ad pěna,
mlíko 3,5%, vždycky - v zahraničí se uvádí 3%, ale to jsem tu ještě neviděl ;) zatim mám nejlepší zkušenosti s tatrou a madetou (jiné značky, jiná metoda zpracování, jiná pěnivost), plánuju při větší návštěvě mléčnejch kafařů (sám mléko v kávě nemusim) prubnout i odsud
[ Mléčný svět ( Distribuce Pravého Kravského Mlíča ! ) ] , tak poreferuji, celkem se na to těším.
pěna samotná
mísit vzduch, ale samozřejmě tak, aby to nestříkalo. stačí, když to prská. jak se říká ve videu, pomalu snižovat pitcher, snažit se držet ten stejnej zvuk.
klíč je studené mléko, třeba i chlazený pitcher. můžete zajít ještě dál a do mlíka vhodit kostku ledu (někdo dává sodovku, ale to jsem nikdy nezkoušel a moc to, abych se přiznal, nechápu) - čím je mléko studenější, tím více máte času na to šlehat, než se ohřeje.
pro mikropěnu po nabytí objemu o cca třetinu vrazit trysku do mléka a rotovat. ve skutečnosti je to trochu jinak, ale to asi jen tak nevysvětlím - tohle by mělo stačit.
ad pitcher,
mléko se dá našlehat snad v jakékoliv nádobě - i když ano, chce to cvik. plech je hlavně pro jeho teplovodivost - při šlehání pořádné mikropěny je potřeba cítit určitý moment, určitou teplotu.
když už si ale něco budete kupovat, rád bych doporučil něco s hubičkou - může se totiž stát, že po nějakém desátém laté vás to unaví a rozhodnete se dělat pravé italské, mikropěnu a hlavně zkoušet latté art - pak byste si kupovali nový.