AZIM: No hele, šunt... jako jasně že to není high-end, ale taky si to na něj nehraje. Je to prostě pracovní nůž, ano, i pro laiky, protože stojí takový suchý z nosu, že si ho laik bez přemýšlení pořídí a když ho náhodou doprasí, prostě ho zahodí a vezme nový.
Pro mě coby znalce (děkuji za lichotku, mimochodem :-) ) má Opinel historii, tradici, ze které nějaký ten pátek neuhnul a přitom se pořád dobře prodává, a taky jsem chtěl něco levného a funkčního na zahradu. Tu malou šestku teď tahám i jako EDC a úplně mi to stačí, neříkám ale, že jako jejího nástupce si na podzim nebo třeba za pět let nepořídím nějaký zlatý Benchmade - na to jsem přece jenom dost magor na nože a nikdy nevíš, co mě v budoucnu chytne :-)
Teď jedu v tomhle funkcionalistickém stylu a na ty práce, co jsou na fotkách (až na tu šišku, ta je tam jenom jako dekorace) je Opinel ideální. Řežu s tím měkké věci, převážně jídlo, kytky, fólie nebo provázky, a na ně fakt nic pevnějšího ani vychytanějšího potřeba není. Jsem rád, žes ocenil tu tenkou čepel, to je za mě super a dost mi vadí na nožích z US například, že i když by se mi třeba některé líbily, zabíjí je právě tloušťka - když se dívám zpátky, jedovatě nabroušené páčidlo nebo kolejnici jsem potřeboval fakt málokdy. Ale nakrájet chleba, jabko synkovi, buřty, zeleninu... ;-)
Nový je pro mě ten štěpařský (hawkbill), mimo krájení toho chleba nečekaně praktický a použitelný nůž nejen na odfikávání větviček (ty ale bere fakt jako laser) - bylinky, pažitka po celých trsech, nikam to neuhne - paráda. I tu žlutou gumovou hadici jsem si měl nakrátit spíš s tímhle než s tou klasickou šestkou, nemusel bych s tím hlídat, jestli mi řez nejde do spirály. Ale zase ono když je to ostý jak žiletka, jde to tak i tak... S čistěním jsem problém neměl.
TL;DR: Záleží, na co to používáš a co od toho čekáš. Je to low-end a je levný, poměr výkon / cena je za mě super. Design je naprosto minimalistický, je to jednoduchý jak žebřík - to mě svým způsobem oslovuje taky, genialita v jednoduchosti.
A jedna poznámka na závěr: Používám je bez pojistky, prostě ji neotáčím. Nepotřebuju ji. To otáčení mě lehounce zdržuje, jsem na to línej, tak na to kašlu a pižlám s tím stejně jako miliony lidí před rokem 1955, kdy tu pojistku v Opinelu vynalezli.