• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?





    *





    odkazy






    - jak na kávu

    - cuketka

    - home - barista




    *


    Kafe roku není:

    *

    JACOBS
    *





    rozbalit záhlaví
    GHOSTDOG
    GHOSTDOG --- ---
    OPTIKUS: ptala jsem se v guatemale na plantáži a pak na Škole baristy...ale jsem laik takže jen píšu co mi bylo řečeno...
    LUKAS87: jj kousek od práce v pontravinách je automat na takeaway coffee...za 15 kč...Tchibo...a je lepší než většina "pres" servírovaných v okolních podnicích (u nás v kanclu nemluvě)
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    náhodou. u nás ve škole jsou teď nějakoý novější nescafé autoomaty, který za 10 kačen plivou do kelímku něco, čemu říkaj kafe harlekýn (nebo takněco?).
    každopádně to tam nejdřív naleje nějaký instantní kafe a pak ho to zaleje rozpustnym mlíkem. noa na konci onen čůrek s mlíkem zprůhlední a dotáčí to vodu (asi aby to dočistilo trubky od mlíka?). jakmile se ten kelímek utrhne včas a voda se nechá natéct do kanálu, tak se to pak dá docela i pít.
    ano, mocha z kvalitního ristreta je o něčem jinym, ale za 10 kč mít během 15 sec poživatelný cosi s kofeinem, co si člověk může odnést na přednášku a nepozvracet se z toho, to neni zas tak úplně marný.
    OPTIKUS
    OPTIKUS --- ---
    ZUZKAOU: To je lepsi si dat radsi redbull!(:
    OPTIKUS
    OPTIKUS --- ---
    ZUZKAOU: U kapsli je vyhoda, ze aspon zachovavaji cerstvost toho co je vevnitr...A to co je vevnitr je problem toho jak to potom chutna..Treba kapsle Lavazza blue nebyly vubec spatny..Ale za 15,- kacek jedna, to si zase malokdo koupi aby to jeste prodaval dal....
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    OPTIKUS: no a pak je ještě tchibo mezistupeň, patrně to budou kapslové stroje, které sice používají kávu, ale teda pít se to dá jen v příapadě dlouhého čekání na přestup, když člověk vstával brzo ráno a ještě ho čeká dlouhý den (zdravím paní u stánku s forneti v Zábřehu.) Nějaký kofein to obsahuje, ale je to hnusné.
    OPTIKUS
    OPTIKUS --- ---
    MACATA_PRDELKA: to mas pravdu!(:
    MACATA_PRDELKA
    MACATA_PRDELKA --- ---
    OPTIKUS: tak on v barech zařízených na alkohol je prostě problém mít zaškolenou obsluhu, zajistit časté čištění stroje a skladování kafe. Nebo nevím, co ještě jde udělat špatně, ale nekafové hospody umí neuvěřitelné hnusy.
    OPTIKUS
    OPTIKUS --- ---
    S tehle stroju jsem jeste nikdy nemel nic dobryho..KAfem to nenazyvam!
    OPTIKUS
    OPTIKUS --- ---
    ZUZKAOU: Verejny automaty typu delicomat jsou kapitola ktera je uplne o necem jinem...TAm se pouziva vsechno instantni, proto je to taky tak hnusny!
    OPTIKUS
    OPTIKUS --- ---
    ZUZKAOU: Tohle skladovani sem na mysli nemel, Pokud mas dozu na kafe kam dvakrat za hodinu chodis, tu nema cenu davat ani do lednicky..NEhlede na to ze ja se zameruju na skladovani "kavovych zrn"!

    MACATA_PRDELKA: Hele byl...NArazim na to proto, ze kdyz jsem pracoval v bylavale firme (dovazela Lavvazu), majitel si liboval, kdyz ji mel v nejakym hodne barevnym baru, kde slo treba tech 30kav denne..A kde jsme jim radili pul pytle do mlynku a zbytek do lednicky v zavrenym pytli, az spotrebujete to co mate v mlynu dosypejte tim co je v lednici...

    Proto me zajima jak to skladovani doma, tak i v provozech...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MACATA_PRDELKA: No alespoň by z toho lezlo něco standartizovaného a blbuvzdorného. I když takové ty stroje co mají třeba ve stánkách na nádražích (tuším že většinou tchibo) vytvářejí tekutinu, která je jen o kousíček pitelnější, než kafe z automatu.
    MACATA_PRDELKA
    MACATA_PRDELKA --- ---
    OPTIKUS: Pravda, nejlepší způsob, jak získat hnusný kafe, je si jej objednat v koktejl baru :D

    Teď napíšu něco, za co mě kávomilci pošlou na meltu. Pokud se jedná o bar, kde se uvaří řekněme 10 press denně, nebyl by lepší stroj na kapsle? Typu tchibo či nespresso.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    OPTIKUS: světlo a vzduchotěsná nádoba a minimalizovat prudké tepelné rozdíly?

    Pokud mám lednici na flašky a v nich dózu s kafem, kterou dvakrát za hodinu otevřu, vydnám odměrku kávy a zase to tam strčím, tak jaksi na tepelné změny v té kávě jaksi není mnoho času, že ...
    OPTIKUS
    OPTIKUS --- ---
    MACATA_PRDELKA: Mno obcas jo...Pokud to neni vylozene kavarna a zrnka tleji v nasypce v mlynku, tak je to mozna jeste horsi nez zvhly zrna!(:

    TAk ja nevim jak z tohodle ven..Co kdyz nekdo nema suchej spajz s teplotou kolem 10stupnu, co by mel delat aby se tomuhle vsemu vyvaroval?? A klidne pomineme to, ze si ma kupovat mnozstvi ktery spotrebuje. A stejne, pokud cokoli chladnyho vyndas do teplejsiho prostredi, vzduch ti vzdycky skondenzuje...
    MACATA_PRDELKA
    MACATA_PRDELKA --- ---
    OPTIKUS: uááá. Rosení uvnitř vzduchotěsných nádob nechápeš? Ve vzduchu uvnitř pytle je vlkost. Ta se při opakovaných změnách teploty vysráží na zrnech a stěnách pytle. Kávě to škodí.
    Používám (k něčemu jinému) nerezové totálně vzduchotěsné baňky s ventilem, ve kterých je většinu času vakuum. Naberu do nich vzduch v mraze a pokud bych je přenesla dovnitř do tepla, zkondenzuje mi tam voda (což je průser, ale v jiné souvislosti). Mnohokráte vyzkoušeno.
    MACATA_PRDELKA
    MACATA_PRDELKA --- ---
    Opakovanému vlhnutí zrn v lednici bych se úzkostně vyvarovala. To k tomu baru. A na baru snad není problém spotřebovat kilo kávy. A domácí lednici vůbec, kombinace s nadprůměrným množstvím spor plísní, které vlezou všude, bude smrtelná.
    OPTIKUS
    OPTIKUS --- ---
    AXTHEB: Dobra tedy. Tak to shrnem ne??

    Pokud das zrnkovou kavu do vzduchotesny, svetlostesny nadoby do lednice nemuzes ty kave uskodit a muzes ji v klidu skladovat. Na tom se shodnem ne?
    MACATA_PRDELKA
    MACATA_PRDELKA --- ---
    OPTIKUS: no víš, u nás je kilo otázka měsíce maximálně :)
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    OPTIKUS: Zmrzly zrna z mrazaku s navlhlejma z lednice nesouvisej!
    OPTIKUS
    OPTIKUS --- ---
    AXTHEB: MYslim, ze ten rozdil bude pouze minimalni...Odbornikem mozna poznatelny, v domacim prostredi rekl bych naprosto zanedbatelny.... Sam si napsal, ze kava chutna stejne, kdyz rozemeles zmrzla zrna...TY vlhkosti tam nebude tolik!
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    ZUZKAOU: Kafe chutna stejne i namlety z mrazenejch zrn.


    OPTIKUS: Vzdycky kdyz to z ty lednice zandas/vyndas tak se ti vevnitr trocha vlhkosti vysrazi. A neni to problem zalepeni kamenu, ale ztraty chuti.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam