• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JIKENOŽE -
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    Takovej dárek pro zubaře....
    KALIF_WH
    KALIF_WH --- ---
    ja jsem se asi zamiloval

    LADINEK
    LADINEK --- ---
    Ahoj, rozhoduju se mezi Esee Avispa a Ontario RAT-1 oboje asi v AUS-8 (ale klidne si necham poradit, ale byla tu doporucovana tak asi dam na rady zdejsich, zkusenejsich) U ty Avsipy mam lehkou obavu z toho framelocku, chci nejakej zavirak na cundr a do prace, takze na hrubsi zachazeni, ale zase se mi u Avispy vic libi tvar cepele. No a aby toho nebylo malo tak na me jeste vykoukl ve sleve Ontario Utlitac 1, ale podobnej nuz jsem nikdy nemel tak nevim jestli ten poloautomat nesnizuje odolnost...predem dik za radu.
    JAHODOVE_PYRE
    JAHODOVE_PYRE --- ---
    KRYSHA: Šulc to teď má na noze.nuz.com za sympatickej peníz
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    LAUNCHER: Rozesmalo:

    Varianta "dessert warrior" :-)

    Boker Dessert Warrior Kalashnikov Dagger Automatic Knife (3.25 Blue) Donut - Blade HQ
    https://www.bladehq.com/item--Boker-Dessert-Warrior-Kalashnikov--108010

    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    LAUNCHER: Mmch Kurt z BladeHQ nosi na hodne videiich tricko s rozpadem tohoto noze :-)

    Napr.:

    Kurt's Knife Collection! | Knife Banter Ep. 87
    https://www.youtube.com/watch?v=ymolXhmTb9E&t=1s


    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    LAUNCHER: LAUNCHER:

    Böker Kalashnikov S30V

    Na fotkach spolu s Benchmade Phaeton a Benchmade Bugout, kteri mu budou delat nejvetsi konkurenci v soutezi o povozeni se v me kapse.

    Dojmy, jak prichazely:

    Krabice:

    Rozesmala krabice neohrabane stylizovana do zasobniku AK. S peticipou hvezdou uprostred, coz jsem na zadnem magu nikdy nevidel. Ale dobre, chapu, cilovce (nactileti, wannabe-AK kupci v odzbrojenych zemich?) se to dost mozna bude libit. A krabici sebou nenosim, popojedem.

    Manualni pojistka proti nahodnemu otevreni:

    Zarazila manualni pojistka, vidite ji na hrbetu noze. Tohle nemam rad, ani na na nozich, ani na zbranich (pro nestrilejici - zadna moderni pistole neobsahuje manualni pojistku, get over it). Po zacvakani - pokud tam nevim proc musi byt, doporucil bych ji alespon udelat vice ztuha. Takhle by se mohlo stat, ze se prepne z odemceno do zamceno, pri beznem noseni. Pokud me to bude zlobit, prilepim ji lepidlem v pozici odemceno, pokud mozno necim neagresivnim. Nahodnemu otevreni pri transportu mimo kapsu, s dovolenim budu branit vhodnym pouzdrem. Nikoliv kolebkou, u ktere neni na prvni pohled zrejme, v jake je pozici.

    Tlacitko otevreni:

    Zapustene tak akorat. Poloha neni takova parada jako na hrbete Phaetonu, ale dobre. Pohmatem i polohou snadno k nalezeni. Chod pro muj vkus tak akorat - ani ne moc ztuha, ani malo. Ergonomie a bezpecnosti tlacitka jsem se pred nakupem bal nejvice, ale za me prijemne prekvapeni. Snad to takhle dobre vydrzi i casem.

    Spolehlivost vystreleni:

    Nejdriv velke mrzeni. Po prvnim vystreleni se s velkou rezervou nedostal do polohy otevreno. Nepomohlo ani dalsich ~ 10 pokusu. No nic, jde se do kuchyne. Tam jsem ho prolil rostlinnym olejem, vycistil a zkousel cvakat. A pozor, od te doby parada. Vidite let cepele paradni rychlosti a nasledne slysite jednoznacny zvuk zacvaknuti zamku. Trosku nevim co si o tom myslet vzhledem k uvodnim nezdarum, ale zase ted jede tak rozhodne, ze se mu to snadno odpusti. Myslim ze po dlouhem lezeni v policce to bude chtit opet trosku oleje, ale takhle jak beha ted, je to opravdu prikladne a ukazkove. O kazdou vec je potreba se trosku starat, jestli to vydrzi takto, tak u me bez kritiky. Az bych rekl nadseni z te rychlosti a rozhodnosti otevreni.

    Klip a ergonomie zasunuti/vysuniti noze z kapsy:

    Tahle kapitola je kamen urazu. Velky problem je profil klipu, v kombinaci s profilem rukojeti noze na strane klipu (obrazek dva). Skrz tohle bludiste byste museli protahnout latku kapsy kalhot.

    Casem mozna budu castecne resit aftermarket klipem - ale zatim jsem klip proste humpolacky chytil a vytahl smerem nad nuz. Takze je ted je v klidovem stavu par mm nad rukojeti noze.

    Tomu profilu rukojeti noze u klipu nerozumim. Tady by to melo byt hladke - a takto jsem to zatim mel na vsech svych nozich. Opravdu neni treba, aby byl grip na obou stranach rukojeti - a pak kvuli tomu nesel nuz rozumne zastrcit do kalhot.

    Alespon ze klip je deep carry, nesnasim kdyz nuz kouka z kalhot. Preferuji sice kratky jako vidite na Bugoutu, ale tohle ma asi kazdy jinak.

    Jak vidite na fotce 2 napravo, zbyla nam tam triska z vyroby, ale vyreseno svepomoci, uz je to hezke. Klip nejde prehodit nikam jinam, podivejte se na jeho uchyceni k nozi. Mne toto nevadi, ale YMMV.

    Rukojet:

    Ergonomie rukojeti v ruce mi prijde vyborna. Detail - nuz neumi lezet rovne ani na strane bez klipu, ani na strane s klipem. Ani zavreny, ani otevreny. Na vsech mych fotakach nize krome prvni, je podlozeny Legem. V policce to muze vypadat trosku divne, ale v kapse a v ruce je to jedno.

    Material je pry hlinik. Vnitrkem noze je videt, ze zadna snaha o odlehceni. Preferuji Carbon Fibre, stacilo by mi G10, ale co nadelam. Negativum je zrejme, vaha. Chapu ze mnozi preferuji celokov.

    Cepel a ostri:

    Jsem rad alespon za ocel S30V, coz jsem si poresil touto edici noze. Bohuzel zklamal vybrus (predposledni obrazek) - smerem k rukojeti je nesmyslne dlouhe misto bez ostri. Proc? Alespon ze byl muj kus dodan ostry, vyzkouseno na hlasovacim listku "Vize - narodni socialiste". Tvar za me ok, preferuji krivky na Bugoutu, ale tohle tez dobre. Krajet jidlo s tim jde dobre, jen na chleba by to chtelo vyrazne delsi. V tomto ohledu bych urcite preferoval XL verzi toho noze - ta sice existuje, ale nasel jsem ji pouze z ocele AUS8. Coz bohuzel neni zrovna "inspirativni" ocel, kterou by si predstavoval na mem kapesnim nozi. YMMV.

    Zaver:

    Nemuzu si pomoct, ale nejvic mi to kazi ten klip a strana rukojeti proti klipu. Sice jsem si to humpolacky vyresil vuli klipu, ale ideal to neni.

    Fun factor to ma, ale z principu mensi nez OTF - nemuzete si s nim zacvakat ven/dovnitr, po kazdem otevreni ho budete muset prsty zase zavrit. Take je oproti OTF obtiznejsi jeho otevreni. Nejmene ho musite v ruce nasmerovat, aby vase prsty nestaly v ceste cepele. U OTF nic neresite a tahate za kolebku na hrbetu/boku.

    Oproti beznym OTF tu ale mame preci i vyhody. Mnohem vetsi robustnost cepele, takze s timhle muzete i k taboraku. A narozdil od OTF ho muzete zavrit i zaspineny.

    Zatim jsem rad ze ho mam, krome toho strkani do kapsy beru ty nevyhody a neduhy s rezervou - oproti mym ostatnim kapesnim nozum je to nuz levny. Tusil jsem do ceho jdu a vzhledem k jeho rozsireni jsem chtel mit jeden exemplar doma. Zaroven si myslim, ze vyuziti pro nej budu mit nemale. Ted nejaky cas dokonce stoprocentni, protoze COVIDove pracuji z domova a kancelarske kalhoty uz jsem na sobe tudiz dlouho nemel. A tak si ho budu chtit nejaky cas uzit, dokud mohu :-) Zatim se mi tedy bude nejaky cas vozit v kapse :-)













    KRYSHA
    KRYSHA --- ---
    JAHODOVE_PYRE: jojo, přemýšlím, jestli si nepořídit i většího bratříčka... překvapil mě ten flipper, který z počátku klade lehký odpor a po jeho překonání čepel doslova vystřelí, rád si s ním hraju

    Al Mar Ultralight Hawk - Flipper
    http://www.youtube.com/watch?v=FuDOo1NYp2w
    JAHODOVE_PYRE
    JAHODOVE_PYRE --- ---
    KRYSHA: Almar pecka!
    KRYSHA
    KRYSHA --- ---
    Udělal jsem si radost a pořídil dva prcky


    Al Mar Ultralight Hawk
    Zavřený: 84mm
    Čepel: 70mm
    Hmotnost: 28g
    Materiál: 8Cr13MoV / FRN


    Spyderco Ladybug 3
    Zavřený: 55mm
    Čepel: 40m
    Hmotnost: 18g
    Materiál: VG-10 / FRN








    (sorry za ty nehty )
    FINSON
    FINSON --- ---
    LAUNCHER: Link pls? Klidně do pošty, jestli chceš, ale imho se není za co stydět :-)
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    Objednan Böker Kalashnikov S30V, tzn 3.25".

    Velikosti by mi vice vyhovoval XL, tzn 3.82". Jenze ten jsem videl jen z AUS8 oceli, pro kterou nemam vyuziti.

    Nasel jsem skladovku na Slovensku, snad dorazi relativne brzo. Budu referovat.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    FINSON: Ja ho nejspis vezmu a budu referovat. Ted jsem zjistil, ze je i nejaka edice s S30V.
    FINSON
    FINSON --- ---
    LAUNCHER: Jo, dobrá pastička, slipjointů už mám dost, takže teď je na řadě lowcost automat, děkuju pěkně!
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    KURE: Mam moc rad muj Benchmade Phaeton. Nosil jsem ho zejmena v dobe, kdy byla moje decka malinka a ja se bal, aby kluci bezne noze neotevreli, kdyz je necham nekde lezet. Dospely muz ho otevre bez problemu, ale male dite nema zadnou sanci.

    Ohledne "mechanicky dobry":
    1) Davam si pozor, abych ho zaviral cisty a obcas promazal olejem, coz bych delal s kazdym OTF. Pri teto peci je zcela spolehlivy na vystreleni. Ostatne pry i bez toho oleje. Hodne lidi o nem rikalo, ze je mechanicky lepsi nez Microtech, ale zadny M doma nemam, takze neposoudim.

    2) Ma subtilni ostri. Zadne hrube zachazeni nebo velkou praci by to nesneslo, zlomil bys ho. Tzn na doma nebo do kanclu je super, ale treba na taborak mi to vhodne neprijde.

    3) Jako vetsina OTF se "vikla". Mne to nevadi a v nicem neomezuje, ale neni to pro kazdeho. Jsou OTF, ktere se pri dovreni uzavrou a ostri chyti. Ja bych to ale asi nechtel, dokud se casem neproveri, jak spolehlivy tenhle slozitejsi system je. Navic jak se rika - kdyz to funguje, nesahej na to.

    Mnoho kamaradu a snad jeste vice kamaradek Ti ho sebere, cvakaj si s nim a maj u toho usmev jako rohlik. Ten je ale typicky prejde, kdyz jim odpovis na otazku, kolik to stoji. Toto muze a nemusi vyhovovat, neni to uplne nuz pro introverty.
    KURE
    KURE --- ---
    LAUNCHER: a máš tip na nějaký otf který je mechanicky dobrý, ale nemá čepel jako z akčního filmu (jako všechny mikroteky)? :)
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    FUNIAK: LAUNCHER: Uff, obavam se, ze jsem se chytil do vlastni pasti.

    Asi si budu muset jeden koupit.

    Pokud nepocitam moje OTF, nemam doma zadny bezny automatic. Myslim ze alespon jeden bych si zaslouzil.

    Jeste teda prolezu, jestli me nejaky jiny automat neupouta vic, prece jen ten Böker Kalashnikov je "jen" budgetovka...
    KURE
    KURE --- ---
    XMEDA:
    FINSON:
    physics - Will a bullet be split in half if it hits a butter knife that is fixed in place? - Skeptics Stack Exchange
    https://skeptics.stackexchange.com/...split-in-half-if-it-hits-a-butter-knife-that-is-fixed-in-place
    FINSON
    FINSON --- ---
    XMEDA: Áhahah! Chtěl jsem najít něco se SOGem, který měl model Government půlící střelu v letu na fotkách v katalogu někdy začátkem devadesátých let, a našel jsem tohle :-)

    Can a knife spit a bullet?... SOG Pentagon Mini
    http://www.youtube.com/watch?v=_jR6ZZjQHPw
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam