• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KASUMIPALNÉ ZBRANĚ a život s nimi. Sport, sebeobrana, svobodná nátura? Gentlemans' club
    SPECZ
    SPECZ --- ---
    ERGOSUM: Nenapovídat!
    MAZDA
    MAZDA --- ---
    NYIBELUNGER: On je problém v tom, že to ustanovení moc neřeší možnost, že by nebyl magor už když to kupoval. Obecně platí, že ministr Rakušan neřeší, jestli jsou normy kvalitní, ale jen to, jestli je může PR prodat a u toho lže jako když Rudé Právo tiskne.

Nemám teď úplně čas to hledat, ale formulace je tam dost blbá.
    MAZDA
    MAZDA --- ---
    HARDCABB: To vypadá, že v DLG tam zapomněli zalisovat vložku, která do té pažby patří.
    TOMASINO
    TOMASINO --- ---
    Nebylo by marný kdyby to skončilo žalobou, už mě sere, jak si kdekdo myslí, že si přihřeje polívčičku mícháním se do zákonů a že trestní odpovědnost je nafukovací
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    Prokurátor
    Když jste řekl obžalovanému, co stojí jeho nákup střeliva ...
    1) a on zachoval ledový klid, mohl jste předpohládat, že jde o chladnokrevného vraha.
    2) a on se zatvářil rezignovaně, měl jste odhadnout, že jde o člověka, jemuž nezáleží na důsledcích.
    3) a on zaplatil jen se skřípěním zubů, měl jste před sebou nepochybně emocionálně nevyrovnaného člověka, ochotného udělat cokoliv pro dosažení svého cíle.

#zatím černý humor
    #kecy
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    NYIBELUNGER: Souhlasím, že " je to další z celé řady špatných zákonů"
    Ovšem pokud tu je bezzubost, může být jen dočasná. Než nějaká zvrácená mysl příjde se zvráceným přílepkem. Příkladů už máme dost.

Já se ovšem obávám, že nejde ani o nějakou konspiraci. "Jen" o neschopnost a asociálnost předkladatelů.
    PAN_MYVAL
    PAN_MYVAL --- ---
    NYIBELUNGER: https://www.dauc.cz/clanky/8650/vyber-z-judikatury-na-tema-vedel-nebo-vedet-mohl

2 Tz 10/80 (ano, je to 1980, ale furt judikatura a podotykam, ze tohle je jakoze maximum ktere soudy uznavaji ve prospech obvineneho!):
    Zavinění alespoň z nevědomé nedbalosti lze spatřovat jen tehdy, prokáže-li se, že pachatel si měl a mohl představit, že příčinný vztah mezi jeho jednáním a následkem (účinkem) se může rozvinout tak, jak se rozvinul. Pro pachatele nepředvídatelné příčinné průběhy nejsou však v tom zahrnuty, a proto pachatel neodpovídá za následek (účinek), který z těchto příčin vzejde.

Ja si tedy velmi zive dovedu predstavit:
    "Obzalovany prodejce zbrani postupoval celkově způsobem, že musel vědět, že může velmi vážně ohrozit zdraví a život studentu napadenych silenym strelcem, ale bez přiměřených důvodů spoléhal, že jeho zakaznik sileny strelec neni."
    NYIBELUNGER
    NYIBELUNGER --- ---
    ERGOSUM: vůbec nehájím, že to je dobrý nápad, naopak, je to další z celé řady špatných zákonů, ale m§j (v tomto případě si troufám tvrdit odborný) názor je, že je bezzubý, thats all.
    PAN_MYVAL
    PAN_MYVAL --- ---
    NYIBELUNGER: Otazka je, zda se Organy nevytasi s logikou "pokud mu prodal zbran, znamenalo to ze mel a mohl vedet..." Jako to dnes a denne dela PCR pri serivoe vyrobe prestupku na silnicich.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    NYIBELUNGER: Jenže tady nejde o vymahatelnost. Uvedu na příkladu.
    Vyjde dejme tomu předpis, zdůvodněný ochranou ovzduší v dětském nočníku, že si každé ráno musíš dát před zrcadlem o samotě facku.
    Můžeš si říct, že to nikdo nezkontroluje a nikdo takový nesmysl dodržovat nebude, ale ...
    a) najdou se tací co budou.
    b) ledaskdo usoudí, že bude dodržovat jen co chce.
    c) zavede se dokládání, žes to udělal/a. A trestání, když to nedoložíš.
    d) závistivci a udavači budou mít vánoce.
    e) bude utvrzena víra, že stát může přikázat úplně všechno.
    f) nový fackovací orgán dostane povolení k namátkovým kontrolám.

V důsledku je na tom špatné hlavně to, že to bylo vůbec schváleno.
    NYIBELUNGER
    NYIBELUNGER --- ---
    MAZDA: hele reálně to není jakkoliv prokazatelné pokud by jeho psychický stav někdo "oficialně" nepopsal hned po odchodu od prodejce. Žádný (99% znalců) soudní znalec by nikdy netvrdil, že daný stav (vyžadující red flag) byl během nákupu observovatelný. Od obchodníka jako laika nelze očekávat ani nějakou "intuici", která by mohla očekavatelná u psychiatra/psychologa. Jediné co by neprošlo je hrubě neadekvátní a desorganizované chování s jednoznačnými zn. psychozy (mluvení si pro sebe, reagováni na neexistující podněty, neklid, etc.), nebo intoxikace, nebo nějaká explicitní tvrzení....což jsou stavy, které laik sice pozná, ale které by už dneska obchodníci řešili.
    PIVECEK
    PIVECEK --- ---
    HARDCABB: Mno těžko soudit, když to nemám v ruce, ale zda se mi, že někde soudruzi udělali chybu:)
    HARDCABB
    HARDCABB --- ---
    koupil jsem si Hammerli TAC R1 a vsude na netu ctu, ze to ma v pazbe na kazdy strane QD socket, cituju:
    • This rifle has a five-position adjustable buttstock with a rubber buttpad and QD sling swivel sockets on either side.
    • minimalist adjustable stock with QD sling point and ergonomic grip
    • Single point sling attach this qd sling swivel to the hole in the stock..

nicmene kdyz se divam na ty diry v pazbe, tak mi prijdou naprosto holy a absolutne tam nevidim tu ryhu, ve ktery by se melo QD ocko zachytit. prikladam fotku co jsem ted udelal s bleskem. jsem debil ja, nebo jsem koupil model co QD nema, nebo..?

PAN_MYVAL
    PAN_MYVAL --- ---
    MAZDA: Napisme si to otevrene: uklada nedefinovanou a nesplnitelnou povinnost a tresta jeji nedodrzeni.

Franz Kafka se z hrobu hystericky smeje.
    MAZDA
    MAZDA --- ---
    NYIBELUNGER: Prodejcům vadí, že když toho kokota zákazníka neudáš, ale on pak vystřílí školku, tak máš průser, že jsi ho neudal. To je problém.
    TOMASINO
    TOMASINO --- ---
    NYIBELUNGER: Nelze se jim divit. A kdyby jim zákon dal absolutní nenapadnutelnost z nabonzované strany, je to další zhoršení už tak závadného vztahu. Jakkoliv si nedovoluju zlehčovat situaci, většina iniciativ rodičů těch zastřelených studentů mi přijde mimo mísu, děti jim to nevrátí, jenom to jiným způsobí tunu nenapravitelného bordelu v dobře napsaných předpisech.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    NYIBELUNGER: Koupě čehokoliv může být přípravou na trestnou činnost.
    Vezměme například mediálně oblíbenou trestnou činnost na dětech.
    Neměly by stejné preventivní kontrole podléhat i prodeje slatkostí?

Mě to připomíná logiku
    Je známo, že důchodci umírají.
    Pokud posuneme věk odchodu do důchodu na 300 let, žádný důchodce nezemře.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    Jaho správný heretik, pár námětů.
    a) Poměr nelegálně držených zbraní a vražd / přepadení jimi spáchaných.
    b) Poměr zavražděných ozbrojených a neozbrojených civilistů.
    c) Jsou vůbec nějaké případy, kdy omezování zbraní, nebo snaha omezovat nebylo předzvěstí nějaké špatnosti?
    NYIBELUNGER
    NYIBELUNGER --- ---
    TOMASINO: je to sice debilně napsané a obecná povaha toho nařízení se může zdát problematická, nicméně dovedl bych ji chápat jako výhodu. Chápu to tak, že prodejcům vadí spíše hraniční a špatně diferencovatelné případy (a zjevné projevy psychozy, či intoxikace by u nich už ani dneska neprošly). V takovém případě by však musel být daný člověk vyšetřen pdxchiatrem/psychologem hned po opuštění obchodu aby se dalo říci, že už byl v tomto stavu u obchodníka.
    PAN_MYVAL
    PAN_MYVAL --- ---
    TOMASINO: Red Flag laws, no. Vzdycky a vsude katastrofa, ktera vyusti jen v brutalni represi a sikanovani nevinnych, protoze matematika je neuprosna: vzhledem k tomu, ze incidence masovych vrahu-strelcu limituje k 1, ale pocet nakupu bezuhonnych strelcu limituje ke stovkam tisic, je False Positive Rate nejmene 1000x vetsi, nez False Negative Rate, a cele je to jen kolektivni vina a presumpce viny.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam