IXTREMIST: Já mám u pevných nožů nejradši nějakou variantu na finku. Může být malinko větší než ty úplně tradiční finky, ale rovný hřbet čepele (moc si nepotrpím na falešné ostří, už vůbec ne zuby atd), s rovným přechodem rukojeť - čepel (žádná vystupující záštita, ať si můžu přichytit prstem na jemnější práci), tloušťka ve hřbetu tak 3-4 mm (žádný páčidla, ale zároveń nemám rád když mi nůž pruží).
Typicky tvarově se mi líbí Fallkniveny (A1, F1, S1) - jen jsou na mě už trochu moc páčidla právě.
Mám rád jednoduchej plochej nebo max klínovej výbrus, scandi neumím udržovat.
A beru pevnej nůž, že je něco mezi kapesním švýcarem / edc spydercem, takže úplně ty miniaturní finky nebo neck knives mi nesedí, nemám pro ně využití - a mezi mačetou, příapdně sekerou. Takže zase, velký sekáče co mají v oblibě buď velcí chlapáci nebo internetoví zabijáci co se chtějí cítit jako velcí chlapáci - mi neimponujou.
Obecně tíhnu k jednodušším linkám a tvarům, je pro mě důležitý jak sedne v ruce (mám radši dřevo na rukojeti) a vyvážení blíž záštitě než aby to táhlo na čepel jako sekáč.
Protože upřímně, pevným nožem venky nejčastěji ukrojím chleba na svačinu, prut na buřty na oheň, občas přiříznu kolík ke stanu a nejhrubší co, tak třísky. Ale to už radši sekerou jestli mám.