NGR: co je lowcost?
JIKE: bo jsem si tím právě prošel, tak následovné dojmy. Litr až pět tisíc je sakra rozptyl. Větší špalky jsou co? Výška třicet, průměr čtyřicet, nebo výška šedesát, průměr dvacet? Někdo chce štípací sekeru (s klínem nakovaným), někdo chce užší čepel. Je taky rozdíl, jestli sekeru POUZE na štípání, nebo nějaký univerzál. Já třeba vybírral sekeru pouze na štípání, ale na forech je plno chytráků, co chtějí jednou sekerou odvětvovat a zároveň na dvorku štípat vyschlé borovicové špalky.
Z výše uvedených bude GB nejdražší, ale teoreticky nejhezčí. Hultafors a Husqvarna bude to samé, jen s jiným logem a Huska bude levnější tak o 10%. Wetterlings dříve dělal sekery pro Husku taky, takže další možnost hodně skloňovaná.
Slušné sekery dělá i Ochsenkopf (Stihl) a Krumpholz. U toho Ochsenkopfu se třeba mě nelíbí tvar. Krumpholz určitě nebude špatná volba, dost lidí je chválí.
A do toho si dej proměnnou jakože příplatek za hickory toporo, kvalitu čepele/broušení, citovou hodnotu. Hickory toporo je prý super, lépe tlumí. Jenže nové stojí okolo 600 Kč. Jak nemá dobrou techniku, jistě časem toporo pod čepelí omlátí o špalek. Jde samozřejmě pořešit kovovým/koženým chránítkem. Kvalita čepele je další věc. Jak často bude štípat? Vyplatí se mu kvalitní švédská ocel? Nebo mu nedělá problém po každém sekání čepel přebrousit? A nakonec, bude pro něj sekera pracovní nástroj a počítá s tím, že nástroj za 3k klidně může zničit, nebo bude mít GB za 5k s tím, že ho bude víc leštit a uctívat, než používat?