• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?





    *





    odkazy






    - jak na kávu

    - cuketka

    - home - barista




    *


    Kafe roku není:

    *

    JACOBS
    *





    rozbalit záhlaví
    VAMPIREGIRL
    VAMPIREGIRL --- ---
    PALEONTOLOG: no, já jsem například podstrčila Lindtku už pár lidem a většinou mě s ní poslali někam, že je hořkáááááá a takhle čokoláda nechutnááááááá :-)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    VAMPIREGIRL: to si myslím, že právě poznají, obdobně jako u té čokolády... že se zarazí a nebudou vědět, jak reagovat.. je věc druhá.. nadruhou stranu - lidem co zkremují milku bych tu 70% taky rád koupil.. ať si pochutnají (konečně)
    VAMPIREGIRL
    VAMPIREGIRL --- ---
    ERNEST_GASKIN: ale jo, z těch instantních kafí si jacobs nestojí až tak zle, nicméně těžko říct, jestli lidem, co si prostě daj čas od času instantní jacobs, bude chutnat nějaká fajnšmekrovina. To je skoro jako kdybych občasnému konzumentovi milky předložila osmdesátiprocentní lindtku :-))) asi by ji taky nedocenil. Ale co vím, možná by pro ni zahořel a stal se z něj znalec :-)

    Co se cukru týče - zastávám názor, že každému, co jeho jest. Já kafe ani čaj nesladím už od dětství, nechutná mi to, spíš mi přijde, že to tu chuť zabíjí a sjednocuje - sleje mi to všechny druhy kafe i čaje do jedné podobné chuti. Ostatně já bych do sebe nenalila ani sladký džus nebo limonádu, vadí mi to.
    MACATA_PRDELKA
    MACATA_PRDELKA --- ---
    nedá mi to, pochlubím se.
    ode dneška si melu a připravuju kávu dovezenou přímo z Habeše, před 6 dny upražená a koupená v Hararu. Nure roasted harar coffee. Zatím teda chroupu zrnka a prohnala sem to french pressem, zítra vylovím džezvu ze dna kredence.

    první zážitky, voní intenzivně, čerstvě (no jasně:-), trochu po upečeném chlebu. je středně silná, plná, acidita velmi jemná. dochuť až do sladka. necítím tam žádné příchutě (zatím), prostě samotné kafe skrznaskrz.
    BOTA01
    BOTA01 --- ---
    ERNEST_GASKIN: Doplnim info primo od zdroje(z veletrhu) od dvou nadsencu http://www.doubleshot.cz/2009/10/25/la-marzocco-out-of-the-box/
    GHOSTDOG
    GHOSTDOG --- ---
    JOPS: ted na mě z elle vypadly vzorky nescafe espresso, alta rica a cap colombie...je to ten prášek tak by mohly být dobrý...zkoušet ale nebudu:-)))
    CHESUS
    CHESUS --- ---
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    AETHER: Taky si říkám, že by se to mělo jmenovat Hal 9000
    AETHER
    AETHER --- ---
    ERNEST_GASKIN: pani, to vypada, ze by se s tim dalo litat i na mesic;))
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    holy fcuk!
    joa pardon, že jsem neodepsal, rozhodně dík moc za informace a budu otravovat až si seženu kafemlejnek a tu konvičku .)
    ERNEST_GASKIN
    ERNEST_GASKIN --- ---
    (pro porovnání komplexnosti, http://i49.tinypic.com/11m3gg9.jpg - víceméně vrchol současný extrakce)
    ERNEST_GASKIN
    ERNEST_GASKIN --- ---
    hej!
    relativně nedávno jsem se zmiňoval o stroji, kterej by byl schopnej v espressu plnohodnotně extrahovat jednodruhy. pointa takovýho procesu by byla v regulaci samotnejch zásad extrakce "hned teď". - pro konkrétní grind konkrétní arabiky by šlo přednastavit konkrétní teplotu a tlak samotný extrakce tak, aby nezmrvila chuťový specifika jednodruhu.

    rád bych se slzou v oku poznamenal, že jsme o krok blíž. z florenskejch dílen LaMarzocca pomalu leze model Strada:



    do nedávna titulovanej "the new lamarzocco machine that is supposed to actually profile preassure", dělá přesně to; je schopnej manuálně, pákou regulovat tlak nejen před, ale i v průběhu extrakce.
    přesvědčte se sami ve videu: http://www.flickr.com/photos/43733863@N00/3909035110/in/set-72157622341493624/

    takže. už jenom jeden krok - stejným způsobem regulovaná teplota. Představte si, že existuje přístroj, kterej dokáže takhle profilovat nejen tlak, ale i teplotu. s nějakou centrální jednotkou s předdefinovanejma hodnotama pro konkrétní kávy.

    ten den budeme pít chutě, který před náma ještě nikdy nikdo nepil, dostaneme se na samotný hranice espressa.

    bum ho.
    MACATA_PRDELKA
    MACATA_PRDELKA --- ---


    Did you bring some of that filthy Victory Coffee? I thought you would. You can chuck it away again, because we shan't be needing it. Look here.’
    ....

    ‘Real sugar. Not saccharine, sugar. And here's a loaf of bread — proper white bread, not our bloody stuff — and a little pot of jam. And here's a tin of milk — but look! This is the one I'm really proud of. I had to wrap a bit of sacking round it, because—’

    But she did not need to tell him why she had wrapped it up. The smell was already filling the room, a rich hot smell which seemed like an emanation from his early childhood, but which one did occasionally meet with even now, blowing down a passage-way before a door slammed, or diffusing itself mysteriously in a crowded street, sniffed for an instant and then lost again.

    ‘It's coffee,’ he murmured, ‘real coffee.’

    ‘It's Inner Party coffee. There's a whole kilo here,’ she said.
    ....

    Julia got out of bed, pulled on her overalls, and made the coffee. The smell that rose from the saucepan was so powerful and exciting that they shut the window lest anybody outside should notice it and become inquisitive. What was even better than the taste of the coffee WAS THE SILKY TEXTURE GIVEN TO IT BY THE SUGAR, a thing Winston had almost forgotten after years of saccharine.

    ERNEST_GASKIN
    ERNEST_GASKIN --- ---
    VAMPIREGIRL: divila by ses. když jsem dělal s kávou, míval jsem jeden instant.. dal jsem ho babičce, která pije přesně instantní jacobs a byla v oblacích z dosažené chuti.
    pravdou je, že sebelepší koncernové kávy ze supermarketů jsou u nás prachsprostých kvalit, hlavně kvůli nedostatku prostoru na trhu pro kávu (který už jsem zmínil v diskusi o kávovarech) - sehnat něco lepšího pro takového člověka právě není problém.
    imho většina lidí pije instant pro jeho pohodlnost. oproti českému turku vyhrává absencí lógru.

    .. a chudáka cukra bych zas tak nezatracoval. ano, kvalitně připravená, kvalitní a čerstvá káva je skvělá sama o sobě, některé druhy jsou i dost sladké. ale jsou chvíle, kdy se cukr vyloženě hodí.
    já třeba kávu pro běžné popití sladím - jemně, ale dělám to. tomu jsem také uzpůsobil espresso směs, kterou jsem si navrhl - má malinko vytáhlejší acidika, které onou malou dávkou cukru sladím.. teprve potom je to tripple ristretto opravdový bonbónek pro chuťové buňky i duši ;)


    ERNEST_GASKIN
    ERNEST_GASKIN --- ---
    PALEONTOLOG: jako drahý to je, to ne že ne. ale musíš to brát jako gadget, ne kávovar.
    a jestli sis myslel, že extrakce má probíhat 40s, tak to už chápu ;)

    JOPS: tohle je celkem jednoduchý a pomáhá jedna maličkost - najít sypký instant, ne takové ty malé granule, ale prostě alá cukr (moučka, trošku hrubší) - neni to stoprocentní, ale v praxi to celkem funguje.
    jsou totiž dvě metody vyrábění instantní kávy - odstředivá a za použití vakua. odstředivá je levnější a produkuje ony granule, vakuová je o dost dražší a je z ní sypký kafe. premisa, z níž vychází toto tvrzení počítá s tím, že když už někdo vyrábí dražším způsobem, využije alespoň kvalitnější kávy.. a většinou to tak i funguje.
    to je jednoduchý způsob (a ne neprůstřelný), kterým to rozlišit, u většiny koncernových káv je to také jediné, co poznáš.
    další tip je kupovat produkt, který má jasně na obalu napsáno "instantní káva" - náš trh je přehlcen pančovanou kávou (příměsi obilovin), což v instantu není poznat - ČOI ale odstřelí kohokoliv, kdo takovou kávu produkuje a píše na ní káva.
    třetí tip je absence vůně. instantní káva jako taková nevoní, pokud ano, je dovoněná nějakou chemikálií, v lepším případě chemickým aromatem.

    tohle je jednoduše (a ne úplně přesně) shrnuté co se týče inst. kávy a po čem koukat, až jí budeš vybírat - abych to tu moc nezasíral. před lety jsem psal článek o instantní kávě, pokud chceš vědět víc, hodím ti ho do pošty - popř. bych mohl vyhrabat i n ějaký tip. v instantní kávě se nějakou dobu neorientuji, ale po něčem bych se mrknout mohl.

    ANIQUE: tak ono to neni zas tolik, když si koupíš jen nějakej pidipytlíček pod stromeček a uděláš si radost, žejo. kdyžtak dej vědět do pošty, okolo jamaicy BM je dost záležitostí, o kterých bych se nerad vyjadřoval veřejně.
    VAMPIREGIRL
    VAMPIREGIRL --- ---
    PALEONTOLOG: já s tím problém nemám :-))
    ANIQUE
    ANIQUE --- ---
    Já teda už tak rok piju kafe buď hořký nebo smedem, to mě ba:)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    VAMPIREGIRL: to je ale tvůj problém, používám ten "hnědý" ;D
    VAMPIREGIRL
    VAMPIREGIRL --- ---
    PALEONTOLOG: no já cukr prostě žrát nehodlám i kdybych nespala měsíc :-D
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    VAMPIREGIRL: to máš pravdu, ale káva s cukrem nepůsobí na srdce a změnu krevního tlaku tak silně.. což přehulená a nevyspalá oceníš
    VAMPIREGIRL
    VAMPIREGIRL --- ---
    cukr do kafe bych zakázala :-)

    a kdo pije rozpustnej Jacobs, ten si něčeho "vyššího" považovat nebude :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam