• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JIKENOŽE -
    KURE
    KURE --- ---
    DOTCOM: jak píšou ALDARION, IXTREMIST

    plus já mam vynikajici zkušenosti s wusthofem. konkretne řada klasic ikon.
    ano, je to jen obyčejnej "měkkej" německej nerez,
    ano platíš fůru peněz
    ano je "tlustej" a "tupej" v porovnání s nějakejma japonskejma žiletkma
    ale
    s tim nožem jsem měl pocit že můžu přeříznout i kuchynsky prkynko.
    ten obyčejnej německej nerez je dělanej na to že se k tomu lidi chovaj jako prasata.
    ten profil je odolnej takže se fak nemusíš bát, že si to vyštípneš tím že překrojíš kuře i s kostma.
    věnoval jsem ho bratrovi, když si zařizoval kuchyň (a mohl jsem si koupit novej nůž....) ale občas se mi po něm stejská.
    CLASSIC IKON N�� kucha�sk� 16 cm - W�sthof
    https://www.wusthof.cz/kucharske-noze-solingen/classic-ikon-nuz-kucharsky-16-cm

    pořád myslim, že lepší poměr cena výkon bude ten zmiňovanej victorinox :)
    IXTREMIST
    IXTREMIST --- ---
    DOTCOM: Hledej kudly z n690 / elmax / m390.
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    DOTCOM: IMHO mají výbornej poměr cena-výkon kuchyňáky od Victorinoxu. (V Čechách se dlouho vyplatilo porovnat s cenou + poštovným v Německu, protože je tu měli distributoři hrozně napálený.)
    DOTCOM
    DOTCOM --- ---
    mam takovej lama dotaz - odporucili byste mi kvalitnejsi kychynsky noze (spis mensi), ktery vydrzi takovy ten neprilis ohleduplny kuchynsky provoz (typu ze nuz lezi pul dne ve drezu atd)? Proste abych je po kazdym pouziti nemusel lestit a olejovat :)
    LITTLEFOX
    LITTLEFOX --- ---
    YGGDRASSIL: Pro mne je časově nereálné jezdit někam přes půl republiky, abych si osahal kudlu. Samozřejmě nejideálnější je koupit si nůž přímo u prodejce v kamenném obchodě nebo na výstavě, podpořím tím i konkrétní lidi. Většinou to řeším načtením a nakoukáním recenzí, jak píše UBU a ještě se mi nestalo, že bych se nějak výrazně seknul. Asi kdybych kupoval sběratelský kousek 10K+, tak bych si ten čas udělal, ale tomuhle se nevěnuji, moje nože musí řezat. :-)
    UBU
    UBU --- ---
    YGGDRASSIL: Problém je, že v klasických kamenných shopech je nějakej mainstream, takové nože většinou ošahat na místě nemůžeš. Pokud chceš nějaký nemainstream nůž, pouštíš se trochu do rizika, ale i to lze minimalizovat. Můžeš kounout na recenze/videorecenze, můžeš se domluvit s někým kdo ho má apod. S Robertem z Nipponshopu se jde v pohodě domluvit a zajet k němu a vyzkoušet si ho, HENNYVILLE dělal bousící sedánky kde bylo možné si dost nožů osahat. Prostě jde to, stačí chtít :-)
    AZIM
    AZIM --- ---
    YGGDRASSIL: klidne, jak pise KURE: proste neni nabidka, za mne je urcite dulezity si vybrat dobrej a solidni eshop ... pak se nemusis bat problemu, rozhodnes-li se nuz vratit ... kupoval jsem takhle jak od sulce tak z lamnie a toolsforgents, nakonec jsem nic nevracel takze nevim jak by to dopadlo ale nemam pochyb
    KURE
    KURE --- ---
    YGGDRASSIL: je to samozřejmě lepší mít v ruce. to je bezesporu.
    Ale když něco koupíš na internetu tak to můžeš vrátit, žejo.

    Jenže nabídka v kamenejch krámech prostě neexistuje. Takže když chceš slušnej nůž, tak to buď trochu riskneš nebo máš prdlajz.
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    YGGDRASSIL: Vsichni ne, ja mam treba obyc kuchynaky a ted z vanoc jednoho “trochuasijaponce” bratru za litr a i tak jsem unesen. Imho to je o prioritach, kazdej sype prachy do neceho jinyho a dost pochybuju ze si ty drahy noze jen tak nekde prohlidnes a vyzkousis..
    YGGDRASSIL
    YGGDRASSIL --- ---
    Neda mi to, musim se zeptat. Vsichni pokladaj za normalni, ze si objednate za bura kudlu, kterou jste nikdy nedrzeli v ruce? Ja si vzdycky kudlu snazim osahat pri koupi, ale i tak se kolikrat potom pri pouzivani ukazalo, ze proste teziste, rucka, nejakej drobnej ergonomickej parametr nesedi, a proste me ten kuchynak sere, a sel bez milosti do supliku. Takze koupit si kuchynak podle obrazku a typu ocele, uf, z toho se mi jezej chlupy na zadech, to je jak vybrat si manzelku na internetu podle barvy oci a velikosti bot...
    LITTLEFOX
    LITTLEFOX --- ---
    KURE: to bude až v druhém kole, už tak budu lhát kolik to stálo :⁠-⁠D
    KURE
    KURE --- ---
    LITTLEFOX: jj nějaký petty kolem 140mm je geniální záležitost na všechno takový drobný pokrajování.
    LITTLEFOX
    LITTLEFOX --- ---
    UBU: Žena také radši používá menší nože, ale já rád dělám i drobnější věci větším (ale musí být lehký). Nové Gyuto budu používat jen já, protože po použití mu dám náležitou péči. Asi až ho jednou najdu ve dřezu hozený mezi špinavým nádobím, tak mi rupne cévka v mozku :-D
    Ženě stačí, když jsou všechny nože perfektně ostré.
    UBU
    UBU --- ---
    LITTLEFOX: Jinak ještě jeden postřeh - vždy jsem používal taky větší nože (240 i 270), žena naopak chtěla něco menšího, tak jsem jí pořídil https://www.nipponshop.cz/p/tadayoshi-funayuki-kurouchi-165mm/ Pominu, že ze začátku na něm bylo hodně práce, ale když sem ho dostal do formy, tak sem zjistil, že pro mě je vlastně ideální velikost toto. To je tak strašně univerzální záležitost, tak obratnej a tak snadno brousitelnej nůž, že na 90% věcí použiju tento.
    UBU
    UBU --- ---
    LITTLEFOX
    LITTLEFOX --- ---
    KURE: Díky za tipy, nože vypadají moc hezky a celá ta rodinná kovárna je úžasná. Nechám to ještě nějaký čas zrát a uvidím.
    KURE
    KURE --- ---
    LITTLEFOX: gyuto a santoku jsou plně zaměnitelné co se týče toho, co s nima krájíš.
    A ano to jsou dva tvary pro základní/univerzální kuchyňskej nůž.
    MCusta dělá krásný nože. osobní zkušenost mám jen s kapesníma, jejich kuchyňák jsem nikdy nedržel v ruce. Z mýho pohledu to je fůra peněz za "obyčejnou" VG10, ale je fakt nádhernej.

    To kanetsune neni zdaleka tak hezký a zase to je jen VG10. Přijde mi nejslabší z těch tří.

    Jsem velikej fanoušek spyderca, a tenhle nůž má alespoň trochu zajímavou ocel. I ten jednoduchej design se mi líbí. Ale je to dost peněz za to co to je. Pořád bych z těch tří šel do tý MCusty.

    Ale koukni na tohle, https://www.cleancut.eu/butik/knifetype/gyuto/gyuto_sanmai-detail
    je to z japonský shirogami#2, obalený v nerezu. a Wakui nedělá špatný nože.
    afaik za podobný prachy je o třídu vejš.

    nebo tenhle Shiro Kamo z práškovy SG2 obaleny damaškem.
    Shiro Kamo | Arashi: Gyuto
    https://www.cleancut.eu/butik/knifebrands/shiro-kamo-4-series/shiro-kamo-kurai/kamo_gyuto_sg2-detail
    LITTLEFOX
    LITTLEFOX --- ---
    Čus,
    zvažuju, že si do kuchyně koupím pořádný nůž. Víceméně chci univerzální nůž, často krájím maso, pak až zeleninu, chleba atd. Vyhovují mi větší, ale lehké nože s tenkou čepelí. Vychází mi to na Gyuto, Santoku by mělo být spíš na zeleninu.
    Určitě někdo doma používá tyto dva nože, hodíte sem prosím pár nějakých poznatků? ;-)

    Tady posílám odkazy na to co mne zaujalo.

    MCUSTA | MCUSTA ZANMAI CLASSIC PRO FLAME 18cm Gyuto | obchod s noži - nože nás baví :-)
    https://www.kupnuz.cz/MCUSTA-ZANMAI-CLASSIC-PRO-FLAME-18cm-Gyuto-d1118.htm

    Kanetsune Gyuto - MujNuz.cz
    https://www.mujnuz.cz/noze/noze-kuchynske-reznicke/kanetsune-gyuto.html

    Spyderco Funayuki Wakiita series by Murray Carter - MujNuz.cz
    https://www.mujnuz.cz/noze/noze-kuchynske-reznicke/spyderco-funayuki-wakiita-series-by-murray-carter.html
    (ten už je trošku menší)
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    Vtipnej příběh
    Knife Bro | Teen knifemaking prodigy. | By 60 Second Docs Presents
    https://fb.watch/hP-i_OgEKL/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam