• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    ERNEST_GASKIN
    ERNEST_GASKIN --- ---
    VAMPIREGIRL: divila by ses. když jsem dělal s kávou, míval jsem jeden instant.. dal jsem ho babičce, která pije přesně instantní jacobs a byla v oblacích z dosažené chuti.
    pravdou je, že sebelepší koncernové kávy ze supermarketů jsou u nás prachsprostých kvalit, hlavně kvůli nedostatku prostoru na trhu pro kávu (který už jsem zmínil v diskusi o kávovarech) - sehnat něco lepšího pro takového člověka právě není problém.
    imho většina lidí pije instant pro jeho pohodlnost. oproti českému turku vyhrává absencí lógru.

    .. a chudáka cukra bych zas tak nezatracoval. ano, kvalitně připravená, kvalitní a čerstvá káva je skvělá sama o sobě, některé druhy jsou i dost sladké. ale jsou chvíle, kdy se cukr vyloženě hodí.
    já třeba kávu pro běžné popití sladím - jemně, ale dělám to. tomu jsem také uzpůsobil espresso směs, kterou jsem si navrhl - má malinko vytáhlejší acidika, které onou malou dávkou cukru sladím.. teprve potom je to tripple ristretto opravdový bonbónek pro chuťové buňky i duši ;)


    ERNEST_GASKIN
    ERNEST_GASKIN --- ---
    PALEONTOLOG: jako drahý to je, to ne že ne. ale musíš to brát jako gadget, ne kávovar.
    a jestli sis myslel, že extrakce má probíhat 40s, tak to už chápu ;)

    JOPS: tohle je celkem jednoduchý a pomáhá jedna maličkost - najít sypký instant, ne takové ty malé granule, ale prostě alá cukr (moučka, trošku hrubší) - neni to stoprocentní, ale v praxi to celkem funguje.
    jsou totiž dvě metody vyrábění instantní kávy - odstředivá a za použití vakua. odstředivá je levnější a produkuje ony granule, vakuová je o dost dražší a je z ní sypký kafe. premisa, z níž vychází toto tvrzení počítá s tím, že když už někdo vyrábí dražším způsobem, využije alespoň kvalitnější kávy.. a většinou to tak i funguje.
    to je jednoduchý způsob (a ne neprůstřelný), kterým to rozlišit, u většiny koncernových káv je to také jediné, co poznáš.
    další tip je kupovat produkt, který má jasně na obalu napsáno "instantní káva" - náš trh je přehlcen pančovanou kávou (příměsi obilovin), což v instantu není poznat - ČOI ale odstřelí kohokoliv, kdo takovou kávu produkuje a píše na ní káva.
    třetí tip je absence vůně. instantní káva jako taková nevoní, pokud ano, je dovoněná nějakou chemikálií, v lepším případě chemickým aromatem.

    tohle je jednoduše (a ne úplně přesně) shrnuté co se týče inst. kávy a po čem koukat, až jí budeš vybírat - abych to tu moc nezasíral. před lety jsem psal článek o instantní kávě, pokud chceš vědět víc, hodím ti ho do pošty - popř. bych mohl vyhrabat i n ějaký tip. v instantní kávě se nějakou dobu neorientuji, ale po něčem bych se mrknout mohl.

    ANIQUE: tak ono to neni zas tolik, když si koupíš jen nějakej pidipytlíček pod stromeček a uděláš si radost, žejo. kdyžtak dej vědět do pošty, okolo jamaicy BM je dost záležitostí, o kterých bych se nerad vyjadřoval veřejně.
    VAMPIREGIRL
    VAMPIREGIRL --- ---
    PALEONTOLOG: já s tím problém nemám :-))
    ANIQUE
    ANIQUE --- ---
    Já teda už tak rok piju kafe buď hořký nebo smedem, to mě ba:)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    VAMPIREGIRL: to je ale tvůj problém, používám ten "hnědý" ;D
    VAMPIREGIRL
    VAMPIREGIRL --- ---
    PALEONTOLOG: no já cukr prostě žrát nehodlám i kdybych nespala měsíc :-D
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    VAMPIREGIRL: to máš pravdu, ale káva s cukrem nepůsobí na srdce a změnu krevního tlaku tak silně.. což přehulená a nevyspalá oceníš
    VAMPIREGIRL
    VAMPIREGIRL --- ---
    cukr do kafe bych zakázala :-)

    a kdo pije rozpustnej Jacobs, ten si něčeho "vyššího" považovat nebude :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    JOPS: Tak kup nějaký rozpustný fairtradeový. Mívaj je dobrý. Ale třeba by ti v nějakém kafokrámku věnovali poukaz na něco, aby si rodiče mohli vybrat.

    Nevím - osobně mi přijde rozpustný kafe jako dárek takový... kancelářský.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    ANIQUE: jo dobrý espreso se cukrem zkazí; ale já mám do presa cukr rád, protože líp "najíždí" :)
    ANIQUE
    ANIQUE --- ---
    ERNEST_GASKIN: Juch, tři litry za kafe:) No já mám právě na jazyku pořád tu vzpomínku, kdy jsem to kafe pila bez čehokoliv sladkého, protože ta chuť byla dokonalá sama o sobě a cokoliv dalšího by jí pokazilo...
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    JOPS: lahůdek jhe spousta, ale na obyčejnou otázku obyčejná odpověď, nescafé gold; jinak darovat kávu není příliš duchaplné, no lepší než nic :)
    JOPS
    JOPS --- ---
    cest praci :)

    lidi, mam malinkaty dotaz. Chtel bych koupit nasim nejake kafe. Priznam se, ze o tom vim uuuplny prd. Jediny co vim, tak nasi pijou rozpustny Jacobs. Takze bych jim rad koupil neco rozpustnyho a aby to byla "vyssi" liga. Myslim tim porovnani, treba Tuzemsky rum vs Jamajsky rum.

    Existuje neco takoveho ? Ja vim, ze ten dotaz vypada asi lehce zmatene, ale snad to chapete :))
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    ERNEST_GASKIN: samozřejmně se nemám v úmyslu hádat, ale kam sahají moje informační zdroje pro dobu louhování espressa 40s; teď jsem si to ověřil i jinde a je tam 25-30s, což už době extrakce na videu odpovídá; nu dobrá; to jsem si mohl ověřit sám dřív
    o ceně se bavit teda nebudem :)
    ERNEST_GASKIN
    ERNEST_GASKIN --- ---
    PALEONTOLOG: prosím? pokud správně počítám, na videu extrahuje přesnejch 27 vteřin +- 1-2.. je pravda, že běžnější pro naked extrakci je 14-15s ristretto, ale to nestanoví žádný standart - spíše je to o tom, že ti, co dělají nakedy preferují ristretto. žádný standart to pro to nestanoví.

    navíc, tohle prostě (relativně schopně) simuluje hlavu pákového kávovaru, čas extrakce tedy ovlivníš grindem. nebo nechápu, co tím myslíš?

    imho nejde o zázrak techniky. jen chytrej koncept a precizní, kvalitní a masivní zpracování, který tohle umožní...

    AGOG: na to bych se vybod. je to sice milý, ale tak na cestování. připlatil bych si a pokusil se sehnat tu silvii - jestli se nová prodává za 13, neměl by bejt problém jí sehnat mnohem levněji použitou. a bude na ní spousta milý práce, co budeš moct postupem času odpracovat.. když tě přestane bavit, prostě si uřízneš portafilter. pak nainstaluješ PID.. a do aleluja ;)

    ANIQUE: z jamajky se, co se týče arabik, pokud vím dováží dva druhy - HM (high mountain) a BM (blue mountain). obyčejně se spojuje s blue mountain, jednim ze slavnějších a dražších jednodruhů. v dobrý ceně by tě mohla vyjít na 3 000-4 000 kč/kg..
    imho za dvacetinásobek ceny normální vysokohorský arabiky ale nestojí.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    ERNEST_GASKIN: 170 usd za něco, co nelouhuje kafe O ČTVRTINU času správně, super :) to není zázrak techniky, to je zázrak marketingu ;)
    VAMPIREGIRL
    VAMPIREGIRL --- ---
    ANIQUE: já bych to zkusila přes e-bay :-)
    AGOG
    AGOG --- ---
    ERNEST_GASKIN: No to vypadá pěkně a je to levnější než moje repas Saeco který nic takovýho neumi :) Dokonce uvažuju o koupi až mě tohle přestane bavit.
    ANIQUE
    ANIQUE --- ---
    Tady se dějou věci...

    Hele, kdysi před asi šesti lety jsem dostala pytlík zrnek jamajky... Přivezl mi jí bratr se slovy "dá se sehnat v NY" byla dokonalá a je fakt, že jsem jí zatim nikde nepotkala. Do ameriky se mi fakt nechce, ale kdybyste měl někdo tůšo kde na ní narazit budu vděčná za info...
    VAMPIREGIRL
    VAMPIREGIRL --- ---
    uvažuju, jestli si nechat přivodit RO nějakým politicky nekorektním výrokem nebo dát rovnou unbook a vrátit se, až to tu zas bude normální :-D

    Ale radši bych se teda dál bavila o kafi :-D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam