• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    JEDI
    JEDI --- ---
    DARLIN: "nedat si kavu vakuovat, tak je to najlepsie ."
    znamena ano vakuovat nebo ne nevakuovat?
    DARLIN
    DARLIN --- ---
    kazdopadne ak je dvovod nedat si kavu vakuovat, tak je to najlepsie .!
    ja som pil vcera kavu ktora bola nezomleta a hned po prazeni (teda asi 4 dni po_) vakuovana, no a vo vakuu bola okolo 14 dni a bola uplne ok.havai.

    JEDI
    JEDI --- ---
    ERNEST_GASKIN: vim, ze do standardu se dava stare dowe egberts treba. rozumej prosla dvouleta expiracni lhuta.

    JEDI
    JEDI --- ---
    AXTHEB: jo?
    a kde se to kafe ty 2-3 tydny nachazi nez ho navakuujou?
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    Kafe se da vakuovat 2-3 tydny po uprazeni.
    ERNEST_GASKIN
    ERNEST_GASKIN --- ---
    nicméně jen pro pořádek, tak to nefunguje jenom v supermarketech. stejně tak expedují koncerny ostatní kávu - vezměte si třeba alfredo - svý kafe darbooven expeduje asi čtyři měsíce starý (uvádějí datum výroby a expiraci o rok později) a co se neprodá, expedujou jako svoje kafe nižších tříd, kde neuvádějí datum výroby, jen expirace, a v takovym případě je nastavená na dva roky po výrobě, aby to ještě nějak vypadalo.
    ERNEST_GASKIN
    ERNEST_GASKIN --- ---
    JEDI: v tom je rozdíl, sejry (nebo dokonce masa apod.) v supermarketech jsou nelegální jednání konkrétního supermarketu, kterej se na konkréním produktu snaží neprodělat

    kdežto kafe je vlastně ještě legální, kvůli dlouhý oficiálně daný spotřební lhůtě, neni to čoikou postihnutelný a je to jednání koncernu samotnýho, mimo supermarkety

    takže, volně přeloženo, když si koupíš v sámošce kafe, víš dobře, do čeho jdeš (a jdeš do hnusu, samozřejmě) ale když si ukážeš, co chceš za sejra, nemůžeš vědět, zdali je novej nebo "recyklovanej"

    jinak přesně jak říkáš, nedávno jsem v supermarketu uvažoval (asi profesionální deformace, jak někde vidim kafe, hned ho zkoumám) nad tím, zdali to předsklaďňujou (jako ta tombetta) nebo jestli takhle balej, co přebyde (napražej větší množství pro ušetření nákladů, vyexpedujou to nějak jako "kvalitní" a zbytek daj do skladu a třeba za rok to nabalej do vakua...
    JEDI
    JEDI --- ---
    ERNEST_GASKIN: treba italska kava trombetta se u nas prodava takto:

    Podepise se smlouva s italama na urcitej odber, na zaklade ty smlouvy se ziska sleva,
    ceskej prodejce to vsechno kafe hned naskladni (treba 5 tun)
    a pak ho rok a pul prodava.
    a kdyz ho neproda ve lhute, tak je mozny, ze se to prebali do neceho jinyhyo.


    znate to jiste sejry v supermarketu, okrajena plisen atd.
    ERNEST_GASKIN
    ERNEST_GASKIN --- ---
    jj, je to přesně tak - vakuovaný má v pytlíku místa dost, a proto, jak tady
    JEDI píše, kafe pracuje, tzn že se balí kafe starý, respektive kafe takový, jaký my považujem za prošlý.

    tzn. vakuovanej pytlík znamená kyselý, hořký a nezdravý kafe, který ztratilo alespoň 90% svejch kvalit.
    jinak to neni fyzikálně možný, žejo.

    nevím, proč to dělaj, ale klíč bude (asi) ve skladnosti a v českym trhu, kterej nemá zatím o kávě skoro žádný povědomí, takže je těm koncernům vlastně jedno, co balej, stejně se to prodá.
    NASA
    NASA --- ---
    JEDI: no prave, ale ten pytlik bejva vetsi, takze se tam jeste spousta plynu vejde
    JEDI
    JEDI --- ---
    NASA: ja myyslel, ze vakuový balení je takový to vycucnutý balení, kde není vůbec žádnej vzduch
    NASA
    NASA --- ---
    JEDI: naopak, tam je mista na plyny dost, celej ten zbytek pytliku, do nafouknuti (vezmi si bublinkovou vodu v pet-lahvi, zmackni ji, abys vyhnal vzduch, zavri ji a zatres s ni)
    JEDI
    JEDI --- ---
    NASA ad bod 2. jako kdyz je to vakuovany tak je ten pytlik stazenej, a plyny se nemuzou uvolnovat, respektive mam pocit, ze by se to muselo roztrhnout.
    NASA
    NASA --- ---
    JEDI: aha, tak to je zajimave, pak je tedy otazka, jestli za 1. tedy vypousti a za 2. jestli mu to skodi byt ve svych plynech (zjednodusene)
    vakuovani potravin byva hlavne z toho duvodu, ze se odcerpa hlavne kyslik a vetsina nehezkejch veci se tam nemuze moc mnozit (plisne a tak) => dyl to vydrzi
    JEDI
    JEDI --- ---
    NASA: ja do ted nechapu jak funguje vakuovany kafe.
    uprazim kafe.
    zabalim vakuove kafe.
    Jenze to kafe pravdepodobne dale pracuje.
    jakoze vypousti plyny..
    otazka je jestli kdyz je to vakuove baleny jestli to ty plyny vypousti, jestli tam k ty reakci dochazi nebo ne.

    dovedu si predstavit zabalit stary kafe vakuove, proste je zabaleny a hotovo.
    nic vypousti protoze uz vse vypustilo.
    NASA
    NASA --- ---
    JEDI: aha, ja jsem jen z ty ernestovo posledni radky ziskal dojem, ze vakuovany neni moc dobry
    JEDI
    JEDI --- ---
    NASA: ja bych rek, ze nic, pokud neni vakuovany dyl jak 8 tydnu,
    NASA
    NASA --- ---
    ERNEST_GASKIN: co je spatneho na vakuovanym?
    DARLIN
    DARLIN --- ---
    moje salocky :)

    ERNEST_GASKIN
    ERNEST_GASKIN --- ---
    ZUZKAOU: no, tak zaprvý nevíš, kdy se tam to kafe dostalo (obávám se, že to tam nenavezou hned od pražičky) zadruhý i kdyby to bylo sebelíp utěsněný (o čemž pochybuju), pravděpodobně to budou často otvírat a dosypávat (čímž ztratíš přehled o tom, ze kdy si to kafe vlastně bereš) a následně si to odneseš v nějakym pytlíku...

    no, takže nevim. považoval bych za bezpečnější i si v tý sámošce koupit pytlík (tedy za předpokladu, že bude nafouklej, ne vakuovanej..)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam