• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    WITCHIE
    WITCHIE --- ---
    ERNEST_GASKIN: nevymejslej si zas. Ty jsi MOC dobre vedel, ze NIC NEVIS. Kdyz jsi psal ze kava nema skudce, nemel jsi to podlozene, nic jsi o tom necetl, protoze kdyby ano, tak bys tohle nemohl napsat protoze bys vedel, ze skudce ma. Tudiz to vedoma mystifikace a tudiz lez byla, tecka. "Mrdej si" na co chces.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Tady je něco o té Šrí lance

    http://jcs.biologists.org/cgi/reprint/s2-20/78/119

    A tady o hlavních škůdcích a nemocích na které je kávovník náchylný

    http://www.coffeeresearch.org/agriculture/diseases.htm
    http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_coffee_diseases
    ERNEST_GASKIN
    ERNEST_GASKIN --- ---
    bože.
    děvče. lhát je úmyslně mystifikovat. nejsem lhář a tobě nijak nenáleží mě jím nazývat.

    a vůbec, to mrdám. tady snad pršej pošuci, v tomhle auditku.
    WITCHIE
    WITCHIE --- ---
    ERNEST_GASKIN: prosim te ty si fakt nevidis na spicku nosu, to je desny. Rikas ze jsi podekoval? kde? "hm hm" = dekuji? A misto aby ses za tu trapnou mystifikaci omluvil, tak druhyho shodis skatulkovanim do biofanatiku (ja tebe hanim kvuli mylne informaci? vyjadreni nespokojenosti se lzi rikas hana? a ty me tedy hanis kvuli cemu? proto ze se mi nelibi ze lzes? vazne prima logika - tak trochu jiny metr pro sebe nez pro ostatni ze?). Vrat se zpet na zem z vysin sveho ega driv nez odtamtud spadnes po hubicce hele.
    ERNEST_GASKIN
    ERNEST_GASKIN --- ---
    mno, vlezl jsem sem z jiného důvodu. chtěl jsem vám představit, dámy a pánové, Mypressi TWIST.

    http://www.youtube.com/watch?v=iLgsvzY8tUc

    abych se přiznal, nevěřím svým vlastním očím. průběh extrakce sice pře sně správný není, ale i tak jsem v životě neviděl ruční přístroj, ze kterýho by kafe takhle teklo - uznejte sami



    pravda, 170 USD nen zrovna málo. ale hej.
    ERNEST_GASKIN
    ERNEST_GASKIN --- ---
    ah, už zase.

    byl jsem opraven, poučil jsem se, jsem za to rád a poděkoval jsem.
    skutečně jsem byl přesvědčen, že káva škůdce prakticky nemá - a pokud, tak v zanedbatelné míře. proto ta hvězdička u příspěvku.

    proč mě musí takhle nějakej biofanatik kvůli jedné mylné informaci hanit nechápu, ale budiž.
    WITCHIE
    WITCHIE --- ---
    CHESUS: to je hezke, ale kdyz dezinformaci poda se stejnou suverenitou jako informaci, jak to rozlisis? imho by bylo slusne rict "nevim jak to ve skutecnosti je ale myslim si" - cimztopadem clovek vi, ze nejde o zarucenou informaci a pujde si to nekam overit. Tim spis, kdyz tady pan mistr moc dobre vidi, ze jde o nekoho, kdo o tom vi houby a sam na to upozornuje.
    Nejde o styl jako takovy, ale o neslusnost spocivajici ve vedome mystifikaci amateru, kteri zde hledaji informace.
    CHESUS
    CHESUS --- ---
    imho tady ernesto do toho vidi nejvic. zbytecny ho kritizovat za "styl"
    WITCHIE
    WITCHIE --- ---
    CHESUS: diky za link.

    Tobe ERNESTE nedekuji za suverenni prezentaci bludu jako zarucene informace profesionala (jeste navic nevyzadane - ja se ptala "kde biokafe kupujete", nikoliv "proc ho nemam kupovat" - ale budiz, pokud bych se dovedela neco fakty podlozeneho, nevadilo by mi to).
    (cituji Tva slova: "(...) nejen, že káva škůdce nemá* (kofein je tak trochu jed)"
    A pokracovani "ale i kdyby měla, africký pesticidy budou tříletý děcka, co se ty škůdce snažej trefit kamenama." s dovolenim budu povazovat za informaci podobne hodnoty. Dle meho - nejspis minimalne stejne hodnotneho nazoru - budou v Africe pesticidy pouzivane prave v takovem mnozstvi, aby ty skudce zlikvidovaly, pokud z tech plantazi chteji mit nejaky vynos.
    Puvodne jsem na to nereagovala, protoze se mi to nezdalo ale zaroven jsem se nechtela prit s "takovym kavovym borcem" a myslela si o bio svoje (ostatne je spousta lidi co kritizuji i bezne bio zemedelske produkty a taky na ne zvysoka kaslu - ovsem mj. diky tomu ze o tom neco vim, narozdil od produkce kavy), ale ted zpetne me to docela znechutilo. Ne to, ze ses spletl, ale to s jakou povysenou suverennosti jsi ten blud prednesl - aniz bys vubec tusil, zda se to pravde alespon blizi, a aniz bys jen sluvkem naznacil, ze jsou to jen Tve nepodlozene domnenky.
    ERNEST_GASKIN
    ERNEST_GASKIN --- ---
    GHOSTDOG: nešlo o nabídku instruktáže, ale o žert na radar - vůči rychle se ohřívajícímu mléku. ale uznávám, že se mi moc nepovedl ;)

    jinak kávovar mi teď trochu zlobí, ale pak snad nebude problém udělat někomu naked triple ;)

    CHESUS: cool, tohle info se mi celkem líbí. můžu se zeptat, odkud to máš? početl bych si ;)
    GHOSTDOG
    GHOSTDOG --- ---
    CHESUS: ještě tam myslím nejsou veverky...boby pořízají docela ve velkém...
    ¨

    ERNEST_GASKIN: já chci taky instruktáž...ale v brdech budeme bydlet až za rok:-)
    CHESUS
    CHESUS --- ---
    ERNEST_GASKIN: jo,ze fandej ft,s tim souhlas.....

    jinak ete k tem skudcum: napriklad na sri lance nekdy v 19.stoleti ta rez (zpusobuje houba Hemileia vastatrix ) znicila celkem velky plochy plantazi. od ty doby se tam mimo jine rozjeli cajovy plantaze
    ERNEST_GASKIN
    ERNEST_GASKIN --- ---
    hm, hm...

    ale black gold jsem viděl.. a imho trochu moc fanděj fair trade. jinak fajn ;)
    CHESUS
    CHESUS --- ---
    ERNEST_GASKIN:
    predem dik za zajimavy informace ...
    jen co se tyce tvrzeni ze kava nema skudce .. opravil bych te:
    http://www.ctahr.hawaii.edu/nelsons/coffee/coffee.html

    all: ad fair trade/bio/etc ... doporucuju se mrknout (kdo nevidel) na dokument Black Gold http://www.imdb.com/title/tt0492447/
    k dostani na vasem oblibenem torrent trackeru
    ERNEST_GASKIN
    ERNEST_GASKIN --- ---
    hele, to je fakt divný. nebydlíš v brdech? ;))

    zkus mi šoupnout do pošty, co to máš za přístroj...
    AGOG
    AGOG --- ---
    JAMEELA: Zkusil jsem pěnu ve starém ručním protlačivacím šlehači a funguje docela dobře, ale stejně to pak ale zkazí chuť.
    JAMEELA
    JAMEELA --- ---
    ať prskám, jak prskám, to mlíko se vaří během několika vteřin :-( ještě to tedy zkusím s kostkou ledu
    ERNEST_GASKIN
    ERNEST_GASKIN --- ---
    BUTHRAKAUR
    BUTHRAKAUR --- ---
    GHOSTDOG: stena by ale prave mela bejt tenka kvuli ty tepelny vodivosti, ne? aby clovek poznal, kdy uz je mliko dost horky.. ale prd tomu rozumim :)

    ERNEST_GASKIN: jj.. prave o hubicku mi jde - aktualni tabornickej plechacek jinak funguje ok :)
    ERNEST_GASKIN
    ERNEST_GASKIN --- ---
    ad pěna,
    mlíko 3,5%, vždycky - v zahraničí se uvádí 3%, ale to jsem tu ještě neviděl ;) zatim mám nejlepší zkušenosti s tatrou a madetou (jiné značky, jiná metoda zpracování, jiná pěnivost), plánuju při větší návštěvě mléčnejch kafařů (sám mléko v kávě nemusim) prubnout i odsud [ Mléčný svět ( Distribuce Pravého Kravského Mlíča ! ) ] , tak poreferuji, celkem se na to těším.

    pěna samotná
    mísit vzduch, ale samozřejmě tak, aby to nestříkalo. stačí, když to prská. jak se říká ve videu, pomalu snižovat pitcher, snažit se držet ten stejnej zvuk.
    klíč je studené mléko, třeba i chlazený pitcher. můžete zajít ještě dál a do mlíka vhodit kostku ledu (někdo dává sodovku, ale to jsem nikdy nezkoušel a moc to, abych se přiznal, nechápu) - čím je mléko studenější, tím více máte času na to šlehat, než se ohřeje.

    pro mikropěnu po nabytí objemu o cca třetinu vrazit trysku do mléka a rotovat. ve skutečnosti je to trochu jinak, ale to asi jen tak nevysvětlím - tohle by mělo stačit.

    ad pitcher,
    mléko se dá našlehat snad v jakékoliv nádobě - i když ano, chce to cvik. plech je hlavně pro jeho teplovodivost - při šlehání pořádné mikropěny je potřeba cítit určitý moment, určitou teplotu.
    když už si ale něco budete kupovat, rád bych doporučil něco s hubičkou - může se totiž stát, že po nějakém desátém laté vás to unaví a rozhodnete se dělat pravé italské, mikropěnu a hlavně zkoušet latté art - pak byste si kupovali nový.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam