• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?





    *





    odkazy






    - jak na kávu

    - cuketka

    - home - barista




    *


    Kafe roku není:

    *

    JACOBS
    *





    rozbalit záhlaví
    ETNA
    ETNA --- ---
    MAARA_P: já myslim, že je to dost individuální. Uvidíš, co ti bude vyhovovat a určíš si míru sám, ale vědecky to nevim...;)
    VIK
    VIK --- ---
    MAARA_P: ja mam pravidlo ne vic jak jednu denne a po dvou letech jsem uz zavislej. radim ti, jestli do toho nejdes na plno, tak radsi ani nezacinej :)
    MAARA_P
    MAARA_P --- ---
    pls, nevite nekdo, kde bych nasel jaka je denni max. doporucena davka kofeinu? jsem kafe-panic a zacinam..
    VIK
    VIK --- ---
    NAGASAWA: nutno podotknout, ze na mape je to v Lounge Stagi. jinak celkem dobry, taky nekdy pred kafem delam "mumumimimi" :)
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    Mrknete na http://muppets.go.com a najdete si laborator a mam dojem pod FX se skryva vcelku zabavna hricka jejiz vysledkem je uvareni si nejlepsiho kafe na svete .)
    ZACK13
    ZACK13 --- ---
    TWORBO: tak to uz hej, niekto sa rad hra s pripravou kavy :)
    JEDI
    JEDI --- ---
    NEVILL: No sek jsem spat asi o hodinu pozdeji nez obvykle :-)
    NEVILL
    NEVILL --- ---
    JEDI: a kolik dní jsi potom nespal...? :O)
    JEDI
    JEDI --- ---
    hele, obcas se neco podela a dostanu za to takovou sodu, ze na to zase chvili nezapomenu..

    treba porcelan..:-)
    to je nekdy pruser..:-)


    Nevill: no ale pokud jich clovek vypije opravdu hodne (jako ze by jinak uz umrel asi na kofein, tak to ma takove zajimave ucinky..:-)

    Lalila: dik ochutnej a pak dej vedet..:-)
    MARTYNI
    MARTYNI --- ---
    jako jo, musim taky jediho pochvalit za kafe,... druha varka od nej a dobre.. ;)
    LALINA
    LALINA --- ---
    JEDI: kafe dorazoilo, vsechno v cajku a skvely sluzby, kafe doufam oceni hlavne bracha a vzorek si odveze mami domu a tak ohlasy sem dam pozdeji..jinak MOOOOOC diky!!!
    NEVILL
    NEVILL --- ---
    JEDI: no aspoň víš, že tohle kafe fakt nezpůsobí kofeinový šok... :O)
    JEDI
    JEDI --- ---
    Tak udelal jsem pokus.

    Vzal jsem nejlepsi kafe co tu mam.
    A jelikoz jsem si dneska rozbil presovac, tak jsem premyslel jak si udelat pokud mozno presso.

    Vzal jsem hrnek a vzal jsem kafe.
    pul hrnku kafe (17g?) a pul hrnku voda.
    (voda mela teplotu asi 80 stupnu) - pokud mate opravdu hodne kvalitni kafe, tak neni zadouci zalevat kafe vrouci ani varici vodou

    Nechal jsem to luhovat dve minuty a pak precedil.
    Vysledny efekt me prekvapil. Udelal jsem śi chutove takove mizernejsi presso. plne kyselinek a barvitych chuti bez peny.
    Ucinek kofeinu takrka zadny (viz kvalita kavy)

    S NORMALNIM KAVOU TO NEZKOUSEJTE MOHLO BY VAM TO UBLIZIT.



    SSSLUNICKO
    SSSLUNICKO --- ---
    u mixerku je vyhoda,ze se da udelat pena i u teplejsiho mleka a docela hezka,a pri vyrobe frape(nebo sejku) neni potreba ledu.

    THX1138:
    hasis jsem nezkousela...jen jednou jsme si udelali kaficko s takovou zelenkavou drti,tak nadherne vonela...na panvi jsme rozpustili maslo a do nej to listi nahazeli,poraadne zahrali(aby se vypustilo vse co ma) a pridali hromadu cukru...na konci z toho byl skoro karamel....potom jsme to nalili do kaficka s mlickem a byla to moc velka lahudka....i kdyz takove veci skoro nepozivam,tak chut a vuni ocenim vzdy.....kafe maslem dostalo i spravnou ladnost...neni to sice kava,ktera by se dala udelat leckde,ale jako zajimavustka pro milovniky mamivych latek je urcite moc dobra...:o)
    ANEKKE
    ANEKKE --- ---
    mam mixerek na penu z ikey za 29 korun a funguje
    THX1138
    THX1138 --- ---
    dneska sem slyšel že praj dát si do kafe kosku hašišee je super!
    PARANOIDANDROID
    PARANOIDANDROID --- ---
    mixwerk mam a je v klí
    SIBYLA
    SIBYLA --- ---
    byla tady zmínkou o tom elektrickým mixérku na mléčnou pěnou, zvažuju, že to koupím domů, ale vim, že všude se pěna dělá tou parní tryskou, tak by mě zajímalo, jak je ten mixér efektivní .. mno jestli to k něčemu je :)
    ANEKKE
    ANEKKE --- ---
    velice vycerpavajici
    ZUZAK
    ZUZAK --- ---
    ZUZKAOU: wow :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Jak jsem k tomu nesmyslu s mlíkem přišla? Kamarád angličan mě přesvědčoval, že anglické vyšší třídy si do šálku nejprve nalijí mléko a pak teprve přidají čaj. To je asi pravda, tradice tak velí. On k tomu však dodával vysvětlení že je pak čaj daleko lepší, zdravější a bla bla bla. Tuto teorii jsme mu odstřelili docela rychle, když dostal dva šálky čaje a měl poznat jeslti v nich je rozíl. Nebyl, protože do čaje se leje mlíka málo, takže to rozdál nedělá.

    Začal mi ale vrtat červík, jak je to kafem, protože v kafi mlíko prokazatelně váže nějaké látky na sebe ( lidi co mají problémy se žaludkem nemůžou pít černou kávu, ale s mlékem ano...) A v kávě typu latte a podobně už by ten rozdíl měl být makantní.
    Myslím, že když do šálku naleju jednoho kapucínka smetany, tak ten rozdíl asi nepoznám.

    Tak jsem právě provedla experiment.
    1,5 cl kávy ( DE excela) přeprskáné přes ten stroj, co mu lichotím jako presovač
    1,5 polotučného mléka našlehaného tímtéž prskátorem. V jednom hrníčku, takže teplota a míra našlehání mléka je stejná.

    3 skleničky. pojmenujme je A B C

    Do skleniček A a B jsem nalila kávu, našla půlku a kávu ze skleničky B nalila zpět do nádoby na kávu. Do skleniček B a C jsem nalila mléko a našla půlku.
    Mléko ze skleničky C jsem nalila do skleničky A, čímž jsem dostala vzorek 1 - mléko do kávy .
    Do skleničky B jsem nalila kávuz nádoby na kávu, čímž jsem získala vzorek 2 káva do mléka.

    Rozdíly
    - v teplotě. Ačkoliv káva vzorku 2 byla dvakrát přelévaná, tudíž by měla být chladnější, tak celkově byl mlíko s kafem teplejší než kafe s mlíkem.
    - barva tekutina v obou skleničkách měla stejný odstín - káva s mlékem ;o). Pěna vzorku 2 byla bílá s hnědým vzorkem, jak tamtudy tekla káva. Pěna byla vyšší, než u vzorku 1. Barva pěny vzroku 1 ( kafe s mlíkem) byla světle hnědá a nižší.
    - chuť - mlíko s kafem (vzorek2) chutnalo ostřeji a trošku nakysle, kafe s mlíkem bylo kulatější, ale míň výrazné.

    Howg. Proč já nepíšu diplomku o kafi? Šlo by mi to mnohem líp.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam