• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    TEREZZZKA
    TEREZZZKA --- ---
    VECTOR: VĚTŠINOU, čím víc káva zvětrává, tím je potřeba víc utahovat mlýnek.
    VECTOR
    VECTOR --- ---
    LUKAS87: Co znamena prerizovat mlejnek?
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    MYJKA: v odpadu to dělá bordel bo když se louh rozpouští ve vodě, tak fest vydává teplo. jakmile se již rozpustí, tak teplo dále nevydává.
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    OPTIKUS: No ja prave viem co to robi ked to dam do odpadu. Bojim bojim :)
    OPTIKUS
    OPTIKUS --- ---
    No kdo se boji nesmi do lesa...Ale nejucinejsi je nasypat par zrnicek (kavovou lzicku) tam kam se dava kafe a pustit vodu jako kdyz varis kavu..A uvidis co ti z toho vytece za ropu!!(: Je to trochu hukot ale to k tomu patri...
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    OPTIKUS: Diky, asi ale iba par guliciek ze? Premslam ako to urobit. Dat to uvarit by bola asi katastrofa. Snad len v nadobe zaliat vriacou vodou.
    OPTIKUS
    OPTIKUS --- ---
    MYJKA: Prozen tim nejakym zpousobem hydroxid sodny (louh), nejdrsnejsi instance proti kavovym usazeninam...Ale funkcni!(:
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    Tak nakonec jsem zakoupil Philips 8325/09, který se od 8323/09 liší tím, že ohřívá šálky a má nerezový boiler a trysku na páru. Rozhodlo to, že byl jen o 400,- dražší a byl narozdíl od 8323/09 skladem. Pak dám vědět, jak jsme spokojeni. Díky všem za pomoc a rady.
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    Mate nejake tipy na generalne vycistenie kavovaru? Mame ten ikeacky tzv rusky kavovar. :) Pride mi ze je to sitko zanesene.
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    WRONSKI: na tom sem doma vyrůstal...
    NEVILL
    NEVILL --- ---
    TEREZZZKA: no jo, tady už holt jenom tak něco levnější nebude... :O))
    WRONSKI
    WRONSKI --- ---
    Turek ze Standardu FTW! (a teď dostanu ban :D)
    TEREZZZKA
    TEREZZZKA --- ---
    NEVILL: tak to ale jde o komoditni kavu, ne vyberovou, takze to se nas tady vetsiny netyka...a vubec,jde hlavne o robustu a to uz by se nas vuuuuubec nemelo tykat :)
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    MARIPOSA: ad 1.) já teda osobně skladuju v mrazáku. v lednici to během toho měsíce (doba, za kterou obvykle spotřebuju kilovku kafe) zvětrávalo (každej den sem musel přeřizovat mlejnek), venku v kuchyni zvětrávalo ještě divočejc. takhle si z pytle vždycky odeberu jenom +- na to jedno kafe, co si dám, tomu nechám chvilku na ohřátí a pak se to hned mele. a mlýnek utahuju jenom postupně (zamrazený kávový zrna prostě uvolňujou oxid uhličitej ve výrazně nižší míře, než při pokojový teplotě - a do mrazáku to jde ihned po zakoupení, tzn. do týdne od upražení).
    kdesi na homebarista/coffeegeeku jsem četl elaborát ve kterym porovnávali čerstvou kávu a kávou, která byla měsíc v mrazáku, a chuťově je rozpoznat (při double-blind testu) od sebe nedokázali.
    WRONSKI
    WRONSKI --- ---
    To dopadne jako s benzínem - doveze se levněji, ale maloobchodní cena zůstane...
    NEVILL
    NEVILL --- ---
    Rekordní úroda tlačí ceny kávových zrn dolů, káva zlevní i kvůli krizi - iDNES.cz
    http://ekonomika.idnes.cz/rekordni-uroda-tlaci-ceny-kavovych-zrn-dolu-kava-zlevni-i-kvuli-krizi-1kk-/eko-zahranicni.aspx?c=A111217_105855_eko-zahranicni_jw

    tak jestipak to zlevnění dojde i k nám...? :O)
    TEREZZZKA
    TEREZZZKA --- ---
    MARIPOSA:
    1.) ne, obojí Ti tam načichne vším, co lednice nabízí a ještě navíc tomu nedělá dobře teplotní šok (lepší skladovat ve spíži - suché místo se stálou teplotou)

    2.) snažím se dělat to jednou týdně a zdá se mi to akorát, žádné žluknutí nepoozoruju

    3.) ta třetina kávy ve sklenici je zase spíš pomyslná (vytvoří se tím, že proliješ odstáté mléko s pěnou kávou), do sklenice se normálně dává jedno espresso, tedy 7-10 g (tzn. z 300ml nápoje 30 ml kávy), záleží, jak jsi zvyklá, co Ti chutná, atd., jestli používáš kávu z french pressu, tak to je prostě o tom vyzkoušet, co Ti chutná, na to přece není žádné dogma :) obecně se používá na filtr 60g/litr vody, ale v tom jsou alternativní metody tak super, prostě zkoušíš, co Ti chutná a vyhovuje. Extrahovat se doporučuje 4 minuty.
    MARIPOSA
    MARIPOSA --- ---
    Dovolila bych si položit tři kávové dotazy:

    1.) Co si myslíte o skladování kávy (ať už zrnkové nebo namleté) v lednici?

    2.) Mám doma mlýnek Hario Skerton s keramickými mlecími kameny, jak často bych ho měla vymývat?

    3.) Mám ráda latté machiatto, dělám si ho do sklenice o objemu 300 ml. Správný poměr je předpokládám 1/3 pěny, 1/3 mléka a 1/3 kávy, takže kolik gramů kávy bych měla dávat na 100 ml kávy a jak dlouho ji nechat extrahovat (používám frenchpress)?

    Díky :)
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    TEREZZZKA: jsem dostala pusu, chi :-)
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    MYJKA: Tak kafe je z toho pekne hnusne. Ble.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam