• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?





    *





    odkazy






    - jak na kávu

    - cuketka

    - home - barista




    *


    Kafe roku není:

    *

    JACOBS
    *





    rozbalit záhlaví
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    WAMP_ELF: no o tom žádná, ale praxe je praxe: -)
    WAMP_ELF
    WAMP_ELF --- ---
    BLACK_ONYX: hlavně to je oblast která udělá celkem vítr v peněžence, pokud to teda člověk nemá za zádama v baru, že? (ale mezi námi to pak skoro vyjde na stejno ehm ehm..)
    Ale zatím to chce hlavně si doplňovat znalosti.. stále a stále..
    DAVE_PAGE
    DAVE_PAGE --- ---
    PRDELMRDEL: ten cas extrakce si schvalne doma zkusim zmerit. Ale bude take kolem pul minuty.
    PRDELMRDEL
    PRDELMRDEL --- ---
    DAVE_PAGE: Jde tam prave o mleti. Ume je to tak, ze kdyz mam kafe tak jemne, aby mi voda neprotekla za 10s, leze mi nahodu bordel zkrs sitko. Kdyz ho mam mlety tak, abych mel cistej salek a neupechuju ho, tece prave tech 10s. Ale de o to, ze se ridim spis casem extrakce, nez mnozstvim proteklyho kafe. Takze vecinou koncim s pulkou az dvema tretinama konvicky po cca 30ti vterinach. Je pravda, ze ne kazdej se spokojenej s 20ml kafe na salek zejo. Podle me chut zavisi spis prave na case, kerej se kafe louhuje, jak clovek kafe pechuje, ovlivni spis vyslednej objem napoje.
    Schvalne sem potom jeste zkusil, po sliti toho co piju, nechat zkrz kafe protict jeste zbytek vody, kterou normalne vylejvam ze spodni nadobky a vytekla svetla kalna mrtka, kera se opravdu neda pit. Je to podobny, jako klasickej espressovej trik na bazenovy kavarniky, se trema salkama postupne z jedny paky. Ke konci uz proste tece preextrahovany, slaby a hnusny kafe.


    TEREZZZKA: Ja myslim, ze sem to slysel tak, jak to rikas:)
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    toto je oblast, ke které se budu muset ještě propit.
    TEREZZZKA
    TEREZZZKA --- ---
    jeste tak mohl rikat brandy, ale to je jedno-smysl jsme vsichni pochopili ne? :)
    TEREZZZKA
    TEREZZZKA --- ---
    BLACK_ONYX: stopro konak. S portskym by to nedavalo smysl. Navic sem ho to slysela rikat posledne :)
    WAMP_ELF
    WAMP_ELF --- ---
    BLACK_ONYX: víno = portské,kagor,brandy,koňak. TEDY?!?
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    TEREZZZKA: já myslim, že kluci říkají portske:-)
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    i v kavovaru by mezi kávou v portafilteru a sitkem měla být mezera, neb káva zvětší svůj objem. konvicku jsem vždy také jen zarovnaval a žádné kanálky jsem nepozoroval. schválně večer vyzkouším:-)
    TEREZZZKA
    TEREZZZKA --- ---
    MOMENT: ten citat je od Zdenka Smrcky a zni jinak : s espressem a s filtrovanou,alternativne pripravenou kavou je to jako s konakem a vinem-oboji pochazi ze stejne suroviny,ale chutovy dojem je diametralne odlisny-prvni se vyznacuje koncentrovanosti,hutnosti a vyraznosti, druhe je proti tomu ridke,jemnejsi a da se dlouho popijet :)
    DAVE_PAGE
    DAVE_PAGE --- ---
    MOMENT: Ja si se svoji bialettkou dost vyhral a zkousel jsem ruzne pechovani. (IMHO) nejlepsi kava mi z toho tece pri uplne plnem sitku, ale s nestlacenou kavou. Po extrakci, kdyz to sitko cistim, tak je tam logr nakonec tak upechovany, ze nejde snadno vyklepnout a nakonec z toho vypadne kompaktni puk.

    Pokud tam te kavy je malo, tece z toho obarvena voda. Pokud ji naopak upechuji, kava mi pres sitko tece klidne i 3,4 minuty a je hnusne (ne silne). Verim, ze bych si mohl jeste dost vyhrat s mlynkem apod. ale ten mam nastaveny na kompromis i pro french press.
    WAMP_ELF
    WAMP_ELF --- ---
    MOMENT: budiž ti odpuštěna česká kuchyně..
    Mimochodem já právě(!) doufal že mi to pěkně všechno vysvětlíš(PRDELMRDEL) jak jsi to přesně myslel.
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    s těma kanálkama to ej vtipný, když uvážim, že italové tradičně do toho, co tam nasypou, dělaj tři malý dírky lžičkou (ale né až skrz)...
    MOMENT
    MOMENT --- ---
    WAMP_ELF:
    MAJA:
    DAVE_PAGE:
    VODOMERKA:

    predem: nechci vytvaret zadne dogma a je jasne, ze zpusobu pripravy kavy v mocca konvicce muze byt vic, nez jeden. radeji tedy jenom doporucuji a to beze zbrane, kterou tak snadno vsichni ostatni v podobnych textech vidi. take bych rad zminil glosu jednoho baristy (nejsem si jist, kdo to presne byl, vypravel mi o tom PRDELMRDEL): "rozdil mezi espressem a ostatnimi druhy pripravy kav je jako rozdil mezi portskym vinem a vinem, kdy portske je portske a vino ma nezmernou variabilitu chuti a aromat.

    pokud tece extrakt neskutecne pomalu, jde o to, jestli tece pomalu jedno espresso nebo cela konev. taky je problem, ze pokud clovek male kafe povazuje za silne, ale ne-chutne zaroven, je vetsinou kafe jako takove v neporadku (vetsinou "za zenitem", jak rikal jeden muj kamarad); samozrejme tezko se reaguje na dve tri vety, zvlast pokud zkouska pripravy druhou stranou probehla mozna jednou dvakrat. ja i PRDELMRDEL dost casto zehrame nad nasim vysledkem prave diky nevhodnym podminkam. pri tomhle zpusobu pripravy kavy je detail stejne dulezity jako u velkeho stroje.
    to, ze kafe pechuji, delam prave proto, aby protekalo uplne rovnomerne: pri odstranovani logru (ted mi vypadlo to sexy anglo-americke slovo pro logr, ktery odstranujeme po extrakci z portafiltru) jenom fouknu z druhe strany a vypadne mi veru plnohodnotna babovicka, ktera pri blizsim zkoumani opravdu nejevi jakekoli znaky nerovnomerneho protekani, nedejboze prave kanalku, o kterych se zminoval PRDELMRDEL. tedy: pechuji presne tak, jak bylo psano nize:

    -kavu nasypu do portafiltru a pri dosypavani prubezne sklepavam, aby kava byla ve vysledku rozmistena co nejrovnomerneji (PRDELMRDEL)
    -kavu takto vrchovate nasypanou a sklepanou "zarovnam s okrajem portafiltru" spodni stranou spodniho dilu konvicky, ktery je vhodny pro tuto cinnost prave tim, ze jeho plocha je vetsi, nez obvod portafiltru a proto nemuze dojit k prilis velkemu tlaku, ktereho se podle me boji v Bialettiho navodu, protoze opravdu jenom zarovnavame, i kdyz velke mnozstvi kavy: cim hrubeji mleta, tim vice, cim jemneji mleta, tim mene. Pokud mam kavu mletou spise hrube, sypu dalsi kavu i po zarovnani, ale zase jenom "zarovnavam".

    jiste, je to jenom jeden z pristupu, ale neprijde mi nevhodny. rozhodne nedochazi k prepalovani a servirovana kava neni ne-chutna. naopak. dalsi vec: problematika maleho silneho espressa muze vypadat vselijak. vetsinou jde o spatne udelane espresso ze spatne vyladeneho stroje a spatne kavy. ale muze to byt take ristretto udelane spickovym baristou, ale konkretni smes je pouze z arabik a zrovna se u ni ceni kyselinky a pri extrakci o chlup kratsi, nez espresso, protoze nejsou dva mlynky a rozdil v priprave se vyrovna jinak, nez mlynkem, muze byt kava jeste o chlup kyselejsi, a to uz je pro me (v tomhle pripade i pro onu baristku) proste nevypitelne. u kavy cenim orisky, nikoli citron. i kava muze byt veci vkusu, ale je to jako s umenim. vkus muze byt dobry i spatny a vetsinou se jedna o nestastnou nevedomost nebo spolecnosti hlasane trendy.

    pokud chceme pripravit kavu dokonalou, jde o mravenci praci. hodne lidem staci malo, protoze se malokdy setkaji s necim lepsim. boji se experimentovat a radeji pocitaji s jiz overenymi vecmi, ktere nevim kdo overil. kdybych mel naznacit stav gastronomie v nasi republice, pouzil bych slova basnika Dylana Thomase, jez byl v roce 1949 pozvan do Prahy a ve svem dopise zene pise: "priletel jsem do Prahy pred ctyriadvaceti hodinami a hned mne odvezli na recepci v budove parlamentu, kde stovky Cechu, Slovaku, Rusu, Bulharu a Madaru popijeli vino. potom vecere: neuveritelne spatne jidlo a prijemni lide..." a to byl z Wallesu. snad jen v cechach mame "cerstve rozpecene" pecivo. a kava je na tom uplne nejhur. ale to uz jsem se rozepsal o necem uplne jinem.

    u mocca konve (stejne jako jinde) s jinou, nez cerstvou kavou moc pracovat nemuzeme. je to strasne znat.



    DESTINYX
    DESTINYX --- ---
    DAVE_PAGE: Ono staci cas od casu v mlynku pomlit ovesne vlocky a je vycisteno ;-)
    TERRA
    TERRA --- ---
    PRDELMRDEL: Jasne, ono u tehle jde taky o to, kdyz jsem se tedy ridila navodem, aby pry voda nepresahovala ventil, to je ale obsah vody, ktery odpovida jedne kave...ktera je ale pritom, protoze musim trychtyr cely naplnit kavou, celkem silna...:otak nvm ale snad se s ni nejak sziju...Diky moc za rady:-)!

    Diky dik...
    MAJA
    MAJA --- ---
    DAVE_PAGE: jednou za čas demontuju a plastové díly strčím do myčky, kovové spařím vodou a ručně domeju - ale mám starý (dobrý) český Tramp.
    DAVE_PAGE
    DAVE_PAGE --- ---
    Jak cistite rucni mlynky na kavu? Je na to nejaka univerzalni metoda? Mam +- tento http://www.kava-caje.cz/pic_zbozi/65251100.jpg A je problem se "necim" vhodnym dostat dovnitr a vydrbat jej od zbytku kavy.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    tusim, ze u Bialetti konvicek pisou primo v navodu, ze ta kava nema byt napechovana. kvuli tlakum. a taky mi prijde, ze pak chutna hnusne :).
    jinak mam dve velikosti (1x dvojpresso a 2x trojpresso) a nedam na ne dopustit!
    DAVE_PAGE
    DAVE_PAGE --- ---
    MAJA: mam podobnou zkusenost. Pri napechovani mi to tece pres sitko moc pomalu, trva to neskutecne dlouho a kafe je dost prepalene. Ja davam sitko plne, ale nestlacene.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam