• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JIKENOŽE -
    ZAPPO
    ZAPPO --- ---
    IXTREMIST: Já mám u pevných nožů nejradši nějakou variantu na finku. Může být malinko větší než ty úplně tradiční finky, ale rovný hřbet čepele (moc si nepotrpím na falešné ostří, už vůbec ne zuby atd), s rovným přechodem rukojeť - čepel (žádná vystupující záštita, ať si můžu přichytit prstem na jemnější práci), tloušťka ve hřbetu tak 3-4 mm (žádný páčidla, ale zároveń nemám rád když mi nůž pruží).
    Typicky tvarově se mi líbí Fallkniveny (A1, F1, S1) - jen jsou na mě už trochu moc páčidla právě.
    Mám rád jednoduchej plochej nebo max klínovej výbrus, scandi neumím udržovat.
    A beru pevnej nůž, že je něco mezi kapesním švýcarem / edc spydercem, takže úplně ty miniaturní finky nebo neck knives mi nesedí, nemám pro ně využití - a mezi mačetou, příapdně sekerou. Takže zase, velký sekáče co mají v oblibě buď velcí chlapáci nebo internetoví zabijáci co se chtějí cítit jako velcí chlapáci - mi neimponujou.
    Obecně tíhnu k jednodušším linkám a tvarům, je pro mě důležitý jak sedne v ruce (mám radši dřevo na rukojeti) a vyvážení blíž záštitě než aby to táhlo na čepel jako sekáč.
    Protože upřímně, pevným nožem venky nejčastěji ukrojím chleba na svačinu, prut na buřty na oheň, občas přiříznu kolík ke stanu a nejhrubší co, tak třísky. Ale to už radši sekerou jestli mám.
    FINSON
    FINSON --- ---
    IXTREMIST: Zavírák 7 - 10 cm :-) Pevné nepotřebuju mimo kuchyně vůbec, takže tam prostě koukám na to, jak se mi ten konkrétní kus líbí. A pak právě záleží na tom, jestli koukám na malou finku nebo velký chopper. Obecně lze ale říct, že jsem strašná konzerva, takže když nůž není rozměry nějak nezvykle ulítlý, bývám spokojen...
    IXTREMIST
    IXTREMIST --- ---
    REDSNAKE: proto píšu podle vás.. ok, zeptám se jinak. Jakou čepel máte nejradši?
    DACELO
    DACELO --- ---
    CROSS: Normálně vodní syntetické šutry a na finální obtažení mám břidlici.
    CROSS
    CROSS --- ---
    DACELO: čím a jak brousíš ten Aeternus?
    FINSON
    FINSON --- ---
    Jinak když už jsem to tady tak proflákl (nechtěl jsem jim dělat zadarmo reklamu :-) ), tak kdybyste tam někdo nakupoval, dejte mi prosím vědět, rád bych si s vámi spojil objednávku :-)
    FINSON
    FINSON --- ---
    NEVILL: Jsou to předražený tlustý pajcry :-)
    IXTREMIST: Jinak je to u finky, jinak u řezbářské Mory a jinak u 11" chopperu...
    DACELO
    DACELO --- ---
    IXTREMIST: Dle mýho co kus člověka a účel, to tvar a délka čepele. Proto ostatně obvykle nosím nože 2-3 (malej neck, větší "páčidlo" Konol Aeternus a multitool). Osobně tíhnu k bowie čepelím :).
    NEVILL
    NEVILL --- ---
    DOKKTOR: no, nevím jestli je to ideální, ale jsou to moc pěkný nože, líbí se mi! :-)
    ALTAR_OF_FILTH
    ALTAR_OF_FILTH --- ---
    REDSNAKE: souhlas. zcela něco jiného chci u skinneru, opět něco jiného u univerzalu někam do přírody, atd.
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    IXTREMIST: Nic takoveho neexistuje, ne? Vzdy je to imho v kontextu k cemu ten nuz ma byt.
    IXTREMIST
    IXTREMIST --- ---
    jaký je podle vás ideální tvar a délka čepele u pevného nože?
    FINSON
    FINSON --- ---
    IXTREMIST: Haha, hlavně že to mám napsaný na čepeli :-) Nevěnoval jsem tomu popzornost, myslel jsem, že je to kód výrobku, jak to má Great Eastern Cutlery :-)
    IXTREMIST
    IXTREMIST --- ---
    IXTREMIST: resp presneji 441A
    IXTREMIST
    IXTREMIST --- ---
    FINSON: píšou Z70CD15 steel.. tzn 440A (C: 0,70 Cr: 15 Mo: 0.60). používá se to hlavně na závitniky :-)
    FINSON
    FINSON --- ---
    GGG: Tak jinak, nemohl jsem na mobilu najít linky, ale už je mám:
    Můj:
    Le Thiers all Stainess Steel Douk Douk - Thiers (Cognet) - 20104
    https://www.sabatier-shop.com/le-thiers-all-inox-10.html

Klasika (různé verze):
    Douk Douk Knives - Made to Thiers (Cognet) - Sabatier K
    https://www.sabatier-shop.com/douk-douk-thiers-cognet-4.html
    FINSON
    FINSON --- ---
    GGG: Googli Sabatier-K, město Les Thiers.
    Jsem debil, dělají samozřejmě i ty klasické Douk-Douky z ohýbaného plechu, měl jsem jeden nebo dva přibrat za jedno poštovné :-)
    GGG
    GGG --- ---
    FINSON: kde se to da koupit? mam ten klasickej douk-douk a je bozi
    IXTREMIST
    IXTREMIST --- ---
    FINSON: je pěknej!
    FINSON
    FINSON --- ---
    IXTREMIST: Nevím, na webu píšou "stainless high quality" :-) Zkusím zapátrat nebo je poprudit napřímo, ale v mailu to vypadá, že komunikují jenom ve francouzštině, tak aspoň bude sranda :-)
    Osobně je mi to zatím jedno, jsem na starý kolena zamilovanej jak puberťák :-D

UBU
    UBU --- ---
    FEEX: nipponshop.cz Napiš Robertovi, terminove, finančně i kvalitativně tak rychle nic lepšího nenajdes.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam