• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?





    *





    odkazy






    - jak na kávu

    - cuketka

    - home - barista




    *


    Kafe roku není:

    *

    JACOBS
    *





    rozbalit záhlaví
    MERINO_GIRL
    MERINO_GIRL --- ---
    TUILE: Já se bála že je to nějakej druh anomálie kerej se ve společnosti zavrhuje:-D lidi se tomu fakt diví a já netušim proč....mě to přijde uplně normální:-)
    TUILE
    TUILE --- ---
    MERINO_GIRL: huraaa konecne jeste nekdo :)
    ja sem to popravde prestala delat na navstevach, abych se takovym divnym pohledum vyhnula.
    äle doma si med rada dam. ale nekdy mam vetsi chut na cukr, toz nekdy si davam cukr.
    MERINO_GIRL
    MERINO_GIRL --- ---
    Můžu se zeptat. Přijde vám divný dávat si med do kafe?Já to dělám a lidi se diví:-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KOOTCHA: tak jedině že bys měl moc čistou džezvu, bez letitých nánosů kávové usazeniny, která dokončuje chuť toho kafe, co se tam vaří.
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    z části třeba jo a když jsem to pak zkoušel po turecku (3 roky zpět), tak jsem to tomu i částečně připisoval, ale letos opět ta samá chuť (ne přímo stejná, ale podobná - prostě plná) a to už nemůže být náhoda.Vyzkoušel jsem to na cca 20ti místech, tak s kořením asi ne...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KOOTCHA: hele a nemohl být ten rozdíl chuti způsoben především rozdílnou náladou - cestuješ, jsi příjemně utahaný, je vedro. Teď jsi ve městě, rutina, případná únava asi spíš z rutiny, než z přemíry nových zážitků...

    A nebo - nedávali do toho nějaké koření? Skořice, hřebíček, kardamon...

    (historka s chomutovem je vážně smutná)
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    včera jsem byl v Chomutově v jedný nový kavárně co se tvářila orientálně (po chvíli spíš kýčovitě).Tak jsem si tam objednal "arabskou kávu" :) za 28kč a připojil dotaz jak se vlastně dělá (stejný jako tady).
    Tak mi řekli, že se nasype kafe do djezvy a zaleje se vodou z rychlovarky :)
    pak to přinesli v takový djezvě pro panenky, no děs...prej je to učili takhle v egyptě.Ještě tam bylo kafe, jak když vymácháš fusekle.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    Kdyz balenou, tak kojeneckou. V Praze ti tece z vodovodu kvalitnejsi voda nez vetsina beznejch balenejch.
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    tu první variantu dneska zkusim a uvidíme...ještě zkusim koupit balenou vodu.Každopádně dík
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    AXTHEB: podobně jsem to zkoušel

    1/za studena "opražit" trochu v djezvě i s cukrem.Zalejt studenou a nechat přijít k varu.pak nechat chvilku vychladnout a znovu přivést k varu a ještě jednou to samé.

    2/"opražit" a zalejt v djezvě do 2/3 vařící vodou z konvice.Dolejt 1/3 studený vody a nechat zase převařit.

    Jenže nikdy to neni ono.Píšou, že by kafe ku vodě mělo být 1:10.
    Já dávám tak 2:5 a stejnak je to slabý.

    Kafe mám najemno, to je jasný.Jeto už kupovaný namletý v turecku a v těch ostatních zemích, protože u nás se mi ho ještě takhle najemno nepodařilo namlít.

    Je mi jasný, že nemám žádnou extra třídu kafe,ale nedělám si iluze, že mi teď v albánskejch hospodách nedělali nějakej "standart".

    To kafe mělo dobrou chuť jak v turecku, tak v těhle zemích a já toho nemůžu docílit.
    Může to být třeba vodou?
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    Srovnej s arabskym postnim, ktery se dela tak, ze vemes dzezvu, das do ni kafe, chvili ho zihas (az se z dzezvy zacne kourit taks to prehnal), zalejes horkou vodou a nechas trikrat vzpenit. Intenzivni zazitek zarucen.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    MAs ho hodne na jemno namlety? Na poradnyho turka je potreba opravdu jemne mlety kafe, nandat do dzezvy a zalejt studenou vodou. Ohrivat hodne pomalu, az to poprvy vzkypi (bacha vylitne to bez varovani a dost rychle) tak tretinu nalejt do hrnku (tim si nalejvas hlavne tu penu navrchu, ktera je v chuti hodne dulezita), vratit na ohen, privest znovu do varu a opatrne dolejt tak, abys neutopil tu penu co uz v hrnkach mas (nejlip po stene).
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    čest.hele nevíte někdo jak se dělá origoš turek?
    turecký kafe mám, dokonce i albánský, řecký a černohorský djezvu taky, ale zkoušel sem pár návodů z netu a bez úspěchu.

    Nebo jasně...kafe dobrý, ale neni to ono.pořád je to proti jejich kafi slabý, i když si dám na decku vody 2 vrchovatý lžičky.Tak nevim...
    JEDI
    JEDI --- ---
    BOTA01: všechny ty věci z kurzů jsou +/- pristupny na webu. jen pohledat..:-)

    prikazani. neco vtipnyho... by slo dat dohromady.
    JEDI
    JEDI --- ---
    Kup min. 250 gr (1 balení) čerstvé kávy z eshopu
    A vyhraj 10 000 Kč
    Ve hře je 3x 10 000,- Kč
    Čím víc koupíš, tím větší je šance na výhru.

    Soutěž začíná 29. srpna a končí 29. října 2008
    Celá pravidla budou zveřejněna na www.cerstvakava.shop5.cz a na www.cerstvakava.cz
    JEDI
    JEDI --- ---
    Mám tu pár kilo Kenya Massai AA.
    zrnko po 250gr.

    pokud má někdo zájem, tak do pošty.

    Luxusní káva, afrika.
    výrazná, bohatá chuť.
    jaká to Vám neřeknu, až se ji napiju, tak pak.

    Cena počítám tak do 200 Kč /250gr.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    ZEMRELA_S_LETEM: Jeste to nech vzpenit trikrat a mas prave arabske poustni kafe (teda oni tam nedavaji ten med a granko:)).
    ZEMRELA_S_LETEM
    ZEMRELA_S_LETEM --- ---
    Tak podle toho, co tady zatím čtu, řeknu vám, jsem já to ale kávový barbar.

    Ale abych přispěla svou troškou do mlýna, tohle je moje oblíbená káva:

    Vezmete malý kastrůlek, nalejete do něj o trochu víc vody než pojme váš oblíbený hrnek, nasypete 2 velevrchovaté lžicky mleté kávy, přidáte hřebíček, skořici, lžičku medu a lžičku granka (díky němu lógr rychleji slehne).
    Necháte svařit, bacha, rychle to z kastrůlku utíká, počkáte, až lógr dole slehne, a slejete do hrnečku.
    Voilà hotovo.
    Recept pro jednoho, množství kávy úměrné mnohaletému kofeinovému návyku.
    Existuje spousta variací, badyán, Kardamom a co vás napadne, ale pozor, jen aromatické kořeni, jinak to chutná.... no prostě fuj.
    A když už nic, tak celý dům pak úžasně voní.
    Kdo sladí, je vrah!
    BOTA01
    BOTA01 --- ---
    JEDI:
    2) Kdo nekolikrat denne serizuju hrubost mleti kavy podle aktualniho pocasi a vzdusne vlhkosti je na dobre ceste ke kvalitnimu espressu.

    3)A kdo dodrzi pomer 9bar-25s-25ml u kazde kavy, u toho si rad dam kavu.
    O kvalitne vycistenem kavovaru ani nemluvim..

    Bylo by jich vic, ale na to jsou kurzy, za ktere chteji lidi penize a asi by nebyli radi ze to tady ventiluju. Konkretne nas novy kolega barista s certifikatem z narodniho institutu espressa z Italie;-)
    JEDI
    JEDI --- ---
    JEDI
    JEDI --- ---
    BOTA01: to zni dobre...
    mas druhy prikazani?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam