• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    PIPAL: já bych si i s nožema dokázal představit nastavení hrubosti, akorát by vyrobit takovej mlejnek stálo asi tak desetkrát víc, než s kamenama (jsem inovativní konstruktér, vizionář) :)
    PIPAL
    PIPAL --- ---
    BLACK_ONYX: neblazni, kameny prece! Tohle uz je mlynek, ne mixer :o). + bych chtel videt, jak by se s nozi stelovala jemnost mleti.
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    BLACK_ONYX: jsou tam kónický mlecí kameny. jestli je zájem, tak ten vršek znova otevřu a vyfotim ten mechanismus, maj to vyrobený precizně.
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    LUKAS87: A jsou tam teda noze nebo kameny?
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    tak musim malinko poreferovat o novym mlejnku:

    Iberital Challenge Automatic

    začnu rovnou negativníma vlastnostma:
    - statickej náboj. možná je to problém jenom mýho bytu (panelák, sušší vzduch), ale to svinstvo se lepí na ten "chobot", ze kterýho by to mělo lítat do páky... takže po namletí následuje ještě klepání kolem chobotu, aby to vyskočilo. jo, zůstává tam trocha namletýho starýho kafe - ale to neni většinou poznat a kdyžtak stačí trochu protočit kameny a vyplivne se to ven (a nahradí novym) - nic závažnýho. asi ten celej chobot nahradim něčim kovovym, až bude čas.
    - nastavení hrubosti se provádí kolečkem z boku, který má velmi jemnej šnekovej převod (aby bylo trochu poznat změna, je potřeba tu mrchu otočit alespoň o jednu otáčku vždycky), bohužel chybí indikace nastavení. tzn. neni to moc vhodný na pravidelný přeštělovávání. ale já jedu stejnak jenom presso, tak mi je to buřt. je pravda, že prvotní nastavení hrubosti byl porod (cca 20 otáček jednim směrem, prvně sem úplně "zadusil" stroj).
    - je slyšet - ale zase nemám pocit, že by byl nějak extra uřvanej

    klady:
    - nastavení hrubosti mletí je brutálně jemný - takže ideální pro hračičky .)
    - slušná konstrukce (už jsem to jednou rozebral.) - na vnější části jeden typ šroubu, vnitřek docela košér zapojenej, snad jenom ten plošňáček s časovačem mohl bejt z kvalitnějších součástek, ale tam taky o moc nejde
    - časovátko - featura nr.1 - člověk ráno po opici píchne do stroje páku kterou zmáčkne tlačítko a nemusí se starat, jestli toho bude moc nebo málo (teda pokud si ten vhodnej čas k mletí už předtim nastavil).

    za cenu 3900 Kč včetně doručení až domů http://www.iberital.cz/domaci_kava_mlynky_zrno.html si momentálně nemůžu stěžovat. a vzhledově se mi celkem líbí.
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    AXTHEB: SAPA, tam maj snad vsechno :-)
    TEREZZZKA
    TEREZZZKA --- ---
    AXTHEB: Prý na větších vietnamských tržnicích, jsem slyšela, v těch jejich stáncích s jídlem, minimálně Tě tam odkážou dál. Ale nemělo by to bý nic složitého na shánění.
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    BREGALAD: tyvole, 795 kč/kg, to nemyslej vážně...
    zkus tohle http://www.balirny.com/popis%20kav.html mail tam je, většina bejvá skladem...
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    Nevite kde by se dal sehnat "Vietnamese coffee press"?
    Tohle:
    BREGALAD
    BREGALAD --- ---
    mam dotaz, jakou kávu byste mi doporučili z týhle nabídky ?
    Balená mletá káva
    http://www.caj-kava.eu/balena-mleta-kava.html

    Jako kafe piju a mam rád dobrý kafe - ale fakt nevim jestli z bolívie, etiopie, ugandy nebo prostě co. Ideálně chuťově tak, aby se do toho občas dalo dát mlíko... :-)
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    TEREZZZKA: skoro žádný změny. Mezzo od BPH je pro mě zatím pořád to nej (za cca 200 kč/kg) a teď akorát čekám, až mi z Německa přijde tamper (Concept-art POP rukojeť a k tomu standardní konvexní spodek) a z Liberce až dorazí Iberital Challenge Automtic (neni skladem pořád nějak...).
    jedinou změnou je, že sem v BPH začal pro tátu brát na toho jeho českýho turka "café de arabica" - je to už namletá jemnější směs v 100 g sáčcích po 15 kč. směs na espresso mu nechutnala - bylo to vždycky moc silný a nebo kořeněný... nahradil sem tim modrý cosi od tchiba .)

    a malej frenčpress z ikea dostala babička k vánocům (společně asi s kilovkou toho cafe de arabica) a nemůže si to vynachválit :) dokonce u ní už to kafe i piju (velkej rozdíl od dob, kdy vařili instant a nebo nechali kafe překapávat nějakym plastovym elektrickym zmetkem...).
    TEREZZZKA
    TEREZZZKA --- ---
    MAR_TINA: Ještě by ji mohli mít na mlýnku v Domě kávy na Letné. A když ne, ještě se mi nestalo, že by m tam nechutnalo.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TEREZZZKA: Bolívii bych ochutnala.
    Mám tu ještě zbytek nepraženého Harar z Etiopie, čeká na další pokus s pánví :)
    TEREZZZKA
    TEREZZZKA --- ---
    MAR_TINA: No,u nás se kávová rodinka z malého kávovaru a mocha rozrostla o aeropress a chemex a tak se k těm dvěma kilům asi brzo taky přiblížíme :) Teď mi tu leží Bolívie z Yikama roasters, Panama odněkud ze Švédska a Costarica z no name pražírny z Costariky :) A teď nevím, co pít dřív :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TEREZZZKA: Já tam vždy potkala tu francouzku, ale je to ono dle fotek. Chodívám dopoledne.

    Ráda změnu :) A ne úplně kyselé. Rychle se to přepije.

    A na běžnou spotřebu kupuju vždycky to, co mají ve velkém balení v akci v Makru :(. Mívají občas lavazzu a občas segafredo. Ze stroje z toho leze slušný kafe. Holt u nás doma projedou dvě kila za měsíc.
    TEREZZZKA
    TEREZZZKA --- ---
    MAR_TINA: Coffee source hádám (asi nejsou dvě pražírny v jedné ulici:) já když tam byla posledně, yla tam Němka - nejdřív mluvila německy do teleonu, pak se mnou časky a tak vostrej přízvuk, Ty jo, úplně mě mrazilo :) asi to tam není moje nejoblíbenější, ale zase bydlím za rohem a to dost mluví pro nákup. Lenoch no :)
    Nerada kyselé?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TEREZZZKA: malá pražírna - na konci Francouzské v Praze, s příjemnou malou francouzkou :) (nemůžu si vzpomenout, jak se jmenuje)
    Naposled jsem koupila bababudan z Indie, taková jemná a nijak výrazná a příjemná. A ani trochu kyselá. Chtěla to změnu po všech silných výrazných kávách.
    TEREZZZKA
    TEREZZZKA --- ---
    Nějak mrtvo tady. Opravdu žádný novinky? Žádná nová ohutnaná nejlepší/nejhorší káva? Zkušenosti s malými pražírnami, co se rojí jak houby po dešti? Žádný kávový dárečky pod stromečkem? Hm? HM?
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    PIPAL: to všechno možný jsem už četl. po novym roce to prubnu.
    PIPAL
    PIPAL --- ---
    LUKAS87: Luky, osobni zkusenost nemam, ale co jsem cetl, tak nejsou spatne a mam dojem, ze se podobny mlynek obcas vyskytne i repbrandovany pod jinou znackou. Detaily si vsak uz nepamatuju. Zkus prohledat forum na primacafe.cz, neco malo tam k tem mlynkum je.
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    zdravím,
    máte někdo jakoukoli zkušenost s mlýnky Iberital (jmenovitě by mě zajímal především Iberital Challenge automatic, protože vyjde levněji jak Gaggia MDF a přitom se zdá, že to neni úplná šunka).
    díky.
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    yes, yes! mame pod stromeckem aeropress, chemex a cuppovaci lzici :-)
    GHOSTDOG
    GHOSTDOG --- ---
    BLACK_ONYX: objednanou k vánocům:-)
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    AGR
    AGR --- ---
    MACATA_PRDELKA: Jeste upresneni - v tabaku napr. u Penny marketu, ale je to tam ve vice.
    AGR
    AGR --- ---
    THEFISH: Jo, vlitlo mi to do hlavy akorat.
    THEFISH: BLACK_ONYX: Ja delam web, tata prodava a orientuje se v kave, popisky jsem psal v rychlosti ja, coz je ta chyba. Diky ale, zapracujeme na tom.
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    AGR: Ololol, nekdo kdo prodava kavu by ji mel alespon trochu rozumet. Gramatika a sloh je teda jedna velka hruza. Nic nerikajici popisky. Dekuji nechci.
    THEFISH
    THEFISH --- ---
    AGR: ja si vzdycky myslel, ze arabica, robusta, liberica a excelsa jsou odrudy (existuje jeste par dalsich), zatimco Honduras a dalsi nazvy statu nebo oblasti oznacuji smesi z produkce dane oblasti. takze by me podobna nabidka celkem zaskocila :o))

    a kdybych si chtel namichat vlastni smes, neresil bych to pres internet, protoze bych si ke kave nemohl ani pricichnout, natoz ji ochutnat.
    AGR
    AGR --- ---
    LUKAS87: Jj s tim michanim souhlasim. Muzu se zeptat o jakou prazirnu jde? Ze zajimavosti
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    AGR: to se standardně stává každýmu, kdo po sobě 10x nepřečte, co napsal.

    myslim, že bez osobního kontaktu s danejma druhama kávy (mít možnost každej jeden druh ochutnat samostatně a udělat si představu o jeho specifickejch vlastnostech) je to míchání leda tak hezký lákadlo, ale těžko z toho vznikne něco použitelnýho .)

    spíš mám pocit, že by lidi mohli uvítat možnost zvolit si míru upražení (jako to nabízej třeba neocafe). ale moje postřehy nemusíš vůbec reflektovat - zaprvý nejsem žádnej manžer, zadruhý už jsem si skvělou pražírnu našel...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam