• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    AETHER: Taky si říkám, že by se to mělo jmenovat Hal 9000
    AETHER
    AETHER --- ---
    ERNEST_GASKIN: pani, to vypada, ze by se s tim dalo litat i na mesic;))
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    holy fcuk!
    joa pardon, že jsem neodepsal, rozhodně dík moc za informace a budu otravovat až si seženu kafemlejnek a tu konvičku .)
    ERNEST_GASKIN
    ERNEST_GASKIN --- ---
    (pro porovnání komplexnosti, http://i49.tinypic.com/11m3gg9.jpg - víceméně vrchol současný extrakce)
    ERNEST_GASKIN
    ERNEST_GASKIN --- ---
    hej!
    relativně nedávno jsem se zmiňoval o stroji, kterej by byl schopnej v espressu plnohodnotně extrahovat jednodruhy. pointa takovýho procesu by byla v regulaci samotnejch zásad extrakce "hned teď". - pro konkrétní grind konkrétní arabiky by šlo přednastavit konkrétní teplotu a tlak samotný extrakce tak, aby nezmrvila chuťový specifika jednodruhu.

    rád bych se slzou v oku poznamenal, že jsme o krok blíž. z florenskejch dílen LaMarzocca pomalu leze model Strada:



    do nedávna titulovanej "the new lamarzocco machine that is supposed to actually profile preassure", dělá přesně to; je schopnej manuálně, pákou regulovat tlak nejen před, ale i v průběhu extrakce.
    přesvědčte se sami ve videu: http://www.flickr.com/photos/43733863@N00/3909035110/in/set-72157622341493624/

    takže. už jenom jeden krok - stejným způsobem regulovaná teplota. Představte si, že existuje přístroj, kterej dokáže takhle profilovat nejen tlak, ale i teplotu. s nějakou centrální jednotkou s předdefinovanejma hodnotama pro konkrétní kávy.

    ten den budeme pít chutě, který před náma ještě nikdy nikdo nepil, dostaneme se na samotný hranice espressa.

    bum ho.
    MACATA_PRDELKA
    MACATA_PRDELKA --- ---


    Did you bring some of that filthy Victory Coffee? I thought you would. You can chuck it away again, because we shan't be needing it. Look here.’
    ....

    ‘Real sugar. Not saccharine, sugar. And here's a loaf of bread — proper white bread, not our bloody stuff — and a little pot of jam. And here's a tin of milk — but look! This is the one I'm really proud of. I had to wrap a bit of sacking round it, because—’

    But she did not need to tell him why she had wrapped it up. The smell was already filling the room, a rich hot smell which seemed like an emanation from his early childhood, but which one did occasionally meet with even now, blowing down a passage-way before a door slammed, or diffusing itself mysteriously in a crowded street, sniffed for an instant and then lost again.

    ‘It's coffee,’ he murmured, ‘real coffee.’

    ‘It's Inner Party coffee. There's a whole kilo here,’ she said.
    ....

    Julia got out of bed, pulled on her overalls, and made the coffee. The smell that rose from the saucepan was so powerful and exciting that they shut the window lest anybody outside should notice it and become inquisitive. What was even better than the taste of the coffee WAS THE SILKY TEXTURE GIVEN TO IT BY THE SUGAR, a thing Winston had almost forgotten after years of saccharine.

    ERNEST_GASKIN
    ERNEST_GASKIN --- ---
    VAMPIREGIRL: divila by ses. když jsem dělal s kávou, míval jsem jeden instant.. dal jsem ho babičce, která pije přesně instantní jacobs a byla v oblacích z dosažené chuti.
    pravdou je, že sebelepší koncernové kávy ze supermarketů jsou u nás prachsprostých kvalit, hlavně kvůli nedostatku prostoru na trhu pro kávu (který už jsem zmínil v diskusi o kávovarech) - sehnat něco lepšího pro takového člověka právě není problém.
    imho většina lidí pije instant pro jeho pohodlnost. oproti českému turku vyhrává absencí lógru.

    .. a chudáka cukra bych zas tak nezatracoval. ano, kvalitně připravená, kvalitní a čerstvá káva je skvělá sama o sobě, některé druhy jsou i dost sladké. ale jsou chvíle, kdy se cukr vyloženě hodí.
    já třeba kávu pro běžné popití sladím - jemně, ale dělám to. tomu jsem také uzpůsobil espresso směs, kterou jsem si navrhl - má malinko vytáhlejší acidika, které onou malou dávkou cukru sladím.. teprve potom je to tripple ristretto opravdový bonbónek pro chuťové buňky i duši ;)


    ERNEST_GASKIN
    ERNEST_GASKIN --- ---
    PALEONTOLOG: jako drahý to je, to ne že ne. ale musíš to brát jako gadget, ne kávovar.
    a jestli sis myslel, že extrakce má probíhat 40s, tak to už chápu ;)

    JOPS: tohle je celkem jednoduchý a pomáhá jedna maličkost - najít sypký instant, ne takové ty malé granule, ale prostě alá cukr (moučka, trošku hrubší) - neni to stoprocentní, ale v praxi to celkem funguje.
    jsou totiž dvě metody vyrábění instantní kávy - odstředivá a za použití vakua. odstředivá je levnější a produkuje ony granule, vakuová je o dost dražší a je z ní sypký kafe. premisa, z níž vychází toto tvrzení počítá s tím, že když už někdo vyrábí dražším způsobem, využije alespoň kvalitnější kávy.. a většinou to tak i funguje.
    to je jednoduchý způsob (a ne neprůstřelný), kterým to rozlišit, u většiny koncernových káv je to také jediné, co poznáš.
    další tip je kupovat produkt, který má jasně na obalu napsáno "instantní káva" - náš trh je přehlcen pančovanou kávou (příměsi obilovin), což v instantu není poznat - ČOI ale odstřelí kohokoliv, kdo takovou kávu produkuje a píše na ní káva.
    třetí tip je absence vůně. instantní káva jako taková nevoní, pokud ano, je dovoněná nějakou chemikálií, v lepším případě chemickým aromatem.

    tohle je jednoduše (a ne úplně přesně) shrnuté co se týče inst. kávy a po čem koukat, až jí budeš vybírat - abych to tu moc nezasíral. před lety jsem psal článek o instantní kávě, pokud chceš vědět víc, hodím ti ho do pošty - popř. bych mohl vyhrabat i n ějaký tip. v instantní kávě se nějakou dobu neorientuji, ale po něčem bych se mrknout mohl.

    ANIQUE: tak ono to neni zas tolik, když si koupíš jen nějakej pidipytlíček pod stromeček a uděláš si radost, žejo. kdyžtak dej vědět do pošty, okolo jamaicy BM je dost záležitostí, o kterých bych se nerad vyjadřoval veřejně.
    VAMPIREGIRL
    VAMPIREGIRL --- ---
    PALEONTOLOG: já s tím problém nemám :-))
    ANIQUE
    ANIQUE --- ---
    Já teda už tak rok piju kafe buď hořký nebo smedem, to mě ba:)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    VAMPIREGIRL: to je ale tvůj problém, používám ten "hnědý" ;D
    VAMPIREGIRL
    VAMPIREGIRL --- ---
    PALEONTOLOG: no já cukr prostě žrát nehodlám i kdybych nespala měsíc :-D
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    VAMPIREGIRL: to máš pravdu, ale káva s cukrem nepůsobí na srdce a změnu krevního tlaku tak silně.. což přehulená a nevyspalá oceníš
    VAMPIREGIRL
    VAMPIREGIRL --- ---
    cukr do kafe bych zakázala :-)

    a kdo pije rozpustnej Jacobs, ten si něčeho "vyššího" považovat nebude :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    JOPS: Tak kup nějaký rozpustný fairtradeový. Mívaj je dobrý. Ale třeba by ti v nějakém kafokrámku věnovali poukaz na něco, aby si rodiče mohli vybrat.

    Nevím - osobně mi přijde rozpustný kafe jako dárek takový... kancelářský.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    ANIQUE: jo dobrý espreso se cukrem zkazí; ale já mám do presa cukr rád, protože líp "najíždí" :)
    ANIQUE
    ANIQUE --- ---
    ERNEST_GASKIN: Juch, tři litry za kafe:) No já mám právě na jazyku pořád tu vzpomínku, kdy jsem to kafe pila bez čehokoliv sladkého, protože ta chuť byla dokonalá sama o sobě a cokoliv dalšího by jí pokazilo...
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    JOPS: lahůdek jhe spousta, ale na obyčejnou otázku obyčejná odpověď, nescafé gold; jinak darovat kávu není příliš duchaplné, no lepší než nic :)
    JOPS
    JOPS --- ---
    cest praci :)

    lidi, mam malinkaty dotaz. Chtel bych koupit nasim nejake kafe. Priznam se, ze o tom vim uuuplny prd. Jediny co vim, tak nasi pijou rozpustny Jacobs. Takze bych jim rad koupil neco rozpustnyho a aby to byla "vyssi" liga. Myslim tim porovnani, treba Tuzemsky rum vs Jamajsky rum.

    Existuje neco takoveho ? Ja vim, ze ten dotaz vypada asi lehce zmatene, ale snad to chapete :))
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    ERNEST_GASKIN: samozřejmně se nemám v úmyslu hádat, ale kam sahají moje informační zdroje pro dobu louhování espressa 40s; teď jsem si to ověřil i jinde a je tam 25-30s, což už době extrakce na videu odpovídá; nu dobrá; to jsem si mohl ověřit sám dřív
    o ceně se bavit teda nebudem :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam