WAMP_ELF:
MAJA:
DAVE_PAGE:
VODOMERKA:
predem: nechci vytvaret zadne dogma a je jasne, ze zpusobu pripravy kavy v mocca konvicce muze byt vic, nez jeden. radeji tedy jenom doporucuji a to beze zbrane, kterou tak snadno vsichni ostatni v podobnych textech vidi. take bych rad zminil glosu jednoho baristy (nejsem si jist, kdo to presne byl, vypravel mi o tom PRDELMRDEL): "rozdil mezi espressem a ostatnimi druhy pripravy kav je jako rozdil mezi portskym vinem a vinem, kdy portske je portske a vino ma nezmernou variabilitu chuti a aromat.
pokud tece extrakt neskutecne pomalu, jde o to, jestli tece pomalu jedno espresso nebo cela konev. taky je problem, ze pokud clovek male kafe povazuje za silne, ale ne-chutne zaroven, je vetsinou kafe jako takove v neporadku (vetsinou "za zenitem", jak rikal jeden muj kamarad); samozrejme tezko se reaguje na dve tri vety, zvlast pokud zkouska pripravy druhou stranou probehla mozna jednou dvakrat. ja i PRDELMRDEL dost casto zehrame nad nasim vysledkem prave diky nevhodnym podminkam. pri tomhle zpusobu pripravy kavy je detail stejne dulezity jako u velkeho stroje.
to, ze kafe pechuji, delam prave proto, aby protekalo uplne rovnomerne: pri odstranovani logru (ted mi vypadlo to sexy anglo-americke slovo pro logr, ktery odstranujeme po extrakci z portafiltru) jenom fouknu z druhe strany a vypadne mi veru plnohodnotna babovicka, ktera pri blizsim zkoumani opravdu nejevi jakekoli znaky nerovnomerneho protekani, nedejboze prave kanalku, o kterych se zminoval PRDELMRDEL. tedy: pechuji presne tak, jak bylo psano nize:
-kavu nasypu do portafiltru a pri dosypavani prubezne sklepavam, aby kava byla ve vysledku rozmistena co nejrovnomerneji (PRDELMRDEL)
-kavu takto vrchovate nasypanou a sklepanou "zarovnam s okrajem portafiltru" spodni stranou spodniho dilu konvicky, ktery je vhodny pro tuto cinnost prave tim, ze jeho plocha je vetsi, nez obvod portafiltru a proto nemuze dojit k prilis velkemu tlaku, ktereho se podle me boji v Bialettiho navodu, protoze opravdu jenom zarovnavame, i kdyz velke mnozstvi kavy: cim hrubeji mleta, tim vice, cim jemneji mleta, tim mene. Pokud mam kavu mletou spise hrube, sypu dalsi kavu i po zarovnani, ale zase jenom "zarovnavam".
jiste, je to jenom jeden z pristupu, ale neprijde mi nevhodny. rozhodne nedochazi k prepalovani a servirovana kava neni ne-chutna. naopak. dalsi vec: problematika maleho silneho espressa muze vypadat vselijak. vetsinou jde o spatne udelane espresso ze spatne vyladeneho stroje a spatne kavy. ale muze to byt take ristretto udelane spickovym baristou, ale konkretni smes je pouze z arabik a zrovna se u ni ceni kyselinky a pri extrakci o chlup kratsi, nez espresso, protoze nejsou dva mlynky a rozdil v priprave se vyrovna jinak, nez mlynkem, muze byt kava jeste o chlup kyselejsi, a to uz je pro me (v tomhle pripade i pro onu baristku) proste nevypitelne. u kavy cenim orisky, nikoli citron. i kava muze byt veci vkusu, ale je to jako s umenim. vkus muze byt dobry i spatny a vetsinou se jedna o nestastnou nevedomost nebo spolecnosti hlasane trendy.
pokud chceme pripravit kavu dokonalou, jde o mravenci praci. hodne lidem staci malo, protoze se malokdy setkaji s necim lepsim. boji se experimentovat a radeji pocitaji s jiz overenymi vecmi, ktere nevim kdo overil. kdybych mel naznacit stav gastronomie v nasi republice, pouzil bych slova basnika Dylana Thomase, jez byl v roce 1949 pozvan do Prahy a ve svem dopise zene pise: "priletel jsem do Prahy pred ctyriadvaceti hodinami a hned mne odvezli na recepci v budove parlamentu, kde stovky Cechu, Slovaku, Rusu, Bulharu a Madaru popijeli vino. potom vecere: neuveritelne spatne jidlo a prijemni lide..." a to byl z Wallesu. snad jen v cechach mame "cerstve rozpecene" pecivo. a kava je na tom uplne nejhur. ale to uz jsem se rozepsal o necem uplne jinem.
u mocca konve (stejne jako jinde) s jinou, nez cerstvou kavou moc pracovat nemuzeme. je to strasne znat.