PALEONTOLOG: jako drahý to je, to ne že ne. ale musíš to brát jako gadget, ne kávovar.
a jestli sis myslel, že extrakce má probíhat 40s, tak to už chápu ;)
JOPS: tohle je celkem jednoduchý a pomáhá jedna maličkost - najít sypký instant, ne takové ty malé granule, ale prostě alá cukr (moučka, trošku hrubší) - neni to stoprocentní, ale v praxi to celkem funguje.
jsou totiž dvě metody vyrábění instantní kávy - odstředivá a za použití vakua. odstředivá je levnější a produkuje ony granule, vakuová je o dost dražší a je z ní sypký kafe. premisa, z níž vychází toto tvrzení počítá s tím, že když už někdo vyrábí dražším způsobem, využije alespoň kvalitnější kávy.. a většinou to tak i funguje.
to je jednoduchý způsob (a ne neprůstřelný), kterým to rozlišit, u většiny koncernových káv je to také jediné, co poznáš.
další tip je kupovat produkt, který má jasně na obalu napsáno "instantní káva" - náš trh je přehlcen pančovanou kávou (příměsi obilovin), což v instantu není poznat - ČOI ale odstřelí kohokoliv, kdo takovou kávu produkuje a píše na ní káva.
třetí tip je absence vůně. instantní káva jako taková nevoní, pokud ano, je dovoněná nějakou chemikálií, v lepším případě chemickým aromatem.
tohle je jednoduše (a ne úplně přesně) shrnuté co se týče inst. kávy a po čem koukat, až jí budeš vybírat - abych to tu moc nezasíral. před lety jsem psal článek o instantní kávě, pokud chceš vědět víc, hodím ti ho do pošty - popř. bych mohl vyhrabat i n ějaký tip. v instantní kávě se nějakou dobu neorientuji, ale po něčem bych se mrknout mohl.
ANIQUE: tak ono to neni zas tolik, když si koupíš jen nějakej pidipytlíček pod stromeček a uděláš si radost, žejo. kdyžtak dej vědět do pošty, okolo jamaicy BM je dost záležitostí, o kterých bych se nerad vyjadřoval veřejně.