• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JIKENOŽE -
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    YGGDRASSIL: Protahovátko Fiskars v kuchyni máme, jak už jsem psal hned v tom prvním příspěvku. O zbytku zkusím popřemýšlet. Nicméně stejně by se mi spíše hodil tip na nějaký konkrétní nůž, ne takhle obecně. Jinak radíš tedy obecně raději měkčí než tvrdší ocel, chápu to dobře?

    DILDOO007: Moc pěkné, akorát s těmihle velkými noži si to čištění masa dost dobře nedovedu představit. Ale i tak díky za nasměrování.

    PETER_PAN: Jestli jsem dobře dešifroval nápis, tak používá nože Wüsthof. A podle toho, jak ztuha mu šel do toho jablka, tak je teda moc dobře nabroušené nemá. :)
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    STEPNI_VLK: Ja mam jako hlavni nuz do kuchyne Santoku 16 cm FOUR STAR® ZWILLING (nejaka edice k nejakem vyroci, ale to asi neni dulezite). Tvrdost 57 CHR.

    Jako nuz to neni spatny, brouseni mi trva cca 20 minut. Cena byla kolem 1500 CZK. Ostry je cca 3-4 dny intenzivniho pouzivani (zena je doma na materske a vari ze zakladnich surovin, pouziva ho po cely den jako hlavni nuz). Pak to jde o neco dolu a o vikendu uz je ho treba nabrousit. Neni to spatny, ale neni to ono proste. Mozna je to mnou ze neumim brousit, nevim.

    Osobne hledam nejaky 12-14 cm nuz, klasicke konstrukce. Dost se mi libi mensi noze, neco takoveho co puziva Jacques Pépin ve svych poradech. Treba tady https://www.youtube.com/watch?v=8e2aBVRHZdI&list=PL1LaW-AR98H8-Hf3ft0g3sUuV5FCjvDsr&index=2
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    NEVILL: Ocílku tam máme, byť tedy netuším, zda zrovna keramickou. Ale po její použití kolegyní jsem ty nože neshledal nijak zvlášť ostrými. Papír spíše ohýbaly, v lepší případě trhaly.
    NEVILL
    NEVILL --- ---
    STEPNI_VLK: Co třeba keramickou ocílku? Jsem si ji před pár lety koupil na pražské výstavě nožů a na takový ty starý kuchyňský nože z měkkého nerezu je to docela dobrý, párkrát to přejedu a nůž je ostrej že se s ním dá řezat papír na proužky. Ono to ostří samozřejmě moc dlouho nevydrží, ale to už jsem si tak nějak zvyknul že to před vařením musím trochu nabrousit.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    KURE: A nějaký konkrétní tip na konkrétní ostřidlo?

    Jinak tedy ještě počkám na ID HENNYVILLE, příp. na další tipy. Říkám si, že bych snad nějak dokázal těm ostatním natlouct do hlavy, že jeden nůž bude jen a pouze na čištění masa, a že se s ním bude zacházet pozornějí než s ostatními. Možná jsem naivní. A v tom případě si říkám, že by snad aspoň ta vyšší tvrdost v kombinaci s lepší ocelí mohla pomoci alespoň s tou retencí. Nebo se pletu?

    LODBROG: Nejde tak ani o to proplacení, ale o ten opruz na to furt myslet. Už i tak trpím, když si občas zapomenu vzít na směnu do kuchyně Sharpmaker a mám krájet cibuli či čistit maso. To je s těmi tupými noži fakt doslova a do písmene za trest. Ale to vám určitě nikterak sáhodlouze a barvitě popisovat nemusím.
    KURE
    KURE --- ---
    CAR2N: to fakt neni do kuchyne.


    STEPNI_VLK: problem kterej vidim je prostredi kde nikoho nezajima stav noze. lepsi nuz nepomuze, stejne bude tupej. vyhozeny prachy.

    poridte nejaky snadny ostřidlo, klidne elektricky, kterym tu kudlu protahnes vzdy kdyz ti prijde tupa.
    nebo LODBROG:
    HE11_KNIGHT
    HE11_KNIGHT --- ---
    ONDYXINNYX: jatagan.cz
    ONDYXINNYX
    ONDYXINNYX --- ---
    ahoj, potřeboval bych poradit. kde pořídit nůž na ryby ,do lesa , s pevnou čepelí, kožený pouzdro na opasek, užitkovej pevnej nůž , ala loveckej,chci investovat do 3 tisíc.. kdyby někdo poradil shop, nebo člověka co to mrská,a má něco na výběr ,třeba je někdo i tady..byl bych vdecnej , dík moc
    LODBROG
    LODBROG --- ---
    STEPNI_VLK: To jsou přesně ty momenty, kdy si člověk říká "to si radši budu nosit svůj vlastní nůž" a s ním pracovat (a pak si ho zas odnášet).
    Ale ten by Ti asi v kuchyni neproplatili.
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    CAR2N: Na to do daných podmínek zapomeň. Tyhle nože dokážou bejt naprosto neskutečně ostrý, ale a) dlouho jim to nevydrží, b) reznou přímo před očima, c) mají dřevěnou rukojeť, která pobyt ve dřezu s vodou nedá. Jeden mám, takže vcelku vím, o čem mluvím.
    CAR2N
    CAR2N --- ---
    STEPNI_VLK: nedavno jsem narazil na tuhle znacku a podle recenzi za ty penize dobry, ale je to uhlikovka, coz muze bejt v takovy kuchyni nevyhoda. kazdopadne jsou za hubicku a v ramci budgetu byste mohli koupit i vic velikosti
    davam spis pro zajimavost, nejsem odbornik pres noze.

    Old Hickory Nože Nůž
    http://www.noze-nuz.com/old-hickory/old-hickory.php
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Zdravím. Měl bych na vás, pánové, jeden specifický dotaz. Sice pracuju ve Whiskey baru, ale máme tu i lehčí kuchyni, takže směny občas trávím i tam. Nedávno nám byli našim šéfkuchařem zakoupeny dva nože. Menší, na čistění masa, a větší na zeleninu. Oba dva značky Bendorf (ocel X50CrMoV15, HRC 55±2) a oba jsou co se retence ostří týče naprosto katastrofální. Nebo si to alespoň myslím. Když je nabrousím na začátku směny tak, že řežou papír, často už v průběhu směny jsou relativně tupé. A po pár dnech je ostří úplně v hajzlu a ostřím je dvě hodiny. Nebo je to normální?

    Bavil jsem se o tom s tím šéfkuchařem a bylo mi dovoleno koupit další nůž, který by měl lepší retenci ostří. Což, jak předpokládám, obnáší lepší ocel o vyšší tvrdosti. Řekl mi, že do 1500, možná i 2000 Kč by to mohlo být.

    Jen podotýkám, že je to kuchyně, kde se střídá fůra lidí. Mám problém je všechny naučit už vůbec jen to, aby ten nůž vždy po použití rovnou umyli a pověsili a ne ho jen mrdli do dřezu, ostří neostří. Asi je vám tedy jasné, že rozhodně nechci tedy žádného vytuněného Japonce, u kterého by navíc vyvstal problém s broušením, ale spíš nějaký nůž s dobrým poměrem cena výkon odolnost, který prostě jednou za čas nabrousím na svém Sharpmakeru, a který se mezi směnami bude přetahovat buď ocílkou, nebo tím brouskem Fiskars, který jsem sem přitáhl nafurt.

    Primárně mi jde o ten menší nůž na čištění/odblaňování masa. Nicméně pokud by za tu cenu vyšel i další, větší, na krájení zeleniny (primárně cibule), nezlobil bych se. Vůbec teď nemám přehled o cenách, takže fakt netuším, na co by to mohlo stačit. Poradíte, prosím?

    PS: Snad jsem to popsal dobře. Kdyby ne, tak na doplňující dotazy rád odpovím...
    KURE
    KURE --- ---
    SIRIUS: dneska jsem vyzved svuj, a pojistka ok. funguje na primereny stisk.
    SIRIUS
    SIRIUS --- ---
    GILDARIUS: uvidime, treba to chce jenom trochu rozhejbat :)
    GILDARIUS
    GILDARIUS --- ---
    SIRIUS: Tak to je něco špatně, u těch dvou co jsem měl chodila ta pojistka bez problémů :-O
    SIRIUS
    SIRIUS --- ---
    B3DA: no jo ale chce to dost sily, az tak ze to lehce podmerecny kolega nezavrel
    B3DA
    B3DA --- ---
    SIRIUS: neni ta pojistka pouzitelna taky prez ten kriz nahodou, jako u wengeru?
    SIRIUS
    SIRIUS --- ---
    tak dneska dorazil ten nuz od swiza: bral jsem model DO3 cervenej, za ty prachy to neni spatny, je to takova rekl bych celkem prakticka summer carry vec, byt edc nuz to za me nahradi jen velmi nouzove, na to je to maly. Kvalita zatim vypada jako na victorinoxech co mam, nekery drobnosti vypadaj o neco lepsi, ale ukaze se az si to sedne. Prijemnej je plast na ty strenky, je mekkej takze nebude tolik klouzat. Co je naprd je ta manualni pojistka, je hodne plocha a neni tam nejakyvykrojeni aby se k ni dalo dobre dostat.
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    Jen pro zajimavost, Maksim ma k vyroci 10. roku japanesenaturalstones.com “slevy” na nektery zbozi, plus prihodil nektery super sberatelsky a raritni kousky ktery za tu dobu nasbiral k prodeji. Dnes rano prihodil tuhle Yanagibu z tamahagane a vydrzela tam za tu cenu snad 5 minut. U takovych kousku uz to rozhodovani o kliku na “add to cart” bude trosku jiny nez u tech hracek co si kupuju ja :-)

    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    UBU: Hamon vede tak jak na vsech JP kudlach od spodni hrany tangu. Je to ao2 a na tom ten hamon nevyleze jak na shiro 1,2, 1095, 19191 apod ) a ja to ke vsemu jeste vylestil do co nejvyssiho moznyho lesku ) nebo spis co bylo v mych silach bez toho abych to macel v chloridu ) kdyz se podivas na jakykoliv Ikeda honyaki co ma treba Bernal cutlery tak ten hamon je v podstate identickej. Maj tam ted jedno celkem hezky Shiro3 Abura (kalba olej) a tam je hamon dost viditelnej. Ale ja chtel neco vic tradicniho cili moje je Mizu (kalba voda). Na pristi sraz samozrejme donesu. Je to fakt sperk!
    UBU
    UBU --- ---
    HENNYVILLE: Jak vysoká je linka hamonu? Na obrázcích vidim prd. Tu geometrii bych rád prozkoumal zblízka, paráda!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam