• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JIKENOŽE -
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    DAHY: Díky za tip na shop, asi se tam zajdeme podívat.
    HNZDD
    HNZDD --- ---
    KURE: beres mi to z huby kolego, nic mene tuto vetu jsem radeji zapomel protoze se porad najdou lidi ochotny se hadat.
    HNZDD
    HNZDD --- ---
    ZOIDBERG: mě vzdycky prisly damaskovy noze hnusny ,takovy cirkusacky ale respektuju to ze stim je srani
    KURE
    KURE --- ---
    DREAMER: protoze metalurgie umi tak dobry oceli,
    ze nejaky prokladaní mekky a tvrdy oceli nema vyznam.
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    DREAMER: Jako technickou frajeřinu a finesu pro fajnšmekry damašek beru všemi deseti, bowie se stopu dlouhou čepelí z damaškové oceli bych bral všemi deseti. Ale na nožík, určený k dennímu řezání různých věcí, včetně třeba plechovek od konzerv… Ovšem když si to přeje, tak proč ne.
    HNZDD
    HNZDD --- ---
    DAHY: taky jsem na ne myslel,delej krasny elegany
    HNZDD
    HNZDD --- ---
    ZOIDBERG: ten boker ji vymluv měl jsem u kamose dva v ruce a oba meli otevreny vakl na čepely radialne i axialne. stejnej typ noze prodaval i colt jen strenky G10 a cepel z D2 zpracování uplne stejný mam ho doma vyšel me u šulce na 380 kč a nekde se na nej prasi ani jsem ho nedal do kapsy:)
    DAHY
    DAHY --- ---
    ZOIDBERG: Dival ses na Mcusta? Jsou teda trochu nad tvuj rozpocet. Ja sam preferuju jednoduchy/laciny/pracovni noze a ty jejich pro me jsou na prvni pohled preplacany, ale mel jsem moznost pohrat si s modelem Bushido (viz odkaz) a byl jsem okouzlen. Provedeni a "feel" perfektni. S damaskem maj i levnejsi modely.

    http://www.trapper.cz/zaviraci-nuz-mcusta-mc0183-2/
    DREAMER
    DREAMER --- ---
    ZOIDBERG: Rád bych se zeptal (asi blbě) ale proč už dnes damašek nemá smysl?
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    Kamarádčin manžel chce na vánoce zavírák, ovšem s damaškovou čepelí. Snažil jsem se jí vysvětlit, že dnes už damašek nedává smysl, leda z estetického hlediska. A nabídka je celkem bídná. Na osvědčeném nože-nůž ji zaujalo http://www.noze-nuz.com/boker/BOP02470.php . Podle mě je hnusnej a nemá dobré recenze. Abych nemarnil čas - napadá vás nějaký lepší damaškový zavírák za cenu, co já vím, do 3000? Díky za pomoc.
    LEIN
    LEIN --- ---
    GGG: mam doma take :)
    GGG
    GGG --- ---
    Dnešní retro úlovek 1994

    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    Vcera se tady mluvilo o ruckach, kamos Matus ted na necem delal. Tady je post na jeho blogu.
    Knifemaking for beginners: Project #10 - WA handles for two 165 mm single bevel funayuki knives
    http://matuskalisky.blogspot.cz/2016/11/project-10-wa-handles-for-two-165-mm.html?m=1
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    KROKODILE: Ok, chapu co tim chces rict. Ja to proto dal do uvozovek, amici na forech pro to prave pouzivaji tendle termin.
    KROKODILE
    KROKODILE --- ---
    Jasně, souhlasim ale EDAK chtěl (aspoň nějaký ;) negativa. Cena nože/koroze/křehkost/ruční broušení jsou nevýhody. Dosažitelná ostrost/výdrž ostrosti/krájení bez použití síly aj. jsou zas výhody. Každá z nevýhod se dá nějak řešit - pečlivou údržbou, jinou konstrukcí nože atp.

    Použitím více materiálů - jako u nožů typu San Mai, podobně jako u klasicky vyrobaný katany - houževnatý tělo nože a v podstatě kalený břity, je dosaženo mnohem odolnější konstrukce nože. Tam samozřejmě budou pády míň nebezpečný (pro nůž) než u Honyaki nože, který jsou z jednoho materiálu. San Mai zároveň někdy jako vnější materiál používají stainless ocel - takže koroduje jenom břit. A ten jde snadněji vyleštit než celá plocha nože.

    Jinak jsem povoláním metalurg, tak si dovolím drobný komentář - heat treatment je souhrnný označení pro všechny tepelný úpravy nože. z duchu tvého příspěvku jsem pochopil, že myslíš spíš tempering - žíhání okolo 200 °C delší dobu pro snížení tvrdosti a - a co je podstatnější - především zlepšení houževnatosti . Houževnatost není zdaleka to samé co pevnost, u křehkého materiálu (tj. s malou houževnatostí) je materiál málo plasticky deformovatelný - po překročení elastického napětí rychle praská.
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    KROKODILE: Ten Timuv post je mozna trochu hysterickej v nekterych vecech, pokud si to pamatuju dobre (cetl jsem ho roky zpet) ale on to tam prece vsechno popisuje. Dava smysl, ze s uhlikovkou nebudes sekat zmrzly kosti, budes ji otirat aby nechytala rez, rucka je spotrebni zbozi, ktery se proste ve chvili kdy je omrdana a ne upadla vymeni, on sam rucky a sayi vyrabi. Neplati pravidlo ze uhlikovka spadne=praske. I nektery my noze s HRC 65 spadly (ne me, mymu debilnimu kolegovi) a nic se jim nestalo. Doted fungujou skvele a ja se s nema vazne moc nemazu. San mai kudly oproti honyiaki sou o hodne pevnejsi. Zkus si na nejakym rozumnejsim foru nez je cktg precist neco o "heat treatment" a mozna zjistis ze neni vsechno cernobily. http://www.kitchenknifeforums.com/ todle je dobrej zdroj informaci od lidi co noze delaj, zamer se na lidi jako je Mert Tansu, Brian Raquin a dalsi. A jeste k tem ruckam, treba Takeda je lepi nejakym shitem, Konosuke a spousta dalsich taky, cili obava ze to vyrezne je mimo. S tim brousenim, porizenim JP kudly se tak nejak pocita s tim, ze si ji budes brousit sam, to k tomu proste patri, stejne jako ze s kudlou za +500$ nebudes sekat zmrzly maso nebo ji nenechas padat na zem. S autem za 5mil czk taky nebudes jezdit lesem stejne jak s autem za 50k czk. Mas proste premiovy zbozi ktery vyzaduje nejakou peci navic.
    KROKODILE
    KROKODILE --- ---
    HENNYVILLE: Jo máš ve všem pravdu, ale myslel jsem to jinak.
    Broušení - jasně, uhlíkovka jde snadno, ale JP už musíš sám/musí to umět brusič. Obtížný ve smyslu že je jiný úhel ostří než je western klasika (cca 15°), nemluvě o mnou zmíněným 70/30 ostří. Pokud to všechno umíš, jde to velice snadno.
    Držadlo - to je spíš teoretický poznatek - v reálu jsem to nikdy neviděl. Ta rukojeť je tam jen nasazená, není nijak ukotvená, ne? i korin vyměňuje - http://korin.com/Services/Handle-Replacement - podle mě je to jen otázka času, vlhkost dovnitř asi lézt musí.

    Mezi nevýhody jsem teda taky nenapsal křehkost - hodně tvrdá uhlíkovka při pádu praskne.
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    KROKODILE: Nic se nebrousi jednodusejc nez uhlikovky. To ze si nekdo koupi JP kudlu s JP ruckou, jednim z poznavacich prvku JP kudel a nesedi mu, to uz je jeho problem. Patina/rez, jo, to uhlikovky proste delaj, to uz je na kazdym jestli to zkousne nebo ne. A ze by nekomu vypadla rucka ? To sem teda nikdy nevidel a ani na jedne z mych cca 15 JP kudel se mi to nikdy ani naznakem nestalo a to ty kudly dostavaj myslim zahul maximalni. Ale trh je plnej ruznych kudel, rez, nerez, tisice rucek, materialu, vybirat z ceho je)
    KROKODILE
    KROKODILE --- ---
    HENNYVILLE: :D Obtížné broušení, držadlo nemusí vyhovovat každýmu, plus může vypadávat (oproti full-tang), rezne/obtížně patina a je to OSTRÝ. Kdybych měl, ukázal bych poslední fotku, kdy se nůž chytil v horní třetině nehtu a odkrojil jak máslo...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam