• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?





    *





    odkazy






    - jak na kávu

    - cuketka

    - home - barista




    *


    Kafe roku není:

    *

    JACOBS
    *





    rozbalit záhlaví
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    XDAISYX: Vetsine lidi staci na povzbuzeni 10-15mg. Akorat lidi co jedou v energydrincich maj pocit ze potrebujou vic, ale tam byva problem jinde.
    XDAISYX
    XDAISYX --- ---
    ERNEST_GASKIN: diky, me slo o porovnani kofeinu v jednom povzbuzujicim preparatu vs. salek kavy :) Vychazi mi lip ta kava :-D, a jeset si pochutnam :), Diky, diky, diky :)
    ERNEST_GASKIN
    ERNEST_GASKIN --- ---
    mimochodem,
    jestli jsou tady nějací baristé

    nemáte někdo nějakej tamper, co byste nepoužívali?
    litr na něj nemám...
    ERNEST_GASKIN
    ERNEST_GASKIN --- ---
    pitcher je úplně klasická konvička. prostě jen kovovej šálek s vyboulenou hubičkou. latiéra je prakticky to samý, jen fouňa by hledal rozdíly (ve tvaru), já si chtěl jen popíchnout botu.
    TABBY
    TABBY --- ---
    ERNEST_GASKIN: Jak to vypada - to, co pouzivaji velky kluci? :-)
    ERNEST_GASKIN
    ERNEST_GASKIN --- ---
    mnop, chceš-li konkrétní číslo, mohl bych plácnout cca 40mg. to je ale pro případ espressa z kvalitní, stoprocentní arabiky, která se stále využívá málo. v tradičním pressu bys měl narazit na 50-60mg, dle kvality kávy. kafe z robusty může mít až 80mg. (extrakce ze 7mi g)
    naopak, u hodně kvalitních arabik se můžeš dostat k 20ti mg, dokonce jsou rostliny, ze kterých je 10-15, přírodně, bez umělé dekofeinizace.

    obecně (hodně obecně) se dá říct, že když chceš míň kofeinu, jdeš výš v hladině růstu. když chceš ultrabombu, jdeš si pro standart směs. anebo rovnou pro guarannu, hnusný je to stejně.

    BOTA01: vole, tvar lattiery je out. velký kluci používaj pitcher ;)
    XDAISYX
    XDAISYX --- ---
    Dotaz k odbornikum :) Netusite, jake mnozstvi obsahuje..rekneme prumerny salek (preso) kavy kofeinu?
    BOTA01
    BOTA01 --- ---
    ERNEST_GASKIN: A co takhle zonglovani s latierou plnou naslehaneho mleka;-)
    ERNEST_GASKIN
    ERNEST_GASKIN --- ---
    ZUZKAOU: všichni věděj, že jediný správný kafe na světě je espresso ;)

    i když jo. nedivil bych se, kdyby brzy baristi při přípravě museli máchat prskavkama, aby se vyrovnali šou, kterou dostávaj hosti u vacuum potu, haha.
    WENOUSH
    WENOUSH --- ---
    http://blog.labohemecafe.cz/2009/07/19/kavarna-na-kozim-placku/

    strašně, srtašně všem doporučuju!!!!!!!! nejúžasnější kavárna co znám, stojí za to si udělat výlet do kutné hory jenom kvůli ní!!!!
    JAMEELA
    JAMEELA --- ---
    dvě krabičky kapslí do kávovaru Tchibo (jedna z nich bez kofeinu) vyměním za pytlík dobrého mletého kafe.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    ZUZKAOU: OK. :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KOCHANSKA_CH: zejména pokud na na place Tashi (vyholená hlava), tak si u něj dej capuccino, dělá ho vysloveně s láskou.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    ZUZKAOU: Díky, část vyjmenovaných jsem vyzkoušela a recenze týden, co týden četla. Nejvíc mi seděla káva u Jakuba.
    K Cestovatelům chodím obědvat, vidíš, vyzkouším kávu, dík za tip. :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BOTA01: Hele - ale dobrý kafe není jen dobře připravený esspreso! Dobrý kafe je o dobrej zrnkách, čerstvě a správně namletejch a pak co s tím uděláš.


    KOCHANSKA_CH: Coffee club v medlánkých, Spolek, Mezzanine, Tursgham, Top pelini na Jakubském náměstí, Zemanova kavárna, Sunakashi bar , Steiner, Encounter, Klub cestovatelů
    Větší množství recenzí třeba tu http://zpravy.idnes.cz/recence-kavaren-0ie-/brno.asp?o=0&klic=133007
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    BOTA01: Kde můžu v Brně zajít na doboru kávu?
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    BOTA01: Souhlasím proti tomu. Je to tak. Ale hledej u nás tebou popisovaný přístup.

    I když ostatní spolucestovatelé se mi tam posmívali, že to místní ristretto je jen hníček od kávy zašpiněný. :-)
    BOTA01
    BOTA01 --- ---
    KOCHANSKA_CH: No je to kombinace vseho, protoze predstavu espressa jako plneho hrnku(viz zahlavi;-) se tezko vymazava z hlavy a chce to osobni pristup baristu a trosku si lidi vychovat..ted je popularni priklad - udelas espresso(25ml) a nechas to dale protikat do nekolika sklenicek a pote to tem lidem ukazes, co se deje s extrakci kavy mimo spravny cas. Vetsinou u treti sklenicky zlute a smradlave vody, chytri lide pochopi, ze nekdy vice je mene..Jde napriklad servirovat lungo, jak to take delame, jako epresso ve velkem hrnku (dobre predehratem) a s konvickou horke vody a kazdy si muze protahnout jak chce..A tak dale..Je spousta drobnych detailu, ktere ve vysledku delaji hodne a zalezi na odpovednosti baristy, delat svoji praci s laskou.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KOCHANSKA_CH: v evropě docela i platí, že čím je víc člověk na sever, tím servírují řidčí kávu ve větších šálcích. A je to v lidech - respektive v tom, že ví jak chutná dobrá káva a nechtějí vařit hnusné.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    Zrovna jsem na motocyklu procestovala líbeznou Sardinii a tam, i v nejzapadlejší horské neturistické díře, v nejušmudlanější kavárně servírují kávu jako zázrak. V čem to je? Ve směsích? V přístrojích? V lidech? V tradici?
    MARINNE
    MARINNE --- ---
    Get me coffee and no one gets hurt.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    *"Káva má být horká, hořká a temná, jak bezměsíčná noc."*

    Agent FBI, Dale Cooper, Městečko Twin Peaks.
    KERASTEN
    KERASTEN --- ---
    *"Ak nemozem mat prestavku na kavu, nieco vo mne zomiera..."
    FRANK LOESSER, AMERICKY SONGWRITER
    *"Ziadna instantna, drahy. Zomel zopar zrniek. To nie je poriadna kava... to su zrnka po kremacii. Chcem ich svieze, plne zivota."
    JENNIFER SAUNDERSOVA, BRITSKA HERECKA
    *"Kava ma byt cierna ako peklo, silna ako smrt a sladka ako laska."
    TURECKE PRISLOVIE
    {La Dolce Vita, Coffee}
    JAMEELA
    JAMEELA --- ---
    dobrou kávu vespolek :-)
    dostala jsem ojeté espresso DeLonghi EC 190 CD a jsem co se týče domácích přístrojů naprostý začátečník. Mám dva dotazy:
    - je nějaký servis na Praze 4? (Našla jsem jen Mechaniku na Žižkově a je to z ruky)
    - slibovali mi pěnu na kafi, ale někdy je, někdy není. Na čem to závisí?
    WAMP_ELF
    WAMP_ELF --- ---
    Zdravím, doporučil by jste mi někdo nějaký ruční mlýnek na kávu s seřízovatelnými kameny?
    BOTA01
    BOTA01 --- ---
    WENOUSH: Firma La Boheme se propagaci vacuum potu uz nejakou chvili zabyva - viz. http://shop.labohemecafe.cz/kavovary-a-mlynky/vacuum-pot/cat_39.html
    WENOUSH
    WENOUSH --- ---
    díky všem, tak jsem tu dietu tak nějak doklepal na pressu a zase vesele kafuju!

    nemáte někdo tip, kde v praze sehant dobrý vacuum pot?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GHOSTDOG: no jo, ale nechává se to přejít varem - ideálně třikrát. Takže tam je jednoznačně nejvyšší teplota a tak minutku až dvě to zabere. Takže tuk se vylouhuje nejsnáze.
    GHOSTDOG
    GHOSTDOG --- ---
    ZUZKAOU: je to ten tuk. ad turecká v džezvě - ta se slívá ne?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    WENOUSH: jak píše Ghostdog - presso. Respektive dobře udělané presso, které se nextrahuje déle než 30 sekund. Čím déle se kafe louhuje, tím více tuku se dostane do nápoje. Takže český turek není nejhorší bude turecká káva vařená v džezvě :-)

    Ale teda nejsem si jistá, jestli to co vadí játrum na kafi je jen ten tuk. No uvidíš, co ti to bude dělat, no...
    GHOSTDOG
    GHOSTDOG --- ---
    máte někdo zkušenosti s nakupováním kávy v Arko (takový ten čokoobchod v palladiu)? minulý týden jsem tam koupila dle info prodejce čerstvě praženou a podezřele výhodnou cenu...a zdá se mi dobrá tedy...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam