• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    YAMA
    YAMA --- ---
    MAJA: Bohužel, prý nejsou příznivcem FLO.
    MAJA
    MAJA --- ---
    YAMA: zkusil bych poptat Longberry
    YAMA
    YAMA --- ---
    Snad ne moc OT: Sháním firmu, která by byla schopná k nám do společnosti dodávat fairtrade kávu (cca 5 kg měsíčně) a zároveň k ní zajistit pronájem stroje. Nevíte o nějaké?
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    MARINNE: mají otevřeno od pondělí, tak se trochu rozkoukavaji.
    MARINNE
    MARINNE --- ---
    BLACK_ONYX: ooo ani neviem, ďíky za tip
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    MARINNE: Lublanska, za Paulem
    MARINNE
    MARINNE --- ---
    BLACK_ONYX: kde konkrétne na pavláku?
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    Kavárna Prazirna na Pavlaku. Nový a příjemný objev. Narazíte na tu Zdeňka Smrcku. Prazi si vlastní kávu, co jsem ochutnal espresso, tak dobré. Koupili jsme domů na test Ethiopii Sidamo Kebado.
    MAJA
    MAJA --- ---
    Mám nerez variantu a řeším to tak, že si do ní připravím vodu o cca 80 st. C a tu pak už jenom doohřeju na sporáku do probublání.
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    MAJA: teplo potřebný pro ohřátí materiálu o 1 °C je přímo úměrný hmotnosti materiálu m vynásobený materiálovou konstantou zvanou měrná tepelná kapacita c. hliník má proti železu zhruba dvojásobnou měrnou tepelnou kapacitu, tedy potřebuje dvakrát více energie na stejné ohřátí, jako železo. jenže - ony ty hliníkové konvičky jsou (alespoň co jsem měl tu čest) mnohem lehčí a především (jak již bylo zmíněno) rychleji vedou teplo.


    za podstatnější fakt však považji ten, že se na hliníkových _musí_ vytvořit a udržovat olejnatá vrstva (jinak to kafe chutná fakt blbě) která bohužel, jak už to tak tuky dělají, časem (a jelikož je to olej z kávového zrna, tak během pár měsíců) žlukne a i bez žluknutí ovlivňuje - unifikuje - chuť výsledného nápoje. avšak proti gustu...
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    SHITTIE: ja mam uz asi pul roku ten Temp (Tramp s vetsim zasobnickem :)), a do moka konvicky (hlinik, original Bialetti) kava super, namleto cobydup! :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TABBY: nerez se blbě myje - musí se leštit utěrkou, aby tam nebyly flíčky. A zcela subjektivně mám pocit, že se v tom nejpomaleji - z materiálů, co mám doma v hrncích, vaří voda. A to pekelně pomalu. Jinak užívám litinu, laciný plech, hliník a jakousi černou geniální slitinu a toužím po mědi.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    SHITTIE
    SHITTIE --- ---
    MAJA:
    CLOVICEK: super, diky! asi do toho pujdu, davat nekolik tisic za slusnej elektrickej se mi nechce, tak napred vyzkousim tuhle cestu :)
    MATEYKA
    MATEYKA --- ---
    MAJA: spekuluje se o uvolňování niklu z nerezového nádobí
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    CLOVICEK: Jojo, lidí s podobnými názory na nerez je spousta. Zajímavý je, jak malej má tahle skupina průnik s lidma co maj chemický vzdělání;)

    CLOVICEK
    CLOVICEK --- ---
    MAJA: proto se zacly resit keramicke noze? :) Tak osobně znám docela dost lidí s názory, že tyto materiály v jídle ničí enzymy, vitamíny apod. Já to osobně neřeším, stejně jako neřeším nějakou závadnost hliníku.

    SHITTIE: zařazoval jsem je na eshop až po několikeré osobní zkušenosti a jsem s nimi velmi spokojen. Ty mlecí kameny jsou evidentně velmi kvalitní, mám po babičce mlýnek Lodos Tramp se kterým babi 45 let let mlela kafe na šichtě na koksárně pro celou směnu a dneska s ním melu já a naprostá spokojenost. Jak mi to vykládala, nevěřil jsem, že s ním vůbec něco pomelu.
    MAJA
    MAJA --- ---
    taky by mě to zajímalo - osobně považuju nerez za nejméně problémový materiál pro styk s potravinama
    TABBY
    TABBY --- ---
    CLOVICEK: Tohle mne zaujalo mnozí samozřejmě nerez doma nechtějí ani vidět. Napises k tomu vic (jako napr. proc tomu tak je)?
    MAJA
    MAJA --- ---
    SHITTIE: jo, podědil jsem asi 20 let starý a pořád mele dobře - jen je potřeba jednou za čas vyčistit a pravidelně doštelovat hrubost mletí
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam