• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?





    *





    odkazy






    - jak na kávu

    - cuketka

    - home - barista




    *


    Kafe roku není:

    *

    JACOBS
    *





    rozbalit záhlaví
    DAVE_PAGE
    DAVE_PAGE --- ---
    DAVE_PAGE: ...predevsim v pohodli a cisteho odfiltrovani logru. Muj prvni krok uteku od ceskeho turka vedl pres cajove sitko.
    DAVE_PAGE
    DAVE_PAGE --- ---
    KOOTCHA: French press x ceskej turek : pokud znas princip FP, tak je to snad jasne. Vzdy jde o cas extrakce te kavy. Pokud ten FP nestlacis po nejaklych 4 minutach a neprelejes to vylouhovany kafe do hrnku, tak se ti v tom taky udela horkej hnusnej ceskej turek.
    Takze rozdil v ceskym turku, kterej si prelejes "opatrne" do hrnku a FP je predevsim v pohodli.
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    přijde mi, že lidi už jsou zhovadilí.Kupvat si nějakej french press za 5ti klíště minimálně jen kvůli tomu, že odcedim sediment mi přijde vážně do nebe volající :).Jakej je rozdíl v tom, když si udělám turka (prostě nějaký ty český vymáchaný fusekle v půllitru) a přeliju ho opatrně do jinýho hrnku bez logru?
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    zpětně ještě ad ta (jako obyvkle dost přitažená) reportáž z "pekla na talíři"...Jak moc je nereálný, že v ochranný atmosféře vydrží namletý kafe víc, jak cca 14 dní.

    Já sem celkem překvapenej ze zdejších soudů alá lepší žádnej, než levnej automat na presso.Máte k tomu někdo nějaký faktický poznámky?Nějaký důvody proč tomu tak je?kromě čerstvě mletýho kafe teda...Leta jsem pil v práci z Delonghi kávovaru asi za 30t několik kafí denně, teď piju z nějakýho Zelmeru za 2ku a ten rozdíl rozhodně neodpovídá rozdílu v ceně.

    a třetí dotaz.Jak je to s agresivitou logru v žaludku?Neusazuje se spíš ve střevech?Nějak jsem nepochopil french press, kterej mi nepřipadá rozdílnej od klasickýho turka a argumenty s logrem mi připadaj lichý.Sám si nepochutnám líp na ničem jinym, než tureckym kafi z Djezvy.S tim souvisí další dotaz:

    proč je turecký kafe tak výrazně jiný?Kardamon je třeba hodně cejtit v alžírskym/izrealskym/syrskym kafi, ale třeba v turecku mi přišlo chuťově jiný.Spíš shodný s balkánem.Je to jen jinym poměrem kardamonu vůči kafi?Neni nikde na obalech psanej... Dík :)
    NOISEGATE
    NOISEGATE --- ---
    dneska v lokalbloku na addělu hnusný kafe za 40,- (lavazza) servírka mi nebyla ochotná donýst kohoutkovku (ani decku) hm. to už se mi dlouho nestalo.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    DAVE_PAGE: Bylo udělané dobře, chuťově nadprůměr. Tzn. dobrý, ne špička. Nezeptala jsem se, jakou směs používají.

    Překvapilo mě, že se dobrá káva najde v díře za Prahou. Na jídlo bych si tu restauraci nevybrala, jela sem okolo z pracovní cesty a to kafe přišlo vhod.
    DAVE_PAGE
    DAVE_PAGE --- ---
    MAR_TINA: A bylo dobre? Ja uz nekolikrat narazil na podobne upozornovani, pripadne v napojovem listku bylo varovani, ze delaji jen male espresso. A vysledkem byl za 5 sekund prostriknutej naprstek s hnusnym hnusem.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Narazila jsem na opravdové espresso. V Jílovišti!!! Restaurace a cukrárna Pod lesem, Jíloviště 31.

    A číšník se mě 3x ptal, jestli fakt chci to malinký, že oni ho dělají jak se má a to je jinak, než jinde :)
    FONTAN
    FONTAN --- ---
    ... ale rozhodne nejezdete na colours of ostrava... tamni kombinace "piva" ostravar a straslive zpraseneho "julius-mainla" mi nekolikrat vehnala slzy do oci; aneb nekonecny pribeh o tom, jak dopadne "expreso pikolo" s dobou extrakce asi 3 vteriny (bohuzel jsem nenasel dost sil poslat je do patricnych mezi, ci alespon na terezky kurz...)
    ADAM
    ADAM --- ---
    dostali jste někdy ve stánku na fesťáku vynikající kafe? jestli ne, tak jeďte na slot.art.pl



    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    TABBY: pecka, nicméně já bych asi cukr přidával do směsi až jako poslední, respektive po tom, co ukončím louhování kávovejch zrn.
    CHESUS
    CHESUS --- ---
    TEEAK:
    ZUZKAOU:

    velkej nesmysl s tou cokoladou. obsahuje theobromin a theofylin, oboji alkaloidy velice pribuzne kofeinu jak strukturou tak ucinkama.
    TABBY
    TABBY --- ---
    Pokud by mel nekdo chut udelat si kavovou zmrzlinu...

    Řekla kráva krávě.. | Tři kopečky
    http://blog.trikopecky.cz/2012-07-11-rekla-krava-krave/
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    ZUZKAOU: aha, v tom případě jsem trubka a pochopila jsem to úplně obráceně ..
    TEREZZZKA
    TEREZZZKA --- ---
    LIESKOVEC: já bych doporučila hodně pít vodu, to nemůže uškodit ničemu :) a osvědčilo se mi při předávkování kofeinem (což může být i Tvůj případ) pít magnezii (nebo si dát tabletu magnesia), pomáhá proti křečím, které mohou přijít.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TEEAK: No ne. Vzpomeň na Byl jednou jeden život (naprosto geniální učebnice biologie lidského těla). Krvinky normálně nosí kyslík a kysličník uhličitý, ostatní tak nějak plave mezi nima. Kdy by se vázal na krvinky, tak by jaksi poněkud tělo přidušoval - podobně jako když se nadýcháš oxidu uhelnatého.

    Kofein se v krvi dostane na místa, kde jsou adenosinové receptory, na které se umí navázat. Ty jsou v nervové soustavě, ale i třeba v plicích a nebo v srdci a tím že se naváže, tak spustí reakci při které se tělo připravuje na náročný výkon (mimo jiné k tomu potřebuješ aktivovat sypmatikální nervy). No a to sebou nese i rychlejší spalování cukru. A pokud je hladina cukru v krvi vysoká, protože jsem si zrovna dala něco sladkého, tak se té energie pochopitelně vyrobí víc, než kdyby tam nebyla.

    U čokolády by mohl zabírat ten tuk (na jeho trávení potřebuješ aktivovat parasymaticus - něco jako zpomalovací nervový systém, který neutralizuje sympaticus.) Ale je lepší dát si něco bez toho cukru - tedy přestat v přetopeném organismu přikládat další polínka.

    http://www.wikiskripta.eu/index.php/Vegetativn%C3%AD_nervov%C3%A1_soustava_(fyziologie)
    http://www.news-medical.net/health/Caffeine-Pharmacology.aspx

    Podle toho článku nemá specifické antidotum.

    Tady je zajímavej článek v češtině (byť teda ne úplně k věci, ale o metabolismus cukru a kávy tam taky jde)
    http://www.osel.cz/index.php?clanek=4155
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    ZUZKAOU: jde tam o ty vazby, jak říkám chemicky nejsem úplně zběhlá, ale z toho co mi utkvělo. na krvinky se navazuje cukr - tudíž se nemá kam navázat kofein .. ergo se ho do oběhu dostane méně (nebo spíš pomaleji). ale úplně klidně je možný, že to funguje naprosto obráceně jak říkáš ty :-) u mě to ale takhle zabírá .. čili to propaguju :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TEEAK: no já ti nevím, imho se dortík dává pro vyšší efekt kofeinu, protože cukr. (stejně jako jsou cukrem nacpané energetické drinky a kola.) A kombinuje se to jako dezert, protože je potřeba přebít útlum po obědě (na trávení se pouští "mód odpočinek" - tedy parasympaticus)

    A ta čokoláda, kde je pořád trocha kofeinu (teobromin) a cukry mi nepřijde jako dobrý nápad.
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    MOMENT: je vás neznám, to musím přijít vyzkoušet :-)

    LIESKOVEC: čokoláda - univerzální anti-kofein, chemicky nejsem zběhlá, ale zpomaluje tuhle reakci (vždycky se přeci pije káva a dortík ;-) jinak pro příště zkus něco s mlékem - mléko zpomaluje nástup kofeinu do krve .. espresso tě nabouchne skoro ihned, ale takové cappucino se do krve dostává až čtvrt hodiny .. záleží tedy samozřejmě na tom jestli piješ na lačno, na celkové konstituci i přirozené reakci na kofein
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    MIMA_A: v Praze doporučuji a mám odzkoušeno: Můj šálek kávy (Karlín) - tady se na alternativu opravdu specializují, Café Lounge nebo Bela Vida (Újezd), Pražírna (IP Pavlova), Cup Up (U Náměstí míru) .. ve všech určitě dostanete výbornou kávu a jsou příjemné
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam