• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    DESTINYX
    DESTINYX --- ---
    DAVE_PAGE: Ono staci cas od casu v mlynku pomlit ovesne vlocky a je vycisteno ;-)
    TERRA
    TERRA --- ---
    PRDELMRDEL: Jasne, ono u tehle jde taky o to, kdyz jsem se tedy ridila navodem, aby pry voda nepresahovala ventil, to je ale obsah vody, ktery odpovida jedne kave...ktera je ale pritom, protoze musim trychtyr cely naplnit kavou, celkem silna...:otak nvm ale snad se s ni nejak sziju...Diky moc za rady:-)!

    Diky dik...
    MAJA
    MAJA --- ---
    DAVE_PAGE: jednou za čas demontuju a plastové díly strčím do myčky, kovové spařím vodou a ručně domeju - ale mám starý (dobrý) český Tramp.
    DAVE_PAGE
    DAVE_PAGE --- ---
    Jak cistite rucni mlynky na kavu? Je na to nejaka univerzalni metoda? Mam +- tento http://www.kava-caje.cz/pic_zbozi/65251100.jpg A je problem se "necim" vhodnym dostat dovnitr a vydrbat jej od zbytku kavy.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    tusim, ze u Bialetti konvicek pisou primo v navodu, ze ta kava nema byt napechovana. kvuli tlakum. a taky mi prijde, ze pak chutna hnusne :).
    jinak mam dve velikosti (1x dvojpresso a 2x trojpresso) a nedam na ne dopustit!
    DAVE_PAGE
    DAVE_PAGE --- ---
    MAJA: mam podobnou zkusenost. Pri napechovani mi to tece pres sitko moc pomalu, trva to neskutecne dlouho a kafe je dost prepalene. Ja davam sitko plne, ale nestlacene.
    MAJA
    MAJA --- ---
    Když upěchuju sítko v mocca konvičce, tak voda špatně probublává a nejde moc rovnoměrně přes to namleté kafe. Všechno probíhá pomaleji a vyextrahuje se mi moc silná až ne-chutná káva. Navíc je to opravdu test odolnosti těsnění a pevnosti utažení - takhle to asi nemá být.

    Raději namleté kafe rovnoměrně nasypu a moc nepěchuju.
    WAMP_ELF
    WAMP_ELF --- ---
    tak MOMENT:, já myslel že se právě na mokka se káva nepěchuje?!
    MOMENT
    MOMENT --- ---
    pro ilustraci: nase konvicka je na tri espressa, ale pri nasem snazeni o dokonaly pozitek vytecou behem 15 - 20 vterin maximalne dve z portafiltru nadupaneho 23,5 g kavy.
    konvicka klasik aluminium, starsi (berlinskej blesak), ale puvodni, naprosto perfektne slouzici tesneni. "M" in ITALY.

    omlouvam se za vycerpavajici prispevky, ale tuhle pripravu kavy radim k jedne z nejlepsich.
    MOMENT
    MOMENT --- ---
    a ke konvicce: clovek nikdy nevi, kdyz kupuje novou, jak to dopadne. moje zena poridila klasickou hlinikovou novou a byla uplne na nic. dulezite je kvalitni tesneni a v poradku zavit. a u levnejsich novejch se klasicky urve to umelohmotne ucho pri "utahovani"*, ktere je mimochodem taky dost dulezite, protoze jakmile mame kavu jemneji namletou, portafilter uplne plny (ja nasypu vzdy uplne, ale uplne vrchovate a vznikly kopecek, vycnivajici nad okraj, nacpu a srovnam s okrajem suchou spodni casti konvicky a pak jeste jednou nasypu kopecek o neco mensi a jeste jednou upechuju), tak proteka voda obtizneji, tedy pomaleji, coz je nas cil, jelikoz se timto priblizujeme k principu klasickeho espressa. ale pokud je konvicka nedotahnuta, unika zavitem voda a tim padem je vsechno blbe.

    takze zakladni pravidla

    -cerstve uprazena a spravne (spis jemneji, ja melu skoro stejne jako do stroje) namleta kava
    -konvicka s dobrym tesnenim (hlinikova pro lepsi tepelnou vodivost) a z logiky veci konvicku spise mensi, s portafiltrem tak na 20 az 30 g kavy
    -portafilter napechovat co to de (kvuli eliminaci tvorby kanalku, jak rika PRDELMRDEL a pro pomalejsi extrakci kavy)
    -po vyteceni kavy do horni casti konvicky ihned sundat! (nebo sundat jeste drive, pro PLNEJSI extrakt - doporucuju)
    (-taky doporucuju ubrat plamen v momente, kdy kava zacina vytekat, je to opravdu znat)
    -nahrate suche kalisky :)

    * v mem pripade :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    PRDELMRDEL: aha a jak a kde koupit bialettovu konev s tím ventylkem?
    PRDELMRDEL
    PRDELMRDEL --- ---
    TERRA: Hele ja, jakmile zacne kafe vytejkat do horni nadobky, stahuju plamen na min. a tak pri polovine horni nadoby sundam uplne. Kdyz clovek necha sporak naplno, teplota vody muze bejt prilis vysoka, jelikos se voda pro extrakci bere tesne od rozpalenyho dna. A driv sundavam, jeslikos mam raci silnejsi kafe a pride mi, ze tak i lip chutna:)
    Kazdop. sitko cpat urcite plny, klidne az trochu preplneny, a kafe v nem sklepat, prip i lehce upechovat dnem spodni nadoby, aby se pokud mozno pri protejkani vody ani nehnulo a nedochazelo ke tvorbe kanalku.


    TEREZZZKA: Ta konvicka na ty fotce ma prave takovej jednodychej mechanickej ventylek nahore na ty trubce, jen zavazi, kery lezi na tesneni a zvedne se, az dyz je dole dostatecnej tlak, diky nemuz se prave crema vytvori. Jinak v normalni bialettce de udelat krema u jemeji namlety a poradne upechovany cisty robusty:)
    TEREZZZKA
    TEREZZZKA --- ---
    Nemůžu si vzpomenout, kde jsem četla rozhovor s některým z nedávných vítězů WBC (ani který z nich to byl :)myslím, že Mike Phillips ) kde popisoval, jak si udělat v moka konvičce nejlépe kávu, ještě to zkusím najít. Jak je ale vidět tady http://fromcoffeewithlove.wordpress.com/tag/italian-coffee/ tu pěnu to mít může, ale přesně, musí to být čerstvě pražená a těsně před přípravou namletá káva. Pokud si vzpomínám, neměla by se právě nechat úplně dobublat, v té chvíli už se pálí, ale počkat na takový specifický zvuk "pfff" a pak hned stáhnout :)
    MAJA
    MAJA --- ---
    TERRA: klasický plynový sporák - jen jsem postup trochu vylepšil, abych zkrátil zbytečně (pře)hřívání kafe - dávám do toho vodu o teplotě cca 80 st. C a na sporáku jenom to během pár chvil dojede.

    Se šroubováním nemám problém - ale mám pocit, že už mají v Ikea nějaký novější typ - alespoň tvar se mírně liší.
    TERRA
    TERRA --- ---
    MAJA: Jaky mas sporak, ja plyn a nejak se mi ocoudila...dost:-D
    TERRA
    TERRA --- ---
    MAJA: Zrovna jsem chtela napsat (si ted konecne davam kafe), ze to kafe neni spatne, ze netrvam na pene...ale to sroubovani neni dobre, fakt to je problem...
    MAJA
    MAJA --- ---
    Tu mocca konvičku z Ikea už min. rok spokojeně používám - dokonce jsem se dočetl, že je to víceméně Bialetti (možná to pro ně vyrábí) tj. i těsnění jsou shodná.
    TERRA
    TERRA --- ---
    MAR_TINA: Presne, pri nalevani vyteka kava z sroubovaciho dilu, to je fakt k vzteku:-)
    TERRA
    TERRA --- ---
    PIPAL: No jasny, vyzkousim vsechno, nez se tam potahnu, diky moc vsem za rady...:-)
    TERRA
    TERRA --- ---
    MAR_TINA: Ja se bala hliniku jako materialu...a takhle jsem dopadla:-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam