• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    povzbuzena článkem od cuketky jsem si udělala kávu v džezvě. a výsledek nic moc.
    nijak extra to nevoní - prostě se vůně ze šálku nešíří. totéž zrno z frenchpressu voní.
    podařilo se mi půlku lógru nalít do šálku, nakonec jsem to musela slít přes sítku do jiného.
    Asi hrubě namleto? A udělalo to nehezkou pěnu - viz foto.
    Výsledná směs pořád dala pít, to ano. Je velmi silná a příjemně hořká, skoro žádná kyselost jako mívá espresso.

    Cuketka píše: "...a postavte na oheň. Na povrchu se vytvoří při zahřívání kávová krusta. V momentě, kdy začne voda vřít a káva pěnit, odstavte z ohně, máte na to pár vteřin! Jemně sklepněte a opakujte ještě dvakrát. Nevařte varem."

    Ale mě káva pěnila až poté, co se voda začala vařit.

    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ZUZKAOU: to není zas tak blbej postup. zejména v době, kdy frenchpress konvičky za dvě tři stovky (a přepočíst na tehdejší cenu) asi neexistovaly. nebo jsme je moc neznali.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MAR_TINA: no my jsme tam chodívali čas od času pro kafe ještě na gymplu (tj. půlka devadestátých), i když si teda zaboha nevzpomenu, jak jsem si to vařila. Asi jsem cedila turka přes sítko...
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ZUZKAOU: zrno má ebel dobrý, espresso pře nějakou dobou (pár let?) ušlo, prostředí a prodavačky milé. při podrobném popisu, jak to chceš, by mohli zvládnout jedno malé kafe. (snad měli i mocca konvičku).
    pokud to nepojmeš jako kavárnu, ale jako obchod, kde uvaří, mohlo by to jít.
    TERRA
    TERRA --- ---
    ZUZKAOU: Velke diky:-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    I když teda jak tak koukám na titulní obrázek Ebelu, tak vám nevím...

    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TERRA: potřebuješ koupit čerstvě praženou kávu a namlít si ji sama. Fakt pár stovek za základní mlýnek s mlecími kameny je docela dobrá investice, pokud chceš dobrý kafe. Jinak pokud jsi z Prahy, tak tvé možnosti jsou relativně široké.

    I cerstvakava má výdejní místo - píšou v Hybernské http://www.cerstvakava.cz/kontakt/

    Ale určitě taky http://www.doubleshot.cz/ http://www.coffeesource.eu/ http://www.labohemecafe.cz/ http://www.balirny.com/ http://www.mamacoffee.cz/ a patrně nejstarší podnik s čerstvě praženou platnážní kávou http://ebelcoffee.cz (a jistě budou další)

    Pokud ti čirou náhodou unikl článek o domácí přípravě kávy tak tady
    Domácí příprava kávy | Cuketka
    http://www.cuketka.cz/?p=4308
    TERRA
    TERRA --- ---
    Jeste k te mocca konvicce jen na okamzik- co se tyce te peny, o ktere jsme mluvily- tak uz jsem ji mela, zacala se delat (s fairtradovanou kavou na esspreso-byla jemneji mleta, nez nejaka tchibo- esspreso), jenze, jen ze zacatku, kdyz zacinala kava vytekat nahoru...nevite proc se tam neudrzela ?Imho by to mohlo mit souvislot s tou dobou vareni (o ktere jsme spekulovali), ze treba dokud tam ta pena je, je to v poradku a pokud zmizi, tak uz je to moc dlouha doba vareni, je to mozny takhle co myslite?

    Pripadne bych uvitala tip, kde je mozne zakoupit zarucene cerstve mletou kavu, vim jen o firme "cerstvakava" coz je e-shop, radeji bych neco kamenneho...
    TEREZZZKA
    TEREZZZKA --- ---
    pokusim se to naplanovat s vetsim predstihem. Diky vsem za prekvapivy zajem :) mista jeste jsou.
    KUNHUTA
    KUNHUTA --- ---
    TEREZZZKA: dala bys prosím vědět o tom březnovém nějak dopředu? ráda bych přijela :)
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    TEREZZZKA: Doprcic. :D Na konci brezna mam este jedno skolenie.
    Priletime pred tretiou a myslim ze toho budem mat plne kecky. :/ To radsej pockam aby som si to mohla uzit. :)
    TEREZZZKA
    TEREZZZKA --- ---
    MYJKA: je to od 2, nestihas? :) dalsi bude asi v breznu
    TEREZZZKA
    TEREZZZKA --- ---
    MYJKA: je to od 2, nestihas? :) dalsi bude asi v breznu
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    TEREZZZKA: To je na potvoru. :) Ten den sa vraiam z francie. Tak zase priste :)
    TEREZZZKA
    TEREZZZKA --- ---
    pro zajemce o maly kavovy kurz poradam 21.ledna dalsi kolo. vice info v poste. tesim se na vas :)
    a prosim at se mi prihlasi a potvrdi ucast Ti,kdo kurz slibili nekomu k Vanocum,bylo vas vic,tak at mam prehled, diky :)
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    WAMP_ELF: no o tom žádná, ale praxe je praxe: -)
    WAMP_ELF
    WAMP_ELF --- ---
    BLACK_ONYX: hlavně to je oblast která udělá celkem vítr v peněžence, pokud to teda člověk nemá za zádama v baru, že? (ale mezi námi to pak skoro vyjde na stejno ehm ehm..)
    Ale zatím to chce hlavně si doplňovat znalosti.. stále a stále..
    DAVE_PAGE
    DAVE_PAGE --- ---
    PRDELMRDEL: ten cas extrakce si schvalne doma zkusim zmerit. Ale bude take kolem pul minuty.
    PRDELMRDEL
    PRDELMRDEL --- ---
    DAVE_PAGE: Jde tam prave o mleti. Ume je to tak, ze kdyz mam kafe tak jemne, aby mi voda neprotekla za 10s, leze mi nahodu bordel zkrs sitko. Kdyz ho mam mlety tak, abych mel cistej salek a neupechuju ho, tece prave tech 10s. Ale de o to, ze se ridim spis casem extrakce, nez mnozstvim proteklyho kafe. Takze vecinou koncim s pulkou az dvema tretinama konvicky po cca 30ti vterinach. Je pravda, ze ne kazdej se spokojenej s 20ml kafe na salek zejo. Podle me chut zavisi spis prave na case, kerej se kafe louhuje, jak clovek kafe pechuje, ovlivni spis vyslednej objem napoje.
    Schvalne sem potom jeste zkusil, po sliti toho co piju, nechat zkrz kafe protict jeste zbytek vody, kterou normalne vylejvam ze spodni nadobky a vytekla svetla kalna mrtka, kera se opravdu neda pit. Je to podobny, jako klasickej espressovej trik na bazenovy kavarniky, se trema salkama postupne z jedny paky. Ke konci uz proste tece preextrahovany, slaby a hnusny kafe.


    TEREZZZKA: Ja myslim, ze sem to slysel tak, jak to rikas:)
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    toto je oblast, ke které se budu muset ještě propit.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam