• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JIKENOŽE -
    FINSON
    FINSON --- ---
    KALIF_WH: No ještě že to na tu čepel napsali, aby měl každý jasno!
    KALIF_WH
    KALIF_WH --- ---
    Kdybyste nekdo nahodou zatouzil po krasnem loveckem nozi tak tu je jeden v inzerci :-) [ OFFERINGNABÍZÍM: HUNTING KNIFF / nůž stainless 277 mm / Praha / 250 CZK ]
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    JIKE: Sice framelok ale stejná třída imo.
    Větší zavírací nůž od nožíře-framelock - Ostatní - prodej, koupě, výměna - Chronomag fórum
    http://forum.chronomag.cz/index.php?/topic/98400-větší-zavírací-nůž-od-nožíře-framelock/
    JIKE
    JIKE --- ---
    konwcne po dlouhý době Kudla co se mi libi :-) a backlock :-)

    Steel Will Gekko Mini: Right-Sized Performer
    http://www.youtube.com/watch?v=y3YjakUUw08
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    S Laredem to nejde srovnávat, Laredo je nůž určenej k řezání (i když výrobce musí předvádět, jak dobře seká dříví, neb tuší, že část jeho zákazníků jsou méďové).
    Schrade má typ ostří "dobře seká, blbě řeže", pro Schrade a číňany dost typickej* na rozdíl od Lareda, který má plochej výbrus, díky kterýmu dobře řeže. Díky tomu výbrusu je to těžkej verk, má kratší čepel než Laredo, a je o cca 100 gramů těžší, čepel je z nesrovnatelně horšího materiálu i oproti Laredu v uhlíkovce, o San Mai nemluvě, což ale, u nože na sekání dříví atd. asi nevadí, zčásti je to asi taky důvod, proč to má výbrus kterej to má. I tvar čepele je jinej, nevim jak komu, mě připadá ten CS hezkej a to SCH takový humpoloidní, u těch původních čepelí ještě z Ellenville mi ty tvary přijdou tak nějak dejme tomu jako zajímavý relikty minulosti, ale u současný výroby, no nevim.
    Ono to Laredo není dlouhý proto, aby dobře sekalo dříví a podobně, ale navazuje na dlouhý nože z jihu USA, kde byl asi většinou druh použití blíže Jimovu (kterej se jmenoval James a o tom, jak vypadal ten jeho nůž, vedou dodneška dohady:-), konečně proto se po nem taky jmenujou, a ne dřevorubci a ta dýlka u nich má onu výhodu, že se s nožem dál došáhne. Konečně dodneška tam boj s dlouhym bowiákem učej a trénujou.
    Na to, kdo ho vyrobil, není nejstrašnějšího vzhledu, protože od Schrade jsem viděl mnohem, mnohem podivnější kreace, zvláště v tý řadě strejdy Henryho, kterej má teda dost divnej vkus a nápady (viz obr.), ale popravdě, bowiáky dycky vykazovaly dost velký procento podivnejch kreací, Buffalo Bill taky střílel světem nosíce se s dost divokou mrchou (teda, možná kvůli efektu na obecenstvo v pozdějších dobách existence, kdy pomáhal zachránit bizony, spolupracoval s feministkama a bojoval s rasovými předsudky).
    Toho Lareda se teda nezastávám, čepe se mi líbí velice, ale onen nápad s lankem plus překližková rukovítka, jakkoli se mi ten její rakvovej tvar líbí a dobře se drží z něj nedělaj muj šálek čaje.

    *Technická: Obliba šavlovejch a krátkejch vydutejch výbrusů u výrobců je vcelku pochopitelná. Mají nespornou výhodu při výrobě, zatimco u plochýho je třeba obrábět v podstatě celou plochu čepele, u těhle je většina plochy už vyrobená od toho, kdo dodává ocelovou placku na výrobu, kterej to navíc nedělá broušenim ale válcováním, a i když to nemá povrch jedna A, placka se dobře přelízne a nafinišuje, celá i s částí na rukovítku (proto ten full tang:-) takže se silně ušetří na obráběcích operacích. Navíc při nějaký tý nepřesnosti ve výbrusu toho kousku z placky k ostří to není až tak vidět, kdežto u plochýho stačí lehce pokurvit a rázem to vypadá ouplně na prd (znám z vlastní zkušenosti) a jde to zachránit maximálně vrstvou černého fujtajblu a akčním názvem Ranger etc. Proto většina lidí, když začínaj s nožotvorbou začíná u šavlovejch výbrusů (já nikdy nestvořil žádnej :-).

    Celkově je to s Schrade a Laredem, jako s trabantem nebo manželkou*. Poslouží účelu, ale nenadchne.
    *Pokud plní dobře vařící, či jinou sekundární funkci, vyjímka z pravidla je možná. Možná.

    KURE
    KURE --- ---
    ten nuz vypada jako kdyz ho udelali bratři kočkove v maringotce a prodavaj ho na pouti za 250,-
    ten pravej jeleni paroh je hnusne obroušenej a zastita je jako kdyby ji našli a řekli si, joo to skoro pasuje.

    v prilozenym videu pochopitelne prvni vec kterou udela, seka drivi.
    k tomu mam jen jedno, bowiak 560g.
    tahle sekera 600g.
    Gränsfors Wildlife Hatchet - Gränsfors Bruk
    https://www.gransforsbruk.com/en/product/gransfors-wildlife-hatchet/
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    LEON_KOWALSKI: Jsi uplne mimo misu.. to je masivni patnactipalcova fulltang kudla z 7Cr17MoV s pravym parohem a v kozenym pouzdre. A stoji $100-120

    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    Asi všude, ne? Nebo oni za to chtějí víc? :-O
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    LEON_KOWALSKI: kde to stoji 500 kacek?
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    XMEDA: vypadá jak od Mikovu, ale zas na druhá straně - za těch 500 kaček to de.
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    az nekoho omrzi CS Laredo Bowie na debilnim trnu s lankem, tak takhle to vypada od Schrade jako fulltang

    Uncle Henry 184STUH Stag Handle Bowie Knife Review
    https://www.youtube.com/watch?v=x7HI4ThqFFE
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    XMEDA: Respekt, akorat teda ostri tlusty 2,5cm nejak neni muj hit. Z toho kusu materiali by sly udelat dva noze ktery by mely normalne pouzitelnej tvar. Ale jako "skulptura" samozrejme hezounky.
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    KOUDY: Taky jsem je nikdy nepoužil. Ona bruska prsty žere vcelku nerada, zvláště klasická kotoučovka, ale i ostatní, a taky to nevyhřeju, pokud dělám už z tepelně upravenýho (hraju si na Entrek nebo předělávky), taky jsem zjistil, že se na brusce perfektně "střihaj" nehty :-).
    Taky jinak nemužu, v elektrice se taky zásadně hrabu pod napětím,

    XMEDA: Není ta čepel nějaká moc tenká a oslabená na hřbetě ? Pro sichr by to chtělo připlácnout tam třeba kus kolejnice, nebo podobně :-)
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    KOUDY: ona rukavice chytla v brusce taky neni uplne terno... :)
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    XMEDA: jak to dela bez rukavic..auuuu
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    Knife making - 25mm thick titanium fixed blade
    https://www.youtube.com/watch?v=CJrGA3J0nB8
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    Tohodle tvůrce mužu. Akorát jsem zjistil, že ve chvíli když namočí čepel a začne šmirglovat, začnou mne bolet pacinky, protože debilnější práci neznám :-)
    Trollsky Knifemaking - Making a santoku knife
    https://www.youtube.com/watch?v=Flif6VKQdfs
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    JOSEF_K: Takovej jsme si udělali na šipky z rejžovejch košťat, na šipky fungoval výborně, jenže nesekaj, s těma nožema apod nevim. Rozhodně by to dopadlo líp než muj poslední pokus se slamněnym úlem :-)
    JIKE
    JIKE --- ---
    HENNYVILLE: to mi je uplně jasný :-) taky bych bral ještě větší :-) je to prostě paráda na tom makat, kor když někde pak jdeš krájet a máš prkánko 20 na 30, to by jsi se uplně z toho zvencnul.
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    MANFRED: Přemýšlím, jestli by nešlo udělat něco jako end grain slaměný terč:). Kdyby se stébla něčeho dost pevného daly vedle sebe a fest stáhly nějakou obručí, tak by do toho mohly hroty hvězdic atd pronikat poměrně neinvazivně. Ale to je jen teorie vzniklá po dnešních 12 hodinách na dílně, takže nebrat moc vážně:)).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam