• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?





    *





    odkazy






    - jak na kávu

    - cuketka

    - home - barista




    *


    Kafe roku není:

    *

    JACOBS
    *





    rozbalit záhlaví
    ERNEST_GASKIN
    ERNEST_GASKIN --- ---
    GHOSTDOG: nešlo o nabídku instruktáže, ale o žert na radar - vůči rychle se ohřívajícímu mléku. ale uznávám, že se mi moc nepovedl ;)

    jinak kávovar mi teď trochu zlobí, ale pak snad nebude problém udělat někomu naked triple ;)

    CHESUS: cool, tohle info se mi celkem líbí. můžu se zeptat, odkud to máš? početl bych si ;)
    CHESUS
    CHESUS --- ---
    ERNEST_GASKIN: jo,ze fandej ft,s tim souhlas.....

    jinak ete k tem skudcum: napriklad na sri lance nekdy v 19.stoleti ta rez (zpusobuje houba Hemileia vastatrix ) znicila celkem velky plochy plantazi. od ty doby se tam mimo jine rozjeli cajovy plantaze
    ERNEST_GASKIN
    ERNEST_GASKIN --- ---
    hm, hm...

    ale black gold jsem viděl.. a imho trochu moc fanděj fair trade. jinak fajn ;)
    CHESUS
    CHESUS --- ---
    ERNEST_GASKIN:
    predem dik za zajimavy informace ...
    jen co se tyce tvrzeni ze kava nema skudce .. opravil bych te:
    http://www.ctahr.hawaii.edu/nelsons/coffee/coffee.html

    all: ad fair trade/bio/etc ... doporucuju se mrknout (kdo nevidel) na dokument Black Gold http://www.imdb.com/title/tt0492447/
    k dostani na vasem oblibenem torrent trackeru
    ERNEST_GASKIN
    ERNEST_GASKIN --- ---
    hele, to je fakt divný. nebydlíš v brdech? ;))

    zkus mi šoupnout do pošty, co to máš za přístroj...
    AGOG
    AGOG --- ---
    JAMEELA: Zkusil jsem pěnu ve starém ručním protlačivacím šlehači a funguje docela dobře, ale stejně to pak ale zkazí chuť.
    JAMEELA
    JAMEELA --- ---
    ať prskám, jak prskám, to mlíko se vaří během několika vteřin :-( ještě to tedy zkusím s kostkou ledu
    ERNEST_GASKIN
    ERNEST_GASKIN --- ---
    BUTHRAKAUR
    BUTHRAKAUR --- ---
    GHOSTDOG: stena by ale prave mela bejt tenka kvuli ty tepelny vodivosti, ne? aby clovek poznal, kdy uz je mliko dost horky.. ale prd tomu rozumim :)

    ERNEST_GASKIN: jj.. prave o hubicku mi jde - aktualni tabornickej plechacek jinak funguje ok :)
    ERNEST_GASKIN
    ERNEST_GASKIN --- ---
    ad pěna,
    mlíko 3,5%, vždycky - v zahraničí se uvádí 3%, ale to jsem tu ještě neviděl ;) zatim mám nejlepší zkušenosti s tatrou a madetou (jiné značky, jiná metoda zpracování, jiná pěnivost), plánuju při větší návštěvě mléčnejch kafařů (sám mléko v kávě nemusim) prubnout i odsud [ Mléčný svět ( Distribuce Pravého Kravského Mlíča ! ) ] , tak poreferuji, celkem se na to těším.

    pěna samotná
    mísit vzduch, ale samozřejmě tak, aby to nestříkalo. stačí, když to prská. jak se říká ve videu, pomalu snižovat pitcher, snažit se držet ten stejnej zvuk.
    klíč je studené mléko, třeba i chlazený pitcher. můžete zajít ještě dál a do mlíka vhodit kostku ledu (někdo dává sodovku, ale to jsem nikdy nezkoušel a moc to, abych se přiznal, nechápu) - čím je mléko studenější, tím více máte času na to šlehat, než se ohřeje.

    pro mikropěnu po nabytí objemu o cca třetinu vrazit trysku do mléka a rotovat. ve skutečnosti je to trochu jinak, ale to asi jen tak nevysvětlím - tohle by mělo stačit.

    ad pitcher,
    mléko se dá našlehat snad v jakékoliv nádobě - i když ano, chce to cvik. plech je hlavně pro jeho teplovodivost - při šlehání pořádné mikropěny je potřeba cítit určitý moment, určitou teplotu.
    když už si ale něco budete kupovat, rád bych doporučil něco s hubičkou - může se totiž stát, že po nějakém desátém laté vás to unaví a rozhodnete se dělat pravé italské, mikropěnu a hlavně zkoušet latté art - pak byste si kupovali nový.
    GHOSTDOG
    GHOSTDOG --- ---
    BUTHRAKAUR: jo ale není to džezva...ta by se myslím na mlíko moc nehodila neb je tenkostěnná (alespoň tu co mám)
    BUTHRAKAUR
    BUTHRAKAUR --- ---
    GHOSTDOG: dik.. vygoglil jsem prave akorat samy pomerne drahy..
    JAMEELA
    JAMEELA --- ---
    GHOSTDOG: zítra odpoledne vyzkouším nové možnosti a pak buď budu v tomhle fóru jásat, nebo v nějakých errorech, trapasech nebo podobném fóru barvitě popíšu své výsledky :-)
    GHOSTDOG
    GHOSTDOG --- ---
    BUTHRAKAUR: kupovala jsem v brně v domácích potřebách u cimermana (mimochodem naprosto úžasných) za pakatel oproti speciálkám a slouží dobře
    JAMEELA: mě se to dřív nedařilo kvůli nádobě...a teď občas taky a myslím že je to příliš vysokou teplotou (=snažím se to udělat rychle - odpustit vodu a rychle umístit konvičku s mlíkem - trysku do nálevky a nahnout)...a taky se mi zdá že s vím mlíkem to jde líp...
    BUTHRAKAUR
    BUTHRAKAUR --- ---
    btw kde vubec koupit tu klasickou kovovou dzezvu na peneni mlika? maji to v nejakejch obyc domacich potrebach/tesco/*?
    JAMEELA
    JAMEELA --- ---
    GHOSTDOG: plechová konvička z Tchiba - takže nádobka přímo k tomu určená. Mně prostě přijde, že z tý trysky toho jde hrozně moc :-(
    GHOSTDOG
    GHOSTDOG --- ---
    JAMEELA: v jaké to děláš nádobě?
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    Mne se to taky vetsinou nepovede, nezoufej;)
    JAMEELA
    JAMEELA --- ---
    všechno to zkusím a uvidíme. Dám si ještě pár pokusů, než sama sebe zařadím mezi neschopný jedince, který si zasloužej tak maximálně 2v1 od Jihlavanky :-P
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    JAMEELA: No zaklad toho triku je ze ta tryska musi byt vetsinou sveho spodniho obvodu pod hladinou, ale musi nabirat vzduch. A pak to taky chce uzkej vysokej plechacek, ale ten neni uplne nutnej.
    AETHER
    AETHER --- ---
    JAMEELA: zkus plnotucne;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam