• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    2011 World Barista Championship - live streaming video powered by Livestream
    http://www.livestream.com/worldbaristachampionshiplive
    Stream z Bogoty, Zdeněk soutěží zítra v půl sedmé. Držte palce.
    JJGG
    JJGG --- ---
    SKATEMURAI: zkus tohle http://www.dynapep.cz/ ,ale i tak neni nad kavu ;)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SKATEMURAI: to jsi asi ve špatném klubu ;)
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    aikidó
    TEREZZZKA
    TEREZZZKA --- ---
    SKATEMURAI: za mě maté. maté a káva v kombinaci. maté a káva a cola a bouchne Ti hlava, já se málem nechala přejet autem :)
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    SKATEMURAI: le cocaïne
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    SKATEMURAI: IMHO energii získáš spíše z cukrů
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SKATEMURAI: energetické nápoje
    prý guarana (nápoje, tablety, bonbony) - na mě nefunguje
    prý maté (nesnesu tu chuť)
    méně ale taky dost mě povzbudí čaj typu oolong
    a účenek zesílí k tomu přidaná velká dávka C vitamínu
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    zálěží na usazení celýho toho ústrojí. u těch ruskejch mlejnků je střed "chycenej" dvěma kusama vixlující pásoviny, číliže to má vůli do všech stran jak hovado. pokud je mlejnej dobře vymyšlenej a sesazenej, pak proti ručním hraje jenom fakt, že namlejt dávku na jedno presso chvilku trvá - což jde samozřejmě proti snaze mít kafe v hrnku co nejrychleji po namletí, mno.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    LUKAS87: mám velmi dobrou zkušenost se starým dřevěným (násyp shora, klika, dole šuplík). Má mlecí kameny, asi fakt kamenné a stavěcí šroub, docela jemný a hlavně plynulý. v kombinaci s laciným strojem na domácí presso stačil.
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    nicméně existujou nějaký ruční mlejnky, co melou ještě jemnějc - na pravýho turka - ale z toho si presso fakt nevyrobíš :)
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    já mám zkušenost se starym ručnim mlejnkem, co se tu kdysi prodával za komoušů - taková červená "trubka". seštelovat to nakonec šlo, ale produkovalo to tolik prachu, že sem musel dost lehce pěchovat, jinak se mi kávovar ihned zahltil. navíc to dělalo hroznej bordel na hlavě (zbytky prachu).
    takže bych asi ruční mlejnek nedoporučil. akle třeba maj to usazení kamenů vymyšlený lepší, co já vim...
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    TEREZZZKA:
    WAMP_ELF: Myslím, že nemelou tak jemně, jak potřebuješ na espresso
    TEREZZZKA
    TEREZZZKA --- ---
    WAMP_ELF: no u těch ručních je sice nastavitelná hrubost, ale na mletí kávy na espresso jsou ty rozdíly v hrubosti - než dosáhneš správné extrakce - tak malé, že to ten ruční nedává. To je můj názor, pravda je, že jsem s ním nikdy nepracovala.
    WAMP_ELF
    WAMP_ELF --- ---
    Tak jsem si přátelé objednal gaggii classic - za 5500 z italie, až dojde tak poreferuju. Máte někdo zkušenost s hario mlýnky? Na doubleshotu se nezmiňujou o tom že by se šikoval k mletí na presso..
    ANYSA
    ANYSA --- ---
    Včera byl v Hyde parku zajímavý host - Pavel Kohout, gastroenterolog, nutricionista a milovník kávy a celé to bylo o kafi a fakt moc zajímavé.
    Video — Hyde park — Česká televize
    http://www.ceskatelevize.cz/porady/10252839638-hyde-park-ct24/211411058080520-hyde-park/video/

    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    jentak - pokud vám chutná v kapučínu/latte/whatever mimo běžný skořice i trocha badyánu, tak je docela fajn ho trošku větší množství frknout dolu do gasketu před mletím kafe - je potřeba ho dát cca 2-3x tolik. chuť po badyánu to chytí a na dně hrnečku od něj ovšem není bordel .)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    http://www.delikatesy.sk/kava-napoje/red-espresso-koho-napadlo-nacpat-do-kavovaru-caj-6771

    Tyjo - zajímavej experiment. Najemno namletý roibos prohnaný espresovačem. Šlo by to i s černým čajem?
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    WAMP_ELF: páka je z povrchově chromovaný (nebo takněco, ale je to docela oděruodolný, tak to tipuju na žárovou aplikaci) mosazi (asi) a dost masivní, jsou k tomu dodávaný standardně 3 gaskety - jeden na pody, druhej na single shot, třetí na double shot. na můj vkus jsou trochu malý, ale tu zas narážíme na problém, že já rád ristretto. se strojem jsem +- spokojenej, má to svoje mouchy, ale po odříznutí spodku páky (mám z toho naked portafilter) pomocí zahlubovačky na elektroinstalační krabice do zdiva je to mazel. teplota trochu plave (no, co čekat od obyč termostatu) což se malinko zlepšilo po tom, co sem to rozebral a ty termostaty tam nasadil znova s použitím kvalitní tepelně vodivý pasty v adekvátním množství. ale člověk se naučí, kolik moc vody odpustit v jakej čas, aby byl výstup dobrej a celkem konzistentní.
    dose funkce je nahovno a vlastně vůbec - kdybych si měl vybírat, tak beru raději ten bez "dose" funkce, má jinak udělanou hlavu (teda, pokud to i u něj nedělaj už dneska jinak) a teplotní čidla tam jsou umístěný myslim na šroub, což je lepší.
    ta vibrační pumpa je trochu otravná a když nameleš kafe na prach, tak to pukem prostě vodu neprotlačí ani omylem, nicméně zas u toho tak moc nehrozí extrakce pod übertlakem (fysikálně to prostě nejni ani možný). jo, trochu mi sere, že tam nahoře neni místo na ohřejvání hrnků, nicméně dělám do hrnků o pokojový teplotě protože jsem u doubleshotu do předehřátýho hrnku pak musel moc dlouho čekat (nebo srkat, ale to mi moc nebaví už) než to šlo pít, aniž bych si spálil jazyk.
    JOSKA_CZ
    JOSKA_CZ --- ---
    tak mi včera přišel kovový filtr do Aeropressu. Mohu ho jen doporučit, má tak poloviční propustnost oproti papírovému, takže kafe je v kontaktu s vodou daleko delší dobu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam