• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    ERNEST_GASKIN: já se přiznám, že v tom ten rozdíl, vzhledem k tomu, že jsem tyhle věci měl možnost vidět fakt poprvý, nepoznám. prostě nepoznám. takže třeba za rok čumění na tyhle bublinky ti dám za pravdu a budu nadšeně přikejvávat - nicméně teď mi to oboje připadalo úplně skoro stejný.
    a hlavně - bylo to dobrý!
    s tím filmem bych to nepřeháněl - spíš přitáhnu tikitál a budu plejtvat místo na kartě. pokud teda ještě je zájem o tu show ERNEST_GASKIN :)

    joa k tomu americanu - nedalo by se tomu spadnutí pěny předejít tak, že bys do horký vody dělal presso? prostě otočit ten klasickej postup - udělám presso a zaleju horkou vodou. a nebo tu vodu přidávat postupně během extrakce.... a nebo je to kravina a nebude to fungovat, samozřejmě .)
    ERNEST_GASKIN
    ERNEST_GASKIN --- ---
    LUKAS87: to video není z naháče. proud cremy tomu neodpovídá. resp. mohl by, při nějakym kulturistickym tampu, ale o tom pochybuji. crema z naháče nekape*, táhne se. to je ta její krása. navíc nekapalní ještě chvíli po odstavení.
    kapání je právě jeden z neduhů, co naked portafilter svou podstatou odstraňuje. crema se skládá mnohem jemněji do šálku a netříští se tolik.

    jinak mě mrzí, že sis to nemohl trochu lépe prohlédnout; kávovar je dost špatně umístěn a za bar jen tak někoho pustit nesmím. dám vědět, až budu mít tu svou směs přímo čerstvou, to by měla být největší podívaná.. ostatně, pokud budeš chtít plýtvat film, mohu otevřít o něco dříve a nechat tě si vyhrát s tím svým fotoaparátem ;)

    * - abych zase nebyl nařčen, že kecám. crema z naháče kapat může. při silnym tampu nebo příliš čerstvym kafi, ve kterym se (navíc hned po namletí) uvolňování CO2 hodně plete do procesu. takovej brew ale mnohem rychleji zblonďatí, ještě před natečením ristretta.

    MACATA_PRDELKA: já s tím mám v provozu velký problém, abych se přiznal. crema 100pctní arabiky má obecně jemnější a méně odolnou strukturu, než s malou (byť 10tipctní) příměsí robusty. z principu míchám pro americano klasické espresso horkou vodou, abych se vyvaroval přepálení. jenže crema pak na výsledném nápoji nedrží a velice rychle se ztrácí - vykouzlím tygří srst, ale než se šálek dostane na stůl, vypadá to jako černá břečka. pokaždé se za takový nápoj stydím.. a ne a ne přijít na to, jak jí tam - proboha - udržet.
    ale to jen tak ;)
    VAMPIREGIRL
    VAMPIREGIRL --- ---
    MACATA_PRDELKA: tý voe, to zkusím hned jak dojdu domů :-D
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    BOTA01: sem tohle dneska poprvý v životě fakt viděl na vlastní oči :)
    BOTA01
    BOTA01 --- ---
    Smysl zivota, cremy a vubec;-)
    http://www.vimeo.com/1494618
    RYBANA22
    RYBANA22 --- ---
    RYBANA22: akorát tak na 2 pořádný kafe:D
    RYBANA22
    RYBANA22 --- ---
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    MACATA_PRDELKA: cola black:)
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    MACATA_PRDELKA: Bez coly bych to v létě pila. :-) Cola mi nechutná.
    MACATA_PRDELKA
    MACATA_PRDELKA --- ---
    kdysi jsem pila zvláštní věc a kupodivu mi to zachutnalo. i když to zní jako ultraprasárna. "ledové americké kafe" - silné presso do mixéru, zalité ledovou kolou (cca 1:3) a kostkama ledu.
    znáte? máte zkušenosti? chutná to někomu nebo jsem jedinný prase?
    MACATA_PRDELKA
    MACATA_PRDELKA --- ---
    mně osobně se to ředění pressa neosvědčilo. černý čaj tak připravuju (ruský způsob). ale u kávy mi to nechutná. to si radši dám jedno extra silný malý. a příští kafe si udělám jiný typ - velkoobjemový "na pití". tj. filtrovanou, frenchpress, rozpustnou.

    ERNEST_GASKIN
    ERNEST_GASKIN --- ---
    tak ono to produkuje víceméně silný kafe, žejo, který je silný právě proto, že se má pít v tom italskym buzz stylu, po miniaturních dávkách. čech či američan zvyklý na své lungo/americano ho ovšem popíjí ve stejném množství a pak se diví, že lítá jako raketa ;)

    ideálním řešením se zdá výsledný nápoj ředit horkou, nevroucí vodou.
    WAMP_ELF
    WAMP_ELF --- ---
    ERNEST_GASKIN: hm tak to mám stejnou, to jsem netušil že vypiju 10 šálků na posezení..
    ERNEST_GASKIN
    ERNEST_GASKIN --- ---
    WAMP_ELF: moka se řeší po cca 50-60 ml na "šálek". hádal bych půllitr.
    WAMP_ELF
    WAMP_ELF --- ---
    RYBANA22: safra kolik to má objem? cca
    RYBANA22
    RYBANA22 --- ---
    DAVE_PAGE:
    LOPIN:
    díííík, doufala jsem, že by se to dalo sehnat i v domácích potřebách - zkusím!
    LOPIN
    LOPIN --- ---
    RYBANA22: zkus domaci potreby na jugoslavkych partizanu. stoji to asi pet korun. Mensi tam maji urcite. nevimkolik ma prumer ta tva
    DAVE_PAGE
    DAVE_PAGE --- ---
    RYBANA22: V domacich potrebach je maji v ruznych velikostech. Ja se svoji konvickou jsem mel ale problem a tesneni mi nakonec dovezla kamaradka primo z Italie.
    RYBANA22
    RYBANA22 --- ---
    nevíte někdo, kde se dá sehnat náhradní těsnící guma k esspresovači (perkolátoru) od bialetti? mám tento model: http://bottegaonline.cz/kuchynske-zbozi/vysledky-hledani-0:1:1/musa-restyling-satin-10-cups-157.html ... dík!!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam