• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    Jezdím vybaven vlastní kávou :-)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    WAMP_ELF: taky jezdím pořád a po celé republice a potřebuje 4 porce kofeinu denně. Můj tip pro řidiče, kávomilci neposlouchají, je benzínka shell, mají tam lepší automat - stojí 25 kč / nápoj, kelímky se dávají pod kohoutek ručně. Má to zrna v zásobníku a mele to před přípravou. Dávám si do velkého jejich shell káva s mlékem a do toho někdy přileju (do velkého kelímku se to vejde) shell espresso. Za 50 kč mám kofein s mlékem bez nervů, voní trochu jako chlebová kůrka, ale ne nepříjemně.
    Pak ještě bývalá síť benzínek Jet, dneska něco červenýho, mívali slušnější filtrovanou.
    Bohužel, čím dále od Prahy nebo aspoň Středních Čech je vybavení benzínky stejné značky slabší, někde u Mohelnice nebo které díry mě dost zarazilo, že na Jetce vydávají cukry a mlíčka u kasy, nejsou k dispozici u kafe pultu.
    WAMP_ELF
    WAMP_ELF --- ---
    BLACK_ONYX: však to byla nadsázka, ty šilhavej pistolníku.

    Osvěta je osvěta, i já se o ní snažím ale když člověk dorazí na 2-3 deně na neznámé místa a před dalšíma X km za volentem a další prací atd. do sebe chce nalejt kus něcěho horkýho, rychlího, povzbudivího a hlavně něčeho co nechutná jako odvar z ponožek učitele baletu tak se prostě obrní a zaklíná se větou: pikolo, prosím- a v lepším případě se obsluha nezeptá, to jako to úplně malý joooo? To holt je kámen úrazu- už je to zažitý a tak je to už jen na pár ženách a mužích za pákou aby se snažili věci uvést na pravou míru.. Podle mě úkol sysyfovský... ale někdo to holt dělat musí.
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    a místní PROs nikoho nekamenuji, jen se snaží o osvětu:)
    peace BROs!
    TEREZZZKA
    TEREZZZKA --- ---
    Prostě se neříká pikolo, ani preso a ani gnoči :) Když mi tohle někdo řekne v kavárně, zdvořile "zopakuji" "takže jedno espresso" a přesně - pokud to snese - a snese to 90% lidí, řeknu,že piccolo se tomu říká bůhví proč (my víme, ale to je na dlouhý povídání), ale my připravujeme espresso. Většina neprotestuje.
    A ještě jedna anekdotka dnešního dopoledne. Tři lidé u stolu, manželský pár objedná 2x espresso, pán, přisedá později, sleduje jak servíruji. Manžel k němu:"Tak si dej Libore taky kávu, tady mají vynikající, my jsem si dali espresso." pán zkušeně hodí oko do šálku a nekompromisně prohlásí "Ristretto." vstupuji do hovoru a mile, ale rázně definuji ristretto a espresso. Libor vytáhne penženku a povídá "Jo...takže 30 mililitrů....tak na kolik se dostaneme, kdybych si připlatil?" Skončil u latte :)
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    Pikolo prostě není kávový nápoj a nemá žádnou specifikaci? Nebo jaká je standard takového pikola?
    Prostě jsou to blbě používané termíny. Mnoho lidí také tvrdí jak se u pistole mačká kohoutek a myslí tím spoušť. Koutek je úplně jiná část zbraně :-)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    VECTOR: možná. ale lidé připravující v kavárně a pohostinství vůbec kávu zvanou espresso by sami neměli piccolo nabízet. a v případě, že mají čas a host vypadá, že osvětu snese, by to mohli vysvětlit. a rozhodně by neměli věřit, že to existuje. (měli by vědět, jak to je.)
    FONTAN
    FONTAN --- ---
    jenze je to "nesvar" - cesi maji pocit, ze to je internacionalni slovo, kdyz to internacionalne zni, ale mimo hranice nasi mile zemicky na cechy koukaj jak na blazny, kdyz si reknou o "van pikolo" (uz jsem to parkrat musel vysvetlovat - jak barmanum v cizine, co tim ten kamarad myslel, tak kamaradum, co si pikolo objednali, ze to je "nefunkcni klicove slovo") [a "vice versa" - spoustu cechu si rekne v cizine o presso a pak jsou neprijemne prekvapeny, ze dostali pikolo a ne svuj zaslouzenej deci a pul brecky...]
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VECTOR: no jo, ale v Čech s v české hospodě neobjedné "small". A neobjedná si to ani v anglické hospodě, protože pokud by tam nebyl česká obsluha, která rozumí czenglish, tak by dostal nealkoholické pivo.
    KIDLI
    KIDLI --- ---
    ZUZKAOU: Děkuji za doplnění vzdělání tobě i tvé ctěné tetičce :-)). Ale na tom, že piccolo není název pro žádný nápoj vzniklý zpracováním kávy na libovolný způsob se asi shodnem, ne? ;-)
    VECTOR
    VECTOR --- ---
    KIDLI: Presne tak, piccolo znamena maly. Kdyz si nekdo obedna v hospode jedno "velky"nebo jedno "maly", taky ho nebudes kamenovat za to, ze nerekl pivo, ne? Protoze vsichni rozumi, ze chce velky/maly pivo.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KIDLI: piccolo je v italštině malý. A je to i název pro pikolu, která se ovšem oficiálně v italštině jmenuje ottavino. Piccolo se jako označení pro pikolu používají angličané - z italského flauto piccolo. (zdravím tetu wiki)
    VECTOR
    VECTOR --- ---
    Mimochodem, mate nekdo zkusenost s timto?

    Presso - A revolutionary way to make connisseur coffee at home.
    http://www.presso.co.uk/
    KIDLI
    KIDLI --- ---
    VECTOR: piccolo znamená jen flétnu, ne i flétnu. To že ho má 90% hospod a 80% kaváren v nabídce je druhá věc

    http://blog.scuk.cz/post/2927027235/pet-stupnu-kavarenskeho-pekla
    například
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VECTOR: piccolo je český nešvar nazývat tak kávu v hrníčku na espresso, kde je ovšem většinou i tak více tekutiny, než by mělo. To, že se espressem nazývá deci čehosi ve velkém šálku, obvykle patří k těm kavárnám, které nabízí piccolo.
    WAMP_ELF
    WAMP_ELF --- ---
    kdo jsi kdy neudělal někomu piccolo první hoď kamenem!
    VECTOR
    VECTOR --- ---
    MAR_TINA: Haha, takze slovo piccolo znamena i fletna. Los taky muze byt bud zvire, nebo poukaz do loterie. Tak jeste jednou, co je spatneho na piccolu?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    INDALILITH: moc tomu nerozumí: chceš aby kolegové ty trysky profoukli a vyčistili nebo aby to nedělali?
    WAMP_ELF
    WAMP_ELF --- ---
    VECTOR: za chvíly tě místní "PRO´s" ukamenujou...
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    VECTOR
    VECTOR --- ---
    TEREZZZKA: Co je spatnyho na piccolu, probuh?
    INDALILITH
    INDALILITH --- ---
    TEREZZZKA:no zatím , se snažím odnaučovat kolegy aby si po každým šlehání profoukly a vyčistily trysku , ale bohužel je to tak účinný jako válcovat dálnici válečkem na nudle , ono na Hlavním nádraží všechno funguje trochu jinak než v klasický kavárně .. bohužel ..
    INDALILITH
    INDALILITH --- ---
    BLACK_ONYX: nn , 3 pákové La Cimbali
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    INDALILITH: půl mega? to máte stradu?
    TEREZZZKA
    TEREZZZKA --- ---
    INDALILITH: to byla narážka na to piccolo, to je ošklivý ošklivý OŠKLIVÝ zlozvyk, kterého se prosím zbav, zvlášť pokud pracuješ v kavárně. Jak říká pan Gregor, nejsme tady v hudebninách, malé flétny nevedeme.
    INDALILITH
    INDALILITH --- ---
    TEREZZZKA:když ho včas zastavíš tak ti udělá i ristreto , ale chce to nad ním stát s rákoskou :) a pěnu to na domácí poměry šlehá taky celkem pěknou a návod k použití má asi milion stránek a stačí si přečíst první tři .. a pokud jsi profesně barista .. tak to jen prolistuješ a je jasná .. jen mám pocit že tu páku moc utahuju (asi síla zvyku) ale to nevadí jde o zvyk, nicméně sranda za pár korun ( a už se těším jak tu za čtvrt roku budu vztekle nadávat {pokud k tomu vůbec dojde}a když bude nejhůř tak půjde do auditka za odvoz nebo 150,-:) ale zatím mě baví :)) a snad ještě bavit bude ..
    TEREZZZKA
    TEREZZZKA --- ---
    INDALILITH: tak jeslti dělá piccolo, tak pak je to v pořádku :D
    Ne, každému co jeho jest, hlavně, když Ti chutná. Jestli to nemá unifikované pody, tak docela pěkný výběr mají v Coffee source na Francouzské.
    INDALILITH
    INDALILITH --- ---
    Tak kávovar vyzkoušen , když dělá 2 dopia zároveň , jedno je picolo a druhý přetejká do pryč .. , když dělám normálních 7g je vše ok , pokud dělám 14g je zle , chutná dobře , nerez v kávě není cítit , vyzkoušela jsem i pody a pracuje se s nima líp než s čerstvě namletou, vyzkoušela jsem směs arabici a robusty z arca a docela to šlo ... i když s pressovačem v práci kterej stojí 500 000,- je ta kvalita nesrovnatelná :)) to uznávám nicméně na domácí podmínky horší průměr ... nepřekvapil ani neurazil .. a pořád lepší než přiblblej překapávač ...
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    INDALILITH: já bych řekla, že je škoda, že tě zrovna tyhle dvě nelákají, ale jsem zastánce názoru, že co nevyzkoušíš to ti nedá pokoj ... a pokud to nikomu neubližuje a finančně tě to neruinuje ... go on
    INDALILITH
    INDALILITH --- ---
    a Chemex nebo Vakuum pot mě v domácích podmínkách vůbec neláká :(
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam