BUTHRAKAUR: mnop, ono to není zas tak jednoduché vysvětlit. zvláště v kontextu strojů, které nevytvářejí espresso, ale jeho iluzi.
pokusím se, ale.
konkrétní káva, konkrétní jednodruh má svoje chuťová specifika. prostě každá jinak chutná a ochutnávač ti popíše celé škály chutí a vůní.
jenže metoda vyváření espressa, kterou nazýváme extrémní extrakcí, tyto specifika z kávy vytáhne ne vždy k našim představám. díky tomu, že jak jsem psal, espresso má své přesné podmínky, je možné vytvořit směs konkrétních káv, které i za takové extrakce dají dohromady lahodný nápoj.. jenže taková směs počítá s přesným dodržením těchto podmínek - tedy těch tří primárních, jakými je čas, objem, teplota a tlak. 27 vteřin, 30ml, 96C a 8,5-10,5Bar. V případě, že káva teče delší dobu, je tento algorytmus rozhozen. To u profesionálních kávovarů nazýváme přepálením, vzhledem k tomu, že známe důvod (tlak ani teplota není rozdílná, je tedy chyba v grindu a tampu)..
další věc, kterou zmiňuješ, je ředění. to se týká i třetího faktoru, a to protékání po samotné extrakci, když už je potenciál kávy z hmoty vytažen a louhuje se jakási dřevěná voda.
ale abych se vrátil.. takovéto stroje mají ve vetšině případů tyto podmínky nejen nedokonalé, ale také kolísavé.
sečteno a podtrženo, je to vesměs jedno. žejo. jak už jsem psal dřív.. vaříš
kafe, ne espresso. Tvoje podmínky ti nedovolí se k espressu ani přiblížit, a i když nějaké úsilí z tvé strany může nápoj zlepšit, imho to nestojí za námahu.
jo, a btw, ještě jedna věc mě napadá, když tak přemejšlim o tom přepalování.
už jsem několikrát zabloudil do kaváren, které by měly k dispozici baristu.. a ještě ani jednou jsem neviděl, že by kávovar flushnul, než mi udělá kafe.
(0kávovary (pro) jsou dělaný tak, aby jednou za minutu udělaly kafe. tuhle teplotu jsou schopný udržovat na minimální hranici, ale ne na maximální. to znamená, že se trubky přehřívaj, a pokud do minuty před tebou neměl nikdo kafe, stejně ho budeš mít přepálený - teplotou ;)