• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    DIGGY
    DIGGY --- ---
    CNV: Porad kde a co, a rad se necham inspirovat (piju to spis na ucinek), takze ta cokolada tam je aby to pri tom pomeru kafe na vodu bylo vubec pozivatelny :D
    CNV
    CNV --- ---
    *lomí rukama*
    Proč šerádáš čokoládou na takový hnusy jako je standard a čibo? Když už takové dobré čokoládové kafíčko, tak bych si na něj koupila něco lepšího. Čtvrt kila slušného kafe koupíš kolem 150 korun a to chvilku vydrží :)
    DIGGY
    DIGGY --- ---
    Taky pridam svou pripravu, ac proti tem vasim udelatkam slabota :D
    Micham Tchibo Exclusive s Standardem (oproti tomu tchibu je mnohem kyselejsi), a k tomu 2-3 kostky normalni mlecny cokolady a pul lzicky cukru, zalit do 3/4 horkou vodou, po odstati dolit mlekem.
    Je to takovej amatero-zpusob, ale je dobry a funkcni :-)
    VALDA
    VALDA --- ---
    Tak to je fajn...
    Jinak se v mém případě jedná samozřejmě o "archivní" záležitost. Naši to dali dědovi a babičce (to jsem ještě nebyl na světě :) a vzhledem k tomu, že to nepoužívali tak se to přesunulo ke mně.
    DAVE_PAGE
    DAVE_PAGE --- ---
    VALDA: Pekna...ja sem pred mesicem dostal taky podobnou konvicku (ale ne tak pekne malovanou) a prska az na konci, kdyz zacne dochazet dole voda. Jinak to tece "hladce".
    VALDA
    VALDA --- ---
    Hele co jsem dostal!!!



    a



    a ještě jednou :)



    a při této příležitosti bych se vás, kteří již kávovar používáte delší dobu, rád zeptal, jakže to vlastně je...
    Když v tom dělám, tak to nejprve trochu rozhycuju (na plný plyn - pár minut). Potom stáhnu na minimum a čekám dokud to nedofučí/prská. Je to správně nebo je lepší to nechat celou dobu na větším plynu, ať je tam větší tlak??
    Ať to ale dělám jakkoliv, tak mi zezačátku vždycky kafe do konvičky teče - chrčet a prskat to začne až tak v polovině procesu. Je to OK nebo by to tak mělo být už od začátku?

    Jinak jsem si k této příležitosti koupil své první "zahraniční" kafe - Etiopii. Jako dobré (každopádně je míň kyselá než obyč), ale asi jsem čekal větší bombu :) Zkusím zase něco dalšího. Máte typ na nějakou "silnější"/aromatičtější odrůdku?

    MATTAM: to v žádném případě ne. Kafe (čaj) obsahuje kofein (tein), který je vědecky prokázaným povzbuzovadlem :) Pokud by sis to chtěl znázornit na grafu, tak vybuzení kávou je intenzivnější (vyšší křivka) a netrvá tak dlouho a u čaje je to mírnější (nižší křivka) a delší ;)

    //mimochodem pokud to dáš před sportem, tak by se to mělo taky projevit - tzn. ne jenom proti spánku//

    Je to taky (jako většina věcí návyková látka), takže si na to můžeš zvyknout a potom je to různé. za A to nemusí mít tak velké účinky jak dřív za B stačí ti "pomyslet" a už jsi vzhúru ... Což trochu souvisí s tím placebem. Taky nevím kolik ti je - u mě zamlada (řekněme tak 20-) to nějaké kromobyč znatelné účinky taky nemělo a i teď (25+) jsem schopen si dát kafe a jít si lehnout. Ale během učení se na zkoušky (v mém případě večerní a noční hodiny) mi bylo neocenitelným pomocníkem :) No a když dáš do vyhledávače sovo kofein, tak se dočteš víc než já vůbec kdy uvidím :)

    JEDI: tak s tím bych byl raději opatrný - slabším (a třeba nemocným) by to taky mohlo urvat srdce :) a časem pajšl

    DAVE_PAGE: placebo a účinek - asi přesně. K tomu se nejspíš dopracujem všichni.
    U alkoholu bacha. Kafe na sebe "váže" alkohol a tělo ho potom pomaleji odbourává (nebo tak nějak) a taky odvodňuje (kteroužto fci má i alkohol), takže proložit to nějakým nealkem je záhodno
    DAVE_PAGE
    DAVE_PAGE --- ---
    MATTAM: Pokud se kouknu na sebe, tak bych to videl jako kombinaci placeba a skutecnyho ucinku. Rano me dokaze postavit na nohy uz jenom myslenka na to ze si jdu varit kavu, stejne tak me "rozpumpuje" cokoliv co ma kavovou prichut. Nadruhou stranu mam dobre a spatne zkusenosti s mixem alkohol + kava. ted nemyslim ruzne snapsiky pridavane do kavy, ale pouziti kavy jako povzbuzovadla v hospode. Pokud to dobre namicham ... v mem pripade nejdrive silne kafe pak nejake nealko a pak piva kolik se do me vejde... jsem schopen vydrzet na nohach neuveritelnou dobu. Beda ale pokud si to kafe dam "az po".
    JEDI
    JEDI --- ---
    MATTAM: A podstoupil bys kofeinovej test?

    Dat si deset espress nejake kavy treba Lamborghini cafe (60 arabica 40 robusta) do pullitru a vypijes to na ex.

    Jestli to s Tebou nic neudela, tak je to asi fakt placebo :-)
    Kamarada s tim takhle odvezli do nemocnice.

    Mohli bychom to treba zmedializovat a jeste bys na tom vydelal.
    MATTAM
    MATTAM --- ---
    hele mam dotaz..... nikdy sem kafe vpodstate nepil....dejmetomuze sem vypil za svuj zivot tak 40 kafi.... a at sep pil sebevetsi koncentrat nikdy zadnej ucinek.... nejni to spis jen o placebu.....?
    CNV
    CNV --- ---
    Nahrubo se prej hodí do kávovarů, které přes to ženou vodu, ale naprosto se nehodí pro turka. Bude to pravda, protože přítel se snažil z takové nahrubo mleté dělat turka a nešlo to, iritovaly ho ty zrníčka.
    Mlýnek už jsme včera vyzkoušeli a spokojenost.
    Dále jsme zjistili, že kona z jednoho obchůdku v Brně je stejně dobrá jako kona objednaná přímo z Havaje :)
    A ještě k tomu mletí, nejjemnější kafe jsem viděla na návštěvě u jednoho Egypťana na koleji. Mají to namleté na prach jako kakao a vařej to v džezvě - a je to síla :)
    VALDA
    VALDA --- ---
    CNV: tak dej vědět jak jsi spokojena s kvalitou vlastnoručně umletého.
    Mimochodem je lepší hrubo či jemnomleté kafe? Nebo je to spíš někdy tak a někdy onak? Víte k tomu něco?
    CNV
    CNV --- ---
    ZUZKAOU: Ten co jsem koupila se dá poštelovat (je tam na to šroubek).
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    CNV: Hele a není vtipem ve všech reklamách na kafe, že ta jejich káva je právě speciálně, pomalu pražená???

    No zkoušeli jsme si na kávovníku vypěstovat a upražit kafe a nutno naznat, že bylo hnusné...

    mimochodem - díky tomu, že se u nás doma nic nevyhazuje, tak vlasním cca 3 mlýnky ruční po babičce originál. Melou hodně na hrubo...
    KYOSUKE
    KYOSUKE --- ---
    CNV: No jo, já už na to touhle dobou mám lidi... :-D Ale možná bych to měl zkusit taky. :) (Člověk může celkem bezpečně vyzkoušet hromadu věcí... ;-))
    CNV
    CNV --- ---
    KYOSUKE: Byl by to spíš zajímavý experiment, to je jasné. Trochu jsem hledala a našla jsem, že by to mělo jít normálně na plechu v troubě, cca na 160 stupňů po dobu asi 10 minut. Koupím přítelovi vzoreček a může dělat pokusy :)
    KYOSUKE
    KYOSUKE --- ---
    CNV: Jo, před pár dny jsem ho měl půl sudu v bytě... :-D

    Myslím, že na to je nějaký speciální pazmek, ale v principu by to asi šlo. :-) Ale nějak mi není jasné, jak přesně potom člověk dodrží podmínky...
    CNV
    CNV --- ---
    Koukala jsem, že se dá koupit i zelené kafe, ono to jde doma nějak upražit? Respektive jde to bez toho, že by si člověk kupoval nějakou pražičku?
    CNV
    CNV --- ---
    Tak už ten mlejnek mám, koupila jsem v domácích potřebách, měli tam sortiment počínaje takovým obyčejným umělohmotným za 160 a konče keramicko dřevěným, design "časy našich babiček", skoro za 1000. Koupila jsem ten nejlevnější a uvidíme :)
    VALDA
    VALDA --- ---
    jo jsem zapoměl - byl jsem v bíbených domácích potřebách (jak jinak taky) a přesně takový tam byl. Takže si trochu zaposiluj, at ti to mletí jde od ruky a běž do toho :)
    VALDA
    VALDA --- ---
    hledám mlýnek a hele co mi náhodou spaflo do klína

    http://www.kavovary.cz/recepty.htm

    nějaké recepty - ještě jsem to neviděl celé ...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam