MYVAL
    PAN_MYVAL --- ---
    Muze mi nekdo prosim vysvetlit tu, dle meho nazoru, zcela uchylnou modu univerzalnich BDC osnov puskohledu?

Vzdyt BDC, aby fungoval, musi byt na miru konkretni pusce a strelivu. Ty "univerzalni" BDC jsou proste bud jen priblizne, nebo sedi jen na nesmyslnych a nezapamatovatelnych vzdalenostach a nicim mezi tim. A k cemu je prosim pekne priblizna osnova na presnou strelbu?

Chapu to pro vojaky na M4, absolutne to nechapu pro civilisty na kliku, i kdyby to nakrasne byla lovecka 2MoA
    PAN_MYVAL
    PAN_MYVAL --- ---
    Chci uplne obycejny, levnejsi puskohled se zvetsenim cca. 10x, co vydrzi 7.62x39 kliku a ma osnovu Mil-Dot. Na Ruger American 762, co ma presnost 2 MOA takze fakt neni potreba zvetseni 25x, to by jen frustrovalo.

To je dnes ocividne neprekonatelny problem, protoze Vortex u vsech levnejsich modelu presel na stupidni BDC osnovu.

Nasel jsem Hawke Vantage 4-12, kde vyrobce potvrdil ze ma 762 bez problemu vydrzet - ale byl to zmetek, kde kominek v pulce rozsahu neposouval zamernym krizem. Takze to tedy asi ne.

Poradit neco?
    DANIELX
    DANIELX --- ---
    Vyvažuju...

VŠCHT: Expertní pokus šíření zvuku střelby ve vysokoškolské budově | zbrojnice.com
    https://zbrojnice.com/2024/11/28/vscht-expertni-pokus-sireni-zvuku-strelby-ve-vysokoskolske-budove/
    KIE
    KIE --- ---
    NECROMAN:

REPORTÁŽ: Střelba jako na FF UK. Rány i zlověstné ticho, experiment dokazoval roli tlumičů - CNN Prima NEWS
    https://cnn.iprima.cz/simulace-strelby-na-ffuk-odbornici-merili-hluk-v-podobnych-podminkach-jake-byly-vysledky-454762
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam