• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?





    *





    odkazy






    - jak na kávu

    - cuketka

    - home - barista




    *


    Kafe roku není:

    *

    JACOBS
    *





    rozbalit záhlaví
    DOGGY
    DOGGY --- ---
    BLACK_ONYX: a jaky ma vyznam nedavat tam studenou?
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    ADAM: voda, kterou jsem lil do spodní nádobky.
    ADAM
    ADAM --- ---
    jak v konvičce 70? tam to přeci stoupá nahoru, jen když voda vaří.
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    BLACK_ONYX: jo a teplota vody byla 70 C
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    Tak mi to nedalo a vytáhl jsem konvičku. Do basketu se mi vejde 30g kávy. Kávu jsem použil Carlose od Doubleshotu. Mletí trochu hrubší než espresso.

    1. pokus
    150g vody
    extrakce 1:45
    85g výsledného nápoje
    hodně viskózní, intenzivní, chuťově ne úplně špatné,

    2. pokus
    300g vody
    extrakce 3:20
    225g výsledného nápoje
    v chuti popcorn, trpkost, nic co bych chtěl pít

    Bylo by zajímavé vzít si ještě refraktometr a trochu s tím laborovat.
    Ale stále třeba z V60 nebo espressa dostanu zajímavější kávu.
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    MIMA_A: zkus hnout s mletím
    MIMA_A
    MIMA_A --- ---
    To by me zajimalo, kolik z nas prislo na to, jak to delame uplne spatne (u me 100 ml na 7 g). Zkusil jsem dnes rano dle presneho postupu dodrzet 50/7 - chut pochopitelne vyraznejsi, ale konec mi zkrivil oblicej stejne jako casto pri puvodni priprave.
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    WAMP_ELF: Páru to má naprosto luxusní. A vůbec je to super kombinace. Jachymko uz jede super cappuccina doma:-)
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    dost už bylo mokka konvicek. filtrujte!:-)
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    ADAM: press = tlak. no, a když to má přes něco protýct jenom jako přes pískovej filtr, žádnej požadovanej tlak se tam nevytvoří... a tím pádem to nedělá to, k čemu je to udělátko vymyšlený... / ty opravdu v podstatě jenom složitěji zalejváš turka :)
    MILAZAJICEK
    MILAZAJICEK --- ---
    ADAM: Marienburger Straße 49, 10405 Berlin
    SPYYDY
    SPYYDY --- ---
    ADAM: jestli bys ty nebo ostatni z tyhle diskuze na vyslednym salku poznal rozdil,je jina vec.) Nektery veci proste delame, protoze se tak delat maj a zpravidla to miva nejaky opodstatneni. Dulezity je,ze tobe to kafe chutna, treba ti ale muze chutnat vic.)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ADAM: Vezmi si dvě vrstvy barvy na sobě. Tam kde je toho pigmentu víc, tak se to k té spodní vymeje později.
    ADAM
    ADAM --- ---
    MILAZAJICEK: dej přesnější lokalizaci, at si to uložím do mapy :-)

    ZUZKAOU: takže když proteče 400ml přes 14gr, tak se louhujou špatný věci a když to stejné množství proteče přes 28gr, tak se špatné věci louhovat nebudou? 

    to se mi nějak nezdá...
    MILAZAJICEK
    MILAZAJICEK --- ---
    MILAZAJICEK
    MILAZAJICEK --- ---
    Vcera jsme se zastavili v Berline v Cafe CK a delaji tam naprosto uzasnou kavu. Kdyz budete mit sanci urcite se tam zastavte.

    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ADAM: doba extrakce. Příliš mnoho vody teče přes to špatně napěchovaný kafe moc dlouho a tudíž se vylouhovává něco jiného, než kdyby kafe bylo utemovaný a teklo to jen chvilku. Teda propařovalo se, nebo co to tam dělá.
    SPYYDY
    SPYYDY --- ---
    ADAM: Však stejně to je i s pressem - to by sis měl prostě dořeďovat, příliš dlouhá doba extrakce sebou nese nežádoucí chuťový vlastnosti..
    ADAM
    ADAM --- ---
    počkej a jakej rozdíl je, jestli ze 14gr uvařím 400ml kafe (stávající stav)

    nebo z 28gr (to tak bude plný zásobník) uvařím 400ml, které poté rozředím horkou vodou na 800ml? 

    nezkoušel jsem, vyzkouším, tipuju, že rozdíl to moc nebude :-)
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    v pohodě, tak si těch 50 ml nařeď vodou na 200 ml. ale probůh, nekurvěte to kafe tím, že necháte 200 ml protéct skrze 7 g kávy...
    MAJA
    MAJA --- ---
    Používám doma mocca i frenchpress, v práci máme 2 profi Saeco a kafe různé jednodruhové arabicy z pražírny - mám možnost porovnat a chuť se liší dost výrazně s druhem přípravy při stejné kávě.

    Já si prostě pidikafe nevychutnám, 50ml je pod mojí rozlišovací úroveň a klidně mě zatracujte :-) Po mnoha pokusech jsem si vyladil na každý způsob přípravy svůj postup, ze kterého mi to kafe chutná a to je pro mě důležité.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam