• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?





    *





    odkazy






    - jak na kávu

    - cuketka

    - home - barista




    *


    Kafe roku není:

    *

    JACOBS
    *





    rozbalit záhlaví
    TEREZZZKA
    TEREZZZKA --- ---
    WAMP_ELF: protoze jsou to casem provereny stroje a vim, ze se daji sehnat za dobrou cenu. Ale neptej se kde, to je parketa kluku z prazirny,ti umi hledat.
    WAMP_ELF
    WAMP_ELF --- ---
    TEREZZZKA: mimochodem proč komkrétně dopuručuješ tu faemu a elektru?
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    Asi tak. To že dáváš přednost něčemu jinému neznamená, že nevíš jak dobré espresso chutná a jak toho docílit.
    Profík asi nedokáže poradit s klidným svědomím stroj za 3000,- a říct, že z toho poteče dobré espresso. Zeptejte se profi fotografa jak docílit výborných fotek z kompaktem.
    Ale no flame. Důležité je vždy to, co člověku chutná!
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    BOTA01: A co to ma spolecnyho? Ja umim delat docela dobrej jed na krysy a taky ho nezeru:)
    BOTA01
    BOTA01 --- ---
    Ja jen, ze jsi reprezentovala vsechny baristy z CR v soutezi v priprave espressa a napoju od nej odvozenych na mistrovstvi sveta..tot vse. Naladu na flame opravdu nemam, berme to spise jako dukaz Tveho kavoveho vyvoje;)
    TEREZZZKA
    TEREZZZKA --- ---
    BOTA01: Tak Brno je kavarnicky fajn, nepopiram. A co jako je na tom spatnyho, ze si radsi vychutnam filter? Italie davno neni pupek kavoveho sveta a espresso nebylo vynalezeno nikoli jako gurmansky skvost, ale jako prostredek jak se rychle nakopnout. Rada si vychutnam jednou za cas zajimavy espresso, treba tento tyden mame uzasne malinovou Costa Ricu (Finca Genesis, prazirna Union Roasters, UK) a tu si rada dam, ale kdyz si muzu vybrat, sahnu po filteru, nabizi uplne jiny chutovy moznosti nez espresso.

    Abyste se z espressa vsichni taky nepoprdeli :)
    BOTA01
    BOTA01 --- ---
    TEREZZZKA: LOL "jen,ze ja k zivotu espesso nepotrebuju,nijak extra mi nechutna" - pravila baristka roku 2010 !. Myslim, ze uz to s tou alternativou v Praglu prehanite;) Prijedte do Brna na poradny shot..
    TEREZZZKA
    TEREZZZKA --- ---
    jo pardon, nepsal si o vstricnosti,ale toleranci- onyxovi rodice taky neupalujem za to, ze doma pijou nespresso-ale zas a znova je to o tom, ze se tu tazalo o radu, ne o pochvalu :)
    TEREZZZKA
    TEREZZZKA --- ---
    WAMP_ELF: ale jo. Ja taky chapu, co mas na mysli, kazdemu takova kava,jak mu chutna, ale pak vam proste neporadim, uz proto, ze hledat uchazejici kavovar za par tisic je pro me ztrata casu :) navic, kdyz v to nemam viru. Nemam tajnou zasobu tipu na levny kavovary,ktery bych zatajovala, zkusenost mam s tim, co doporucuju, tolik k te vstricnosti :)
    no a zaverem snad jen,ze ja k zivotu espesso nepotrebuju,nijak extra mi nechutna, takze je pro me osobne hledani domaciho kavovaru uplne zbytecne :)
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    WAMP_ELF: v tom případě si porid za tu cenu cokoliv, nic jinýho ti nejsem schopen poradit.
    WAMP_ELF
    WAMP_ELF --- ---
    TEREZZZKA: tak catler je celkem solidní, ten s sebou vozili bratři ebeni.
    Jinak já tě chápu ale ty nechápeš mě, na mokka jsem strávil nekolik let a už mi to prostě nestačilo (lezlo krkem), ty sama jako profík si musíš uvědomit ty zásadní(a základní) charakteristiky chuti espressa a moka, zkus si někdy nad tím domácím šuntem sednout a nakonec zjistíš že s trochou pokory se dá prohlásit že je to kafe ucházející, sice na úkor toho že musíš používat dvojmisku na jeden shot a jiných kliček, ale tělo to kafe mít bude a dá se vychytat i pěknej tygr.
    Mimochodem najít repas faemy do 10000 je celkem oser(pardon)..

    Myslím že jsme oba řekli co máme na srdci, chápu že chceš zamezit "škodám" ale někdo porstě chce mašinu stůj co stůj, tam bys mohla projevit trochu tolerance ty nesmiřitelná..


    BLACK_ONYX: paní Silvia je fajn dá se sehnat za pěkný peníze i bazarovej ale pořád to neni stroj za 3-4000.

    mám dotaz nemáte nekdo 58-ku tamper s dřevěným madílkem navíc?
    Ty gaggia páky pořád platí.
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    Radsi mlynek a kavovar zvlast, aby se nezahrivala kava a tak. Rancilio Silvia je podle me dobra investice.
    MAR_TINA: Zajimalo by me, jestli dokaze namlit dost jemne na espresso.
    TEREZZZKA
    TEREZZZKA --- ---
    Ja na domaci pouziti chapu argument nemam na to desetitisice, pak ale taky znam to uslovi o vyskakovani si jen do vyse sveho platu. Neverim, ze jediny, co cloveku muze chutnat, je espresso a ze ho prosto neuspokoji nic z nabizenych alternativ. Pokud tak tomu je, pak je ale zas na miste ta investice a ta je bohuzel od 15k vys. Pardon, ale ja proste nic z toho, co tu padlo za levnejsi varianty (gaggia, krups atd) nemuzu s cistym svedomim doporucit. Poridte si catler s mlynkem, nebo heldejte repasovane jednopakove faemy, elektry, ale to uz se chce trochu vyznat a umet hledat (na tohle jsme i ja kratka).

    Pokud se jedna o provozy, tzn kavovar bude at uz hodne nebo malo vydelavat, tak bych se vubec neodvazila hledat v techhle domacich, to je pro ostudu. Zas a znovu, kdyz na to nemate, vykaslete se na to a radsi nabidnete s cistym svedomim kvalitni cerstvou kavu pripravenou treba jako prekapko ( http://www.doubleshot.cz/technivorm-moccamaster-kbt741.html )
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    AXTHEB: levný mlýnek je můj zázrak po babičce zadarmo :)

    zkuste se lidi vžít do toho, že ne každý má kávovar v prioritách a ne každý má přebytek rozpočtu v řádu tisíců.

    LUKAS87: kdybys měl profi kávovar, uvedu fullframe digitální zrcadlovku s teleobjektivem na sport ;)
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    LUKAS87: Levnej mlejnek stoji ctyri stovky, ne tisice.
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    KORDA: neřeší se tady zrovna teď tohleto?
    cyve lidi, když ste tak líný, že si ani nepročtete posledních 10-20 příspěvků v diskuzi, to jako očekáváte, že ostatní budou tak pilný a budou vám tu vřele po n-tý opakovat odpověď na již n-krát položenou otázku?

    MAR_TINA: řeč fotografa se zrcadlem a 5 objektivama by to byla ve chvíli, kdybych neměl doma low-end gaggia espresso a levnej mlejnek za 4k, nemyslíš? :)
    FINSON
    FINSON --- ---
    Jaké mají zdejší odborníci názory na zrnkovou "limitovanou edici" Barista od Tchibo?
    KORDA
    KORDA --- ---
    KORDA: Resp. stroj na presso abych se vyjadroval presne.
    KORDA
    KORDA --- ---
    Shanim kavovar, ktery nebude na kapsle a dobre vypada (bude na pultu, verejne videt). Budget cca 3000. Neaky tipy? A potazmo, kde kavovary kupovat?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Připomíná mi to řeči fotografů se zrcadlovkou a 5 objektivvy na otázku, jaký si koupit kompaktní digitální foťák. (Žádný, kupuj si pohledy a s rodinkou jdi 2x do roka k fotografovi). :)

    Mám doma plastový DeLonghi za pár tisíc, používali ho rodiče spokojeně pár let denně a teď mi ho nechali. Občas to zapnu a vyrobím vcelku dobré kafe s vrstvičkou pěny. A jsem s tím spokojená.

    Na dobré presso můžu zajít do místní posilovny a to mám z pekla štěstí, že majitel-svalovec miluje kávu, udělal si kurz a koupil parádní stroj. Ale zas tam není to kavárenské prostředí. Jinak byste nevěřili, jaký strašný sr**ky dokáží na Mělníku vyrobit i z naprosto unifikované Lavazzy, kteoru jim jezdí zástupce firmy pravidelně servisovat. Takže si umím představit, že Jindřichův Hradec nemá ani posilovnu. :D
    (Kdysi jsem tam měla slušné kafe v penziónu pro cyklisty. Na náměstí a měli staré kolo u vrat. Funguje to ještě? Nebo jsme před 10 lety byla spokojená s málem?).
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    hlavně se vyhněte těm plastovejm mrdkám s menšim gasketem, než je espresso standard (nějakejch 58 mm). netěsní to, blbě se s tim pracuje, jsou k tomu atypický tampery... a největší zlo jsou "napěňovací" nástavce.

    za 6k se už daj sehnat základní modely gaggia. jo, je to skoro 2x tolik, ale člověk si tim ušetří výrazný rozhořčení.

    párkrát sem totiž takovouhle malou mrdku od krupsu měl v ruce a vyjma ok systému páry to bylo totálně absolutně nahovno.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam