• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JIKENOŽE -
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    mate nekdo neco od nej?

    Unikátní nože mladého designéra používají i čeští vojáci
    https://www.forbes.cz/odesel-z-mikova-a-zalozil-vlastni-znacku-jeho-noze-pouzivaji-i-cesti-vojaci/
    YGGDRASSIL
    YGGDRASSIL --- ---
    STEPNI_VLK: nemuzu rict, protoze netusim, jaky hrc ci slozeni maji ty obycejny noze. ja si vybiral primarne podle tvaru, protoze z 90% pouzivam jen sheepfooty nebo kratky santoku, a spicatej nuz mi staci jeden dva, na obcasny bourani a odblanovani velkyho masa z Makra. takze jsem kupoval, rozciloval se, vyhazoval, za nejakej ten rok se mi to vyvrbilo na par modelech, ktery fungujou.
    ono to mas jedno, jak to vezmou do ruky barbari, ztupi se vsechno. nez bych si doma delal furt dusno, tak jsem se na ten nozirskej fetisismus vyprdnul a vzal jsem to pres kvantitu, ve ktery se opotrebeni rozprostre. pro me je lepsi kazdej den dvacet vterin preliznout nejakej z hromady generickejch nozu, nez se kazdej tejden hodinu a pul vztekat nad dvema peknejma kudlama.
    EDAK
    EDAK --- ---
    STEPNI_VLK: no a co tohle? ja mam sice jinej, ale tohle je za primerenou cenu, vg10 bude drzet ostri dobre a velikost to ma podle me tak akorat aby to zvladlo i nakrajet cibuli...
    719059 Shigeki Hocho, Gyuto (fish and meat knife) Japonský nůž Nože Nůž
    http://www.noze-nuz.com/dick/719059.php
    Akorat brouseni bude asi na delsi dobu....
    DAHY
    DAHY --- ---
    STEPNI_VLK: Co něco z těchto? Sám s nima žádnou zkušenost nemám, ale ve fórech si je američtí kuchaři chválí. Mohlo by to být něco mezi blátem a japoncem.

    Série CHEF — MAC japonské kuchyňské nože
    https://www.macnoze.cz/serie-nozu/serie-chef/
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    YGGDRASSIL: Protahovátko Fiskars v kuchyni máme, jak už jsem psal hned v tom prvním příspěvku. O zbytku zkusím popřemýšlet. Nicméně stejně by se mi spíše hodil tip na nějaký konkrétní nůž, ne takhle obecně. Jinak radíš tedy obecně raději měkčí než tvrdší ocel, chápu to dobře?

    DILDOO007: Moc pěkné, akorát s těmihle velkými noži si to čištění masa dost dobře nedovedu představit. Ale i tak díky za nasměrování.

    PETER_PAN: Jestli jsem dobře dešifroval nápis, tak používá nože Wüsthof. A podle toho, jak ztuha mu šel do toho jablka, tak je teda moc dobře nabroušené nemá. :)
    DILDOO007
    DILDOO007 --- ---
    STEPNI_VLK: http://www.noze-nuz.com/recenze/test_kuchynaku/test_kuchynskych_nozu.php
    Proti doporučovanému Saku Hocho ( Gyuto + Santoku ) nemůžu říct křivého slova. Brousím tak jednou za měsíc na vodních kamenech + samozřejmě před použitím přetáhnu na ocílce.
    YGGDRASSIL
    YGGDRASSIL --- ---
    STEPNI_VLK: stejny problem jako ty jsem vyresil tak, ze mam na liste patnact stejnych nozu z blata za tri ctyri stovky. Jelikoz mas patnact generickych nozu, ktere tocis, netupi se tak rychle, ani kdyz s nima zena kraji kolac primo na plechu a hazi je v hromade vidlicek do drezu. jeden dva pekny noze se ostry udrzet nedaj, to se pouzivaj furt a na vsechno a cunata je zprasej, ty to pak brousis hodinu, to se neda. vtip je v tom mit jich hromadu a tocit je, a pak je klid. v levny laci nikdy nevis, takze to chce vybirat podle tvaru a vyzkouset, kterej levnej je nenabrousitelnej a kterej naopak ujde, a pak si jich dokoupit spoustu. vsechny se otupi trosku, a pokazde, kdyz se dostane nejaky do ruky mne, tak ho pred pouzitim jen rychle pribrousim brouskem, co mam primo na lince, a nestoji me to tolik nervu, jako kdybych musel od nuly delat ostri na uplne vylagrovanym nozi. Krome pasovky je imho nejrychlejsi dvacet vterin jezdit v protahovatku Fiskars (https://images-na.ssl-images-amazon.com/images/I/71Ci6aM5UOL._SL1500_.jpg) a jsou pouzitelne, ta mekka "ocel" se rychle brousi. dostacujici uroven kuchynske ostrosti pro me je, kdyz to jakz takz holi a nepizla to mekky rajcata, pak me to nerozciluje, a specialne nabrouseny veci mam schovany.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    STEPNI_VLK: Ja mam jako hlavni nuz do kuchyne Santoku 16 cm FOUR STAR® ZWILLING (nejaka edice k nejakem vyroci, ale to asi neni dulezite). Tvrdost 57 CHR.

    Jako nuz to neni spatny, brouseni mi trva cca 20 minut. Cena byla kolem 1500 CZK. Ostry je cca 3-4 dny intenzivniho pouzivani (zena je doma na materske a vari ze zakladnich surovin, pouziva ho po cely den jako hlavni nuz). Pak to jde o neco dolu a o vikendu uz je ho treba nabrousit. Neni to spatny, ale neni to ono proste. Mozna je to mnou ze neumim brousit, nevim.

    Osobne hledam nejaky 12-14 cm nuz, klasicke konstrukce. Dost se mi libi mensi noze, neco takoveho co puziva Jacques Pépin ve svych poradech. Treba tady https://www.youtube.com/watch?v=8e2aBVRHZdI&list=PL1LaW-AR98H8-Hf3ft0g3sUuV5FCjvDsr&index=2
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    NEVILL: Ocílku tam máme, byť tedy netuším, zda zrovna keramickou. Ale po její použití kolegyní jsem ty nože neshledal nijak zvlášť ostrými. Papír spíše ohýbaly, v lepší případě trhaly.
    NEVILL
    NEVILL --- ---
    STEPNI_VLK: Co třeba keramickou ocílku? Jsem si ji před pár lety koupil na pražské výstavě nožů a na takový ty starý kuchyňský nože z měkkého nerezu je to docela dobrý, párkrát to přejedu a nůž je ostrej že se s ním dá řezat papír na proužky. Ono to ostří samozřejmě moc dlouho nevydrží, ale to už jsem si tak nějak zvyknul že to před vařením musím trochu nabrousit.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    KURE: A nějaký konkrétní tip na konkrétní ostřidlo?

    Jinak tedy ještě počkám na ID HENNYVILLE, příp. na další tipy. Říkám si, že bych snad nějak dokázal těm ostatním natlouct do hlavy, že jeden nůž bude jen a pouze na čištění masa, a že se s ním bude zacházet pozornějí než s ostatními. Možná jsem naivní. A v tom případě si říkám, že by snad aspoň ta vyšší tvrdost v kombinaci s lepší ocelí mohla pomoci alespoň s tou retencí. Nebo se pletu?

    LODBROG: Nejde tak ani o to proplacení, ale o ten opruz na to furt myslet. Už i tak trpím, když si občas zapomenu vzít na směnu do kuchyně Sharpmaker a mám krájet cibuli či čistit maso. To je s těmi tupými noži fakt doslova a do písmene za trest. Ale to vám určitě nikterak sáhodlouze a barvitě popisovat nemusím.
    KURE
    KURE --- ---
    CAR2N: to fakt neni do kuchyne.


    STEPNI_VLK: problem kterej vidim je prostredi kde nikoho nezajima stav noze. lepsi nuz nepomuze, stejne bude tupej. vyhozeny prachy.

    poridte nejaky snadny ostřidlo, klidne elektricky, kterym tu kudlu protahnes vzdy kdyz ti prijde tupa.
    nebo LODBROG:
    HE11_KNIGHT
    HE11_KNIGHT --- ---
    ONDYXINNYX: jatagan.cz
    ONDYXINNYX
    ONDYXINNYX --- ---
    ahoj, potřeboval bych poradit. kde pořídit nůž na ryby ,do lesa , s pevnou čepelí, kožený pouzdro na opasek, užitkovej pevnej nůž , ala loveckej,chci investovat do 3 tisíc.. kdyby někdo poradil shop, nebo člověka co to mrská,a má něco na výběr ,třeba je někdo i tady..byl bych vdecnej , dík moc
    LODBROG
    LODBROG --- ---
    STEPNI_VLK: To jsou přesně ty momenty, kdy si člověk říká "to si radši budu nosit svůj vlastní nůž" a s ním pracovat (a pak si ho zas odnášet).
    Ale ten by Ti asi v kuchyni neproplatili.
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    CAR2N: Na to do daných podmínek zapomeň. Tyhle nože dokážou bejt naprosto neskutečně ostrý, ale a) dlouho jim to nevydrží, b) reznou přímo před očima, c) mají dřevěnou rukojeť, která pobyt ve dřezu s vodou nedá. Jeden mám, takže vcelku vím, o čem mluvím.
    CAR2N
    CAR2N --- ---
    STEPNI_VLK: nedavno jsem narazil na tuhle znacku a podle recenzi za ty penize dobry, ale je to uhlikovka, coz muze bejt v takovy kuchyni nevyhoda. kazdopadne jsou za hubicku a v ramci budgetu byste mohli koupit i vic velikosti
    davam spis pro zajimavost, nejsem odbornik pres noze.

    Old Hickory Nože Nůž
    http://www.noze-nuz.com/old-hickory/old-hickory.php
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Zdravím. Měl bych na vás, pánové, jeden specifický dotaz. Sice pracuju ve Whiskey baru, ale máme tu i lehčí kuchyni, takže směny občas trávím i tam. Nedávno nám byli našim šéfkuchařem zakoupeny dva nože. Menší, na čistění masa, a větší na zeleninu. Oba dva značky Bendorf (ocel X50CrMoV15, HRC 55±2) a oba jsou co se retence ostří týče naprosto katastrofální. Nebo si to alespoň myslím. Když je nabrousím na začátku směny tak, že řežou papír, často už v průběhu směny jsou relativně tupé. A po pár dnech je ostří úplně v hajzlu a ostřím je dvě hodiny. Nebo je to normální?

    Bavil jsem se o tom s tím šéfkuchařem a bylo mi dovoleno koupit další nůž, který by měl lepší retenci ostří. Což, jak předpokládám, obnáší lepší ocel o vyšší tvrdosti. Řekl mi, že do 1500, možná i 2000 Kč by to mohlo být.

    Jen podotýkám, že je to kuchyně, kde se střídá fůra lidí. Mám problém je všechny naučit už vůbec jen to, aby ten nůž vždy po použití rovnou umyli a pověsili a ne ho jen mrdli do dřezu, ostří neostří. Asi je vám tedy jasné, že rozhodně nechci tedy žádného vytuněného Japonce, u kterého by navíc vyvstal problém s broušením, ale spíš nějaký nůž s dobrým poměrem cena výkon odolnost, který prostě jednou za čas nabrousím na svém Sharpmakeru, a který se mezi směnami bude přetahovat buď ocílkou, nebo tím brouskem Fiskars, který jsem sem přitáhl nafurt.

    Primárně mi jde o ten menší nůž na čištění/odblaňování masa. Nicméně pokud by za tu cenu vyšel i další, větší, na krájení zeleniny (primárně cibule), nezlobil bych se. Vůbec teď nemám přehled o cenách, takže fakt netuším, na co by to mohlo stačit. Poradíte, prosím?

    PS: Snad jsem to popsal dobře. Kdyby ne, tak na doplňující dotazy rád odpovím...
    KURE
    KURE --- ---
    SIRIUS: dneska jsem vyzved svuj, a pojistka ok. funguje na primereny stisk.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam