• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JIKENOŽE -
    HE11_KNIGHT
    HE11_KNIGHT --- ---
    ONDYXINNYX: jatagan.cz
    ONDYXINNYX
    ONDYXINNYX --- ---
    ahoj, potřeboval bych poradit. kde pořídit nůž na ryby ,do lesa , s pevnou čepelí, kožený pouzdro na opasek, užitkovej pevnej nůž , ala loveckej,chci investovat do 3 tisíc.. kdyby někdo poradil shop, nebo člověka co to mrská,a má něco na výběr ,třeba je někdo i tady..byl bych vdecnej , dík moc
    LODBROG
    LODBROG --- ---
    STEPNI_VLK: To jsou přesně ty momenty, kdy si člověk říká "to si radši budu nosit svůj vlastní nůž" a s ním pracovat (a pak si ho zas odnášet).
    Ale ten by Ti asi v kuchyni neproplatili.
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    CAR2N: Na to do daných podmínek zapomeň. Tyhle nože dokážou bejt naprosto neskutečně ostrý, ale a) dlouho jim to nevydrží, b) reznou přímo před očima, c) mají dřevěnou rukojeť, která pobyt ve dřezu s vodou nedá. Jeden mám, takže vcelku vím, o čem mluvím.
    CAR2N
    CAR2N --- ---
    STEPNI_VLK: nedavno jsem narazil na tuhle znacku a podle recenzi za ty penize dobry, ale je to uhlikovka, coz muze bejt v takovy kuchyni nevyhoda. kazdopadne jsou za hubicku a v ramci budgetu byste mohli koupit i vic velikosti
    davam spis pro zajimavost, nejsem odbornik pres noze.

    Old Hickory Nože Nůž
    http://www.noze-nuz.com/old-hickory/old-hickory.php
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Zdravím. Měl bych na vás, pánové, jeden specifický dotaz. Sice pracuju ve Whiskey baru, ale máme tu i lehčí kuchyni, takže směny občas trávím i tam. Nedávno nám byli našim šéfkuchařem zakoupeny dva nože. Menší, na čistění masa, a větší na zeleninu. Oba dva značky Bendorf (ocel X50CrMoV15, HRC 55±2) a oba jsou co se retence ostří týče naprosto katastrofální. Nebo si to alespoň myslím. Když je nabrousím na začátku směny tak, že řežou papír, často už v průběhu směny jsou relativně tupé. A po pár dnech je ostří úplně v hajzlu a ostřím je dvě hodiny. Nebo je to normální?

    Bavil jsem se o tom s tím šéfkuchařem a bylo mi dovoleno koupit další nůž, který by měl lepší retenci ostří. Což, jak předpokládám, obnáší lepší ocel o vyšší tvrdosti. Řekl mi, že do 1500, možná i 2000 Kč by to mohlo být.

    Jen podotýkám, že je to kuchyně, kde se střídá fůra lidí. Mám problém je všechny naučit už vůbec jen to, aby ten nůž vždy po použití rovnou umyli a pověsili a ne ho jen mrdli do dřezu, ostří neostří. Asi je vám tedy jasné, že rozhodně nechci tedy žádného vytuněného Japonce, u kterého by navíc vyvstal problém s broušením, ale spíš nějaký nůž s dobrým poměrem cena výkon odolnost, který prostě jednou za čas nabrousím na svém Sharpmakeru, a který se mezi směnami bude přetahovat buď ocílkou, nebo tím brouskem Fiskars, který jsem sem přitáhl nafurt.

    Primárně mi jde o ten menší nůž na čištění/odblaňování masa. Nicméně pokud by za tu cenu vyšel i další, větší, na krájení zeleniny (primárně cibule), nezlobil bych se. Vůbec teď nemám přehled o cenách, takže fakt netuším, na co by to mohlo stačit. Poradíte, prosím?

    PS: Snad jsem to popsal dobře. Kdyby ne, tak na doplňující dotazy rád odpovím...
    KURE
    KURE --- ---
    SIRIUS: dneska jsem vyzved svuj, a pojistka ok. funguje na primereny stisk.
    SIRIUS
    SIRIUS --- ---
    GILDARIUS: uvidime, treba to chce jenom trochu rozhejbat :)
    GILDARIUS
    GILDARIUS --- ---
    SIRIUS: Tak to je něco špatně, u těch dvou co jsem měl chodila ta pojistka bez problémů :-O
    SIRIUS
    SIRIUS --- ---
    B3DA: no jo ale chce to dost sily, az tak ze to lehce podmerecny kolega nezavrel
    B3DA
    B3DA --- ---
    SIRIUS: neni ta pojistka pouzitelna taky prez ten kriz nahodou, jako u wengeru?
    SIRIUS
    SIRIUS --- ---
    tak dneska dorazil ten nuz od swiza: bral jsem model DO3 cervenej, za ty prachy to neni spatny, je to takova rekl bych celkem prakticka summer carry vec, byt edc nuz to za me nahradi jen velmi nouzove, na to je to maly. Kvalita zatim vypada jako na victorinoxech co mam, nekery drobnosti vypadaj o neco lepsi, ale ukaze se az si to sedne. Prijemnej je plast na ty strenky, je mekkej takze nebude tolik klouzat. Co je naprd je ta manualni pojistka, je hodne plocha a neni tam nejakyvykrojeni aby se k ni dalo dobre dostat.
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    Jen pro zajimavost, Maksim ma k vyroci 10. roku japanesenaturalstones.com “slevy” na nektery zbozi, plus prihodil nektery super sberatelsky a raritni kousky ktery za tu dobu nasbiral k prodeji. Dnes rano prihodil tuhle Yanagibu z tamahagane a vydrzela tam za tu cenu snad 5 minut. U takovych kousku uz to rozhodovani o kliku na “add to cart” bude trosku jiny nez u tech hracek co si kupuju ja :-)

    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    UBU: Hamon vede tak jak na vsech JP kudlach od spodni hrany tangu. Je to ao2 a na tom ten hamon nevyleze jak na shiro 1,2, 1095, 19191 apod ) a ja to ke vsemu jeste vylestil do co nejvyssiho moznyho lesku ) nebo spis co bylo v mych silach bez toho abych to macel v chloridu ) kdyz se podivas na jakykoliv Ikeda honyaki co ma treba Bernal cutlery tak ten hamon je v podstate identickej. Maj tam ted jedno celkem hezky Shiro3 Abura (kalba olej) a tam je hamon dost viditelnej. Ale ja chtel neco vic tradicniho cili moje je Mizu (kalba voda). Na pristi sraz samozrejme donesu. Je to fakt sperk!
    UBU
    UBU --- ---
    HENNYVILLE: Jak vysoká je linka hamonu? Na obrázcích vidim prd. Tu geometrii bych rád prozkoumal zblízka, paráda!
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    FINSON: Ale vono je fakt rozdilny ) san mai, monosteel kalenej ve fullu nebo toto...fakt je to kazdy jiny ) verim ze mi veris ) Ale pri tedle delce cepele uz jde fakt citit hodne. Na nejakym kapesnim kratasovi toho asi jen tak z jednicky moc nepoznas. Kazdopadne diky )
    FINSON
    FINSON --- ---
    HENNYVILLE: Tvl feedback z prkna. Já to chápu, i když si to neumím představit - jseš borec, respect!
    RASHEEN
    RASHEEN --- ---
    malej...

    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    Po nekolika letech cekani mi konecne prislo moje vysneny honyaki od Ikedy blue2 parcialne kaleny na hamon s hlinou, 64-65 HRC, 54mm vysoky v pate, 3,4mm tlusty ve hrbetu, 268mm dlouhy, full konvex, no proste nadhera ) s ruckou kterou vyrabel muj kamos Matus, ja instaloval, to vazi krasnych 298g. Rucka je z Ringed Gidgee, roh vodniho buvola. Feedback z prkna je nepopsatelnej, feedback z kamenu pri brusu je nepoznanej. Konecne chapu o co de, honyaki je reseni vsech problemu )
    Zbytek fotek tady https://www.instagram.com/p/BxCCK8DhNA_/?utm_source=ig_share_sheet&igshid=i7ps1k4g11rh

    JIKE
    JIKE --- ---
    REDSNAKE: ...prosím ne... :-( mám od nich nože, a ani jeden není dobře udělaný. čím novější, tím horší.
    (jejich marketing, nebo kdo o tom rozhoduje, není uplně v pořádku...)
    jediný co tak Uton... rád bych český nůž od české značky... a proto tu máme i jiné české značky, české kvalitní nožíře.

    Pokud chcete nožičku, lepší dělají v KFC


    REDSNAKE: od Narexu mám kupříkladu šroubovák tak,, 15 let? pořád okay?
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    zajímavé že každej ten zavírák umí vyrobit tak aby to bylo poměrně hezky, čistě, udělané. O vkusu asi netřeba mluvit, ten je subjektivní. Jen mikov - mrd, odlitek, mrd čepel, mrd nýty, mrd prodej.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam