• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    OPTIKUS
    OPTIKUS --- ---
    ZUZKAOU: Tohle skladovani sem na mysli nemel, Pokud mas dozu na kafe kam dvakrat za hodinu chodis, tu nema cenu davat ani do lednicky..NEhlede na to ze ja se zameruju na skladovani "kavovych zrn"!

    MACATA_PRDELKA: Hele byl...NArazim na to proto, ze kdyz jsem pracoval v bylavale firme (dovazela Lavvazu), majitel si liboval, kdyz ji mel v nejakym hodne barevnym baru, kde slo treba tech 30kav denne..A kde jsme jim radili pul pytle do mlynku a zbytek do lednicky v zavrenym pytli, az spotrebujete to co mate v mlynu dosypejte tim co je v lednici...

    Proto me zajima jak to skladovani doma, tak i v provozech...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MACATA_PRDELKA: No alespoň by z toho lezlo něco standartizovaného a blbuvzdorného. I když takové ty stroje co mají třeba ve stánkách na nádražích (tuším že většinou tchibo) vytvářejí tekutinu, která je jen o kousíček pitelnější, než kafe z automatu.
    MACATA_PRDELKA
    MACATA_PRDELKA --- ---
    OPTIKUS: Pravda, nejlepší způsob, jak získat hnusný kafe, je si jej objednat v koktejl baru :D

    Teď napíšu něco, za co mě kávomilci pošlou na meltu. Pokud se jedná o bar, kde se uvaří řekněme 10 press denně, nebyl by lepší stroj na kapsle? Typu tchibo či nespresso.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    OPTIKUS: světlo a vzduchotěsná nádoba a minimalizovat prudké tepelné rozdíly?

    Pokud mám lednici na flašky a v nich dózu s kafem, kterou dvakrát za hodinu otevřu, vydnám odměrku kávy a zase to tam strčím, tak jaksi na tepelné změny v té kávě jaksi není mnoho času, že ...
    OPTIKUS
    OPTIKUS --- ---
    MACATA_PRDELKA: Mno obcas jo...Pokud to neni vylozene kavarna a zrnka tleji v nasypce v mlynku, tak je to mozna jeste horsi nez zvhly zrna!(:

    TAk ja nevim jak z tohodle ven..Co kdyz nekdo nema suchej spajz s teplotou kolem 10stupnu, co by mel delat aby se tomuhle vsemu vyvaroval?? A klidne pomineme to, ze si ma kupovat mnozstvi ktery spotrebuje. A stejne, pokud cokoli chladnyho vyndas do teplejsiho prostredi, vzduch ti vzdycky skondenzuje...
    MACATA_PRDELKA
    MACATA_PRDELKA --- ---
    OPTIKUS: uááá. Rosení uvnitř vzduchotěsných nádob nechápeš? Ve vzduchu uvnitř pytle je vlkost. Ta se při opakovaných změnách teploty vysráží na zrnech a stěnách pytle. Kávě to škodí.
    Používám (k něčemu jinému) nerezové totálně vzduchotěsné baňky s ventilem, ve kterých je většinu času vakuum. Naberu do nich vzduch v mraze a pokud bych je přenesla dovnitř do tepla, zkondenzuje mi tam voda (což je průser, ale v jiné souvislosti). Mnohokráte vyzkoušeno.
    MACATA_PRDELKA
    MACATA_PRDELKA --- ---
    Opakovanému vlhnutí zrn v lednici bych se úzkostně vyvarovala. To k tomu baru. A na baru snad není problém spotřebovat kilo kávy. A domácí lednici vůbec, kombinace s nadprůměrným množstvím spor plísní, které vlezou všude, bude smrtelná.
    OPTIKUS
    OPTIKUS --- ---
    AXTHEB: Dobra tedy. Tak to shrnem ne??

    Pokud das zrnkovou kavu do vzduchotesny, svetlostesny nadoby do lednice nemuzes ty kave uskodit a muzes ji v klidu skladovat. Na tom se shodnem ne?
    MACATA_PRDELKA
    MACATA_PRDELKA --- ---
    OPTIKUS: no víš, u nás je kilo otázka měsíce maximálně :)
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    OPTIKUS: Zmrzly zrna z mrazaku s navlhlejma z lednice nesouvisej!
    OPTIKUS
    OPTIKUS --- ---
    AXTHEB: MYslim, ze ten rozdil bude pouze minimalni...Odbornikem mozna poznatelny, v domacim prostredi rekl bych naprosto zanedbatelny.... Sam si napsal, ze kava chutna stejne, kdyz rozemeles zmrzla zrna...TY vlhkosti tam nebude tolik!
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    ZUZKAOU: Kafe chutna stejne i namlety z mrazenejch zrn.


    OPTIKUS: Vzdycky kdyz to z ty lednice zandas/vyndas tak se ti vevnitr trocha vlhkosti vysrazi. A neni to problem zalepeni kamenu, ale ztraty chuti.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    OPTIKUS: a píšu já o barovém provozu? Nikoliv.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    OPTIKUS: netuším jaké body tání mají tukové částice v kávovém zrnu, ale třeba olivovej olej v lednici ztuhne a pak se jaksi chová jinak, než olej tekutý. Takže k tomu by teoreticky mohlo docházet i u té kávy z lednice.
    OPTIKUS
    OPTIKUS --- ---
    A vzduchotesna nadoba preci zadne pachy v domaci lednicce nepropusti, nebo se pletu???(((:
    OPTIKUS
    OPTIKUS --- ---
    ZUZKAOU: V lednici, kde pod barem skladujes koralky moc pachu nepochytis...
    OPTIKUS
    OPTIKUS --- ---
    AXTHEB: Kdyz budes mit vzduchotesnou nadobu a dobre uzavreny pytel, klidne jo!

    Btw, pri predpokladu, ze to v ty lednici nebudes skladovat pul roku a dobre ten pytel nebo tu nadobu uzavres, je to vlhnuti dost zanedbatelny...Nasi zakaznici, kterym tohle skladovani doporucejeme s tim problem nemaji..A pri mleti k zadnymu zalepovani mlecich kamenu diky vlhkemu zrnu nedochazi...Takze my s tim problem taky nemame..(:
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: takže ne lednička, ale chladná spíž na suché potraviny, světlu nepropustná nádoba s dobře těsnícím víkem.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    OPTIKUS: ta lednička tomu nějak nedělá dobře, jednak je tam poměrně snadné chytit spoustu dalších pachů a tuším že ztuhlé tuky pak nebudou dělat výslednému aromatu dobře. Ať už při mletí a nebo pak hlavně zvětšuješ rozdíl teplot káva vs. voda, takže se to při extrakci patrně bude chovat zase jinak.

    Ale cucám si to z prstu, jsem líná googlit a dohledat nějaké podloženější teorie.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    OPTIKUS: Jeste jednou, lednicku ne.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam